Още с първото вдишване усещаш освежаващия аромат на лимони. Пътят пред теб се извива през отвесните скали като в приказка, а от време на време чуваш клаксони на коли. Дори те не могат да развалят блаженството, което това място ти устройва. Гледки, аромати, звуци, красоти. Нищо чудно да ти се прииска да останеш за цял живот. Ако обаче имаш само 3 дни, значи е добре да изцедиш максимума от почивката си на Амалфийското крайбрежие. Ето как в следващите редове.

Ако може да се опише само с три думи, неминуемо ще са: la dolce vita. Това наистина е начин на живот тук, а снимките в интернет не могат да стъпнат дори на малкия пръст на реалните пейзажи. И нищо чудно – неподправеният чар и обаятелната атмосфера на крайбрежието на Амалфи трудно могат да се уловят от която и да е камера. Звучи клиширано, но наистина трябва да видиш района с очите си и да го изживееш от първа ръка. Затова нека заедно направим кратко пътешествие, като започнем от Неапол.

Избери място за вземане и наеми автомобил!

Неапол

Тук от време на време ще чуеш “O sole mio!”, песента, наречена химн на Неапол. Можеш да я чуеш от отворените прозорци на апартаментите и колите, а и от устите на уличните музиканти. Градът в подножието на Везувий е чудесна отправна точка за посещение на Капри, Прочида или, както в случая, крайбрежието на Амалфи. Тук сме само за един ден, но и толкова ни стига, за да усетим атмосферата на града и да опитаме от типичната пица. Ето и още няколко предложения.

Galleria Umberto I 
Галерия Умберто I © Martyna Górna

Галерия “Умберто I”

Уж сме в сърцето на Неапол и в галерия “Умберто I”, а сякаш сме в Милано. Приликата с галерия Vittorio Emmanuel II в Милано със сигурност не е случайна. И двете са построени по едно и също време, между 19. и 20. век, по време на икономическия и артистичния разцвет на Италия. Когато влезеш в галерията, те посрещат редици от елегантни магазини, пълни с богатство и блясък. Но магазините са нищо в сравнение с цветните мозайки под краката ти, високите аркади и стъклените куполи, през които смело се плъзгат слънчевите лъчи. Докато минаваш покрай магазините и кафенетата, ще усетиш очарованието на това място. То е своеобразна среща между изкуството и търговията, между традицията и модерното.

Fountain of Neptune
Fountain of Neptune © Martyna Górna

Фонтанът на Нептун, Неапол

Този фонтан от 1600 г. е истински пътешественик. Вече е сменял местоположението си 8 пъти, местейки се от един неаполитански площад на друг. От 2015 г. статуята е на площад Municipio. Той изобразява морски чудовища, тритони, делфини, а в центъра на фонтана, върху скала ще видиш две нимфи и два сатира, над които се извисява Нептун с тризъбеца. Римският бог на морето се свързва често с историята на Неапол, в която той е важно пристанище. Паметникът представлява препратка към богатството на природни ресурси на града, благодарение на които регионът се радва на развитие и просперитет.

Porto di Napoli
Porto di Napoli © Martyna Górna

Пристанището на Неапол

Разходката по шумните, тесни улици на Неапол може да е леко напрягаща, но за кратко. Пристанището е идеалното място за отмора, а и е точно до морето. Сядаме на камъните, за да си починем от градската суматоха. И тук е красиво – виждаме целия залив и силуета на Везувий, извисяващ се над града. Тук трудно може да ти е самотно, тъй като мястото е доста популярно за пикник. Много хора си вземат неаполитанска пица и идват да я изядат точно тук, докато се наслаждават на изгледа към залива.

Организирай своето пътуване до Неапол сега!

Соренто – скритото съкровище

Легендата разказва, че в древността водите около Соренто са обитавани от сирени, чиято песен примамвала моряците към скалите. Всъщност не е част от крайбрежието на Амалфи, но е толкова приказно и интересно, колкото Позитано. Далеч от туристическата суматоха, Соренто е съкровище, което много хора пренебрегват. Разхождайки се по живописните улички, покрай малките пекарни, ухаейки на лимони и пресни сладкиши, можеш да разбереш какво означава “удоволствието да не правиш нищо”.

Piazza S. Antonio
Площад Sant’Antonino © Martyna Górna

Площад Sant’Antonino

Всички пътища водят до Рим, но в Соренто всички водят до площад Sant’Antonino. Това е сърцето на града, забележителност за всеки пътешественик, но и истински рай за любителите на кафето, пресния хляб и отличната италианска кухня. Седейки в някое от кафенетата, можеш да усетиш местната атмосфера и пулса на града. Ще ти направи впечатление, че е много по-чисто от Неапол. Трудно ще пропуснеш и красивата растителност наоколо – педантично окосената трева, ярките цветя, щедрите откъм сянка палми и лимонови дръвчета.

I Giardini Di Cataldo
I Giardini Di Cataldo © Martyna Górna

I Giardini Di Cataldo

Градините на Каталдо са добра илюстрация за начина, по който си представяме известната „Тайна градина“ на Ф. Ходжсън Бърнет.  Разхождайки се под короните на лимоновите дръвчета, можеш да се почувстваш като някой от героите в романа, защото наистина има нещо вълшебно в това място.

Дърветата са отрупани с лимони, а въздухът с наситения им аромат. Има и буйна зелена растителност, пъстри цветя, цъфнали дървета и лози, катерещи се по стените. По време на посещението в Giardini Di Cataldo времето сякаш се забавя, позволявайки ти да се отпуснеш и презаредиш.

Piazza Tasso
Piazza Tasso © Martyna Górna

Площад Tasso и Долината на мелниците

Въпреки името си, площад Tasso е просто оживено кръстовище. Из улиците и алеите в района ще намериш много ресторанти, кафенета, магазини за сувенири (като Fattoria Terranova) и барове (като известния бар Fauno). Има и статуя на най-известния поет на Соренто – Торкуато Тасо, за когото се твърди, че именно тук намирал вдъхновение за своите стихове. Заслужава си да посетиш Valle dei Mulini (Долината на мелниците), която е само на 10 минути пеша от площада.

Тук още през 13. век зърното се обработвало от огромни мелници. Руините и характерните отвесни каменни стени, които опасват долината, са запазени и до днес. Докато се разхождаш тук, ще видиш как историята на мелничарския занаят умело се смесва с красотата на природата. Долината напомня на дефилето Ел Тахо в Ронда –.и двете места са проломи, и през двете текат реки, и двете имат впечатляващи отвесни образувания. Долината на мелниците обаче има по-уединен характер и е заобиколена от гъста растителност, която ѝ придава още по-мистериозен чар.

Хотел Bellevue Syrene

Кацнал на ръба на скалите, като корона на върха на Соренто, е хотелът и ресторант Bellevue Syrene. Отличителни за него са терасите от каскадни бугенвилии и панорамната гледка към кобалтовото Тиренско море. Тук можеш да видиш любопитни скулптури, антики, дизайнерски мебели и ефирна градина. Пълно е с пищна зеленина и пъстри цветя. А сред храстите ще се натъкнеш и на бюстове в античен стил.

В 5-звездния хотел можеш да отседнеш или просто да се насладиш на качествена храна, приказен декор и невероятно обслужване. За невъобразима наслада не пропускай сорентинския десерт Delizia al Limone, който в превод означава „лимонена сладост“. Приготви се за деликатен куполообразен пандишпан, полят със сироп на основата на ликьор лимончело. Сладостта идва от лимоновия крем, с който се залива десертът, а изненадата – от лимоновата кора, с която се поръсва. Нищо чудно, тъй като Соренто е наричан “градът на лимоните”.

Път SS 163

Пътят минава по крайбрежието, извива се между високите скали и предлага все по-зрелищни гледки. Той е толкова тесен, че шофьорите трябва да сигнализират, че наближават завой, за да си направят взаимно място. Затова не се учудвай от звука на клаксоните тук – бързо се свиква с него, а после даже може и да ти липсва.

Освен чудните гледки, по пътя ще се натъкнеш и на не по-малко пленяващи сергии и щандове с прясна храна, местни изделия или специалитети, популярни за крайбрежието. Можеш да си купиш най-различна керамика, както и гранита, джелато, лимончело, лимонови десерти и лимони. Особено ценни ще ти бъдат разговорите с местните, които с радост споделят тайните на ежедневието по крайбрежието на Амалфи.

Не пропускай да се запознаеш със собственика на една от тези сергии – Салваторе. Той е истинска знаменитост. Обича да говори с туристите и ги насърчава да се снимат с щанда му. А той наистина привлича вниманието с пъстрите си цветове на пресните плодове, зеленчуци и декорации. Нещо повече, както се хвали самият собственик, неговият щанд е най-фотогеничният от всички останали, а и предлага страхотна гледка към Позитано.

Positano
Positano © Martyna Górna
Виж офертите за настаняване в Соренто

Позитано

Къщите в пастелни цветове са се нароили върху стръмните скали, създавайки впечатлението, че са надвиснали над Тиренско море. Именно този чудат пейзаж привлича знаменитости и туристи от цял свят. Точно тази негова популярност сред известните личности води и до може би основния (и вероятно единствен) недостатък на Позитано – цените. Затова можеш да спестиш от настаняване, като резервираш хотел в близкия град. Минори е идеален за целта, а и много напомня за Мадейра. Пътят до Позитано е 40 минути с кола, като също минава през криволичещи пътища с прекрасни гледки.

Самият Позитано е малък, но за сметка на това привлича хиляди, ако не и десетки хиляди туристи едновременно. В резултат на това градът може да ти изглежда даже по-пренаселен и от Соренто. Все пак можеш да посетиш това магическо кътче без да бързаш, за да усетиш удоволствието от бездействието. Добра идея е да опиташ местната кухня и да се любуваш на крайбрежието.

Houses in Positano
Houses in Positano © Martyna Górna

Църквата Santa Maria Assunta

Керамика, която ще те грабне на мига. Това е майолика – италиански фаянс от 12-13. век – цветен и ръчно декорирана. Куполът на църквата “Санта Мария Асунта” е покрит с майолика. Представи си жълти, зелени и сини плочки, които блестят на фона на синьото небе. От площада пред храма можеш да видиш фасадата на сградата и камбанарията от 13. век, а от малко по-далече и купола. Църквата е известна забележителност и поради местоположението си. Намира се в центъра на Позитано, на ръба на скалата, недалеч от главния плаж.

Марина Гранде и плаж Fornillo

Ако ти се струва, че пленяващите гледки тук са безброй – така е! Ето още една – по дългата 300 метра плажна ивица, почти срещу архипелага Ли Гали, са разположени редица ресторанти и барове, както и известната дискотека Music On the Rocks. Плажът е централно място за социалния живот на града, където местните се срещат с туристи и световни знаменитости. Марина Гранде разполага с две платени зони за плуване с шезлонги, чадъри и други удобства. Има и безплатна зона от страната на яхтеното пристанище, където можеш да наемеш лодка, за да отидеш до Капри или да посетиш някое от близките заливчета.

Ако ти се иска да посетиш някое по-уединено и спокойно място, тогава следвай живописната пътека от Марина Гранде до плажа Форнило. По-тихо е, по-малко посещавано, но също толкова красиво. Плажът е заобиколен от скали и водата е дори по-тюркоазена, отколкото на главния плаж. С две думи – заслужава си!

Coast view
Coast view © Martyna Górna

Гледка към брега, която ще помниш дълго

Най-впечатляващото нещо на Позитано е, разбира се, крайбрежието. Ако искаш пътешествието ти да е пълно с уникални гледки на извисяващите се цветни къщи, определено няма да се разочароваш. Имай предвид обаче, че величието на това място може да се види най-добре от разстояние. За целта можеш да избереш разходка с лодка, особено вечер или по залез слънце. През деня пък можеш да посетиш ресторант или бар, откъдето да се насладиш на брега в целия му блясък. Популярно място с такива гледки е бар Li Galli. Само ти загатваме какво да очакваш: вкусна италианска паста и лимончело, с Позитано на заден план. Определено трябва да го изживееш!

Виж офертите за настаняване в Позитано

Без значение дали имаш само 3 дни или 3 седмици, определено ще има с какво да запълниш всяка една минута от пътешествието си. За да изстискам максимума от почивката си на Амалфийското крайбрежие, обмисли възможностите за личен транспорт (като кола под наем например). Общественият транспорт също е добра идея, тъй като е организиран перфектно (поне по думите на местните). Можеш да разгледаш Амалфи с автобус, особено ако разполагаш с повече време. Градовете по крайбрежието са малки, така че и само за ден-два ще можеш да усетиш атмосферата им и да видиш най-важните места. В случай че имаш повече време, ти препоръчваме да посетиш градовете Равело и Салерно. Ciao!

Организирай бързо своята почивка на крайбрежието на Амалфи

Instagram

Търсиш конкретно място?