Изглежда, че всеки повод може да е причина за празненства. На някои места това може да е по повод освобождаването на затворници, а на други – в памет на светеца покровител на града. Без значение от произхода им, фестивалите винаги са добро “извинение” да пътуваме и да се забавляваме. Затова ти представяме 6 от най-известните фестивали в Европа – толкова разнообразни, колкото и самият Стар континент.

Donauinselfest – поп фестивал на виенски остров

„На хубавия син Дунав“ е не само заглавието на известния валс на Йохан Щраус II, но и подходящо описание на мястото, на което се провежда Donauinselfest. Това е тридневен музикален фестивал, който се състои всяка година през юни във Виена, или по-точно на изкуствения остров Донауинзел. Въпреки че възприемаме Виена като столица на класическата музика, то Donauinselfest е преди всичко празник на популярната музика във всичките ѝ форми. Достатъчно е да кажем, че през 2024 г. на 14 фестивални сцени ще излязат около 1000 изпълнители: от рок групи, до диджеи и рапъри.

Donauinselfest
Donauinselfest © Shuttertock

Разнообразие от музикални стилове, многобройни съпътстващи събития, богат асортимент от храни и напитки – всичко това те очаква на Донауинзелфест. Но има нещо, което отличава събитието във Виена: за разлика от конкурентите му, входът е напълно безплатен! Както може да се очаква, това прави фестивала изключително популярен. През уикенда го посещават около 3 милиона души, което го прави един от най-големите фестивали на открито на Стария континент. Ако искаш да си сред публиката му, планирай настаняването си много по-рано!

Festa di san Giovanni Battista – молитви и брутален футбол

Свети Йоан Кръстител е покровител на много италиански градове. Затова не е изненадващо, че денят, в който се отбелязва рождението на светеца – 24 юни – е повод за празненства в цяла Италия. Едно от местата, където честването на празника на Свети Йоан Кръстител (или Festa di San Giovanni Battista) е особено тържествено, е Флоренция. Тържествата са предшествани от коронясването на Марцоко – известната статуя на лъв. Всъщност празненствата започват с Corteo degli Omaggi – пъстра процесия до катедралата, последвана от литургия. Тази традиция има над 200-годишна история – местната асоциация организира шествието от 1796 г. насам.

calcio storico fiorentino
Calcio storico fiorentino © Shuttertock

Религиозният празник обаче е повод и за много светски тържества. Едно от тях е финалът на Calcio Storico Fiorentino, древен местен спорт. Играта е подобна на американския футбол, само че е доста по-груба и включва удряне на противника. Многобройните инциденти през годините са довели и до някои ограничения: играчите трябва да са живели във Флоренция поне 10 години и да нямат криминално досие. Звучи интересно, а на живо е същинско шоу, което няма да видиш другаде.

Кулминацията на празника са концертите и Fochi di San Giovanni – традиционните фойерверки. Можеш да ги наблюдаваш от терасите на изисканите ресторанти (ако резервираш места предварително) или от брега на река Арно. И двете места си имат своите предимства, а забавлението е гарантирано!

Фестивалът San Juan – огньове, кава и специален десерт

Лятното слънцестоене и празникът на Свети Йоан Кръстител са поводи за празнуване и в Испания. Каталуния и Валенсия отбелязват Nit del Foc – Нощта на огъня – с фойерверки и огньове на плажа. Ще видиш как десетки смелчаци прескачат огъня, за да докажат храбростта си, а късно през нощта се къпят в морето, вярвайки, че това ще им донесе късмет за цялата година.

San Juan Festival © Shuttertock
Фестивалът San Juan © Shuttertock

Ако обаче се интересуваш повече от доброто прекарване на времето, отколкото от духовното измерение на фестивала, Нит дел Фок също ще бъде незабравимо преживяване. Когато слънцето залезе, цяла Барселона, особено крайбрежната улица, се превръща в едно голямо парти с барабани, пиротехника и добра храна. Традиционният деликатес за празника е Coca de Sant Joan. Не се заблуждавай, че ти прилича на пица. Това всъщност е сладкиш с тесто, бадеми и захаросани плодове. Фиестата се придружава от многобройни наздравици, обикновено с чаши с каталунско пенливо вино кава. Охладено вино и гореща нощ – какво повече може да иска човек?!

Kataklysmos – кипърският празник на потопа

Катаклисмос, известен още като Празник на потопа, се отбелязва в Кипър 50 дни след православния Великден. Както подсказва и името му, той е посветен на библейския потоп и Ной. На практика обаче той се е превърнал в ден, в който се празнува богатството на кипърската култура – включително предхристиянската. Не е изненада, че празникът отбелязва най-пищно в крайбрежните градове като Ларнака и Лимасол. Религиозните традиции, свързани с този ден, включват хвърляне на кръстове в морето, които млади мъже се опитват да извадят. Светските традиции пък включват панаири, пълни със занаятчийски изделия и местни деликатеси.

По повода се провеждат и множество състезания по плуване и други водни спортове. Един от обичаите за Kataklysmos е заливането с вода. Което не е изненада, особено като се има предвид предимно топлото време на острова. Друга любопитна традиция е tsiattista. Това са импровизирани поетични двубои – своеобразен прототип на рап батълите, а най-любопитното е, че тази кипърска традиция е включена в списъка на ЮНЕСКО.

Международен фестивал на изкуствата в Малта

Оставаме на средиземноморска вълна и отиваме в Малта, където всяка година се събират творци от цял свят. Причината е Международният фестивал на изкуствата, провеждан лятото. Програмата на едноседмичното събитие отразява богатството на света на изкуството с артисти от сферите на операта, киното, танците и много визуални изкуства. Повечето от събитията се провеждат в столицата Валета, често на необичайни места – от цистерни от 16. век, до палубата на ветроходен кораб. По този начин миналото на островната държава се преплита със съвременната, често авангардна култура.

Малтийският фестивал се характеризира и със своите ценности. Организаторите полагат големи грижи събитието да осигури платформа за обмяна на опит между местните и международните творци. Приобщаването също е много важно за организаторите, които се фокусира върху адаптирането на фестивалните събития към нуждите на хората с увреждания. Не на последно място, фестивалът предлага богата програма за деца и младежи, което е повече от добра новина, ако искаш да пътуваш с цялото семейство.

Ден на Бастилията – парад, фойерверки и шампанско

Честван на 14 юли, националният празник на Франция е посветен на щурма на Бастилията – превземането на кралския затвор през 1789 г. Въпреки че събитието е с умерен успех (освободени са само няколко затворници), то се превръща в символично начало на Великата френска революция. Затова не е изненада, че годишнината от щурма се е превърнала в празник на Франция, гордееща се със своите републикански традиции. Но нека оставим историята настрана. Какво представлява днешният френски национален празник, известен като Деня на Бастилията?

Основните атракции на празника са парадът по Шанз-Елизе в Париж, по време на който президентът на страната поздравява армията, и въздушното шоу. Дори тези, които не се интересуват от военни дела, могат да бъдат впечатлени от празника. Вечер на Шанз-Елизе, в парка точно под Айфеловата кула, се провежда безплатен симфоничен концерт с участието на звезди на класическата музика. Малко по-късно настъпва истинското събитие: небето над Париж и над много други френски градове се озарява от фойерверки. Това, разбира се, е само малка част от събитията, които се провеждат в Деня на Бастилията. Танци на пожарникари, концерти, фестивали на храната и много други те очакват в Париж и в цяла Франция. А щом си там, не забравяй да вдигнеш тост за Републиката с чаша истинско шампанско. Vive la France!

Дали е за теб?

Няма съмнение, че посещението на нови места по време на празници и фестивали е много специално изживяване. Със сигурност не е подходящо за търсещите спокойствие и тишина, но пък е отличен избор, ако искаш да се запознаеш с културата на мечтаната ти дестинация и да се забавляваш. Това са само част от безкрайно многото вълнуващи празници и фестивали в Европа, на които можеш да наблюдаваш сложни паради и уникални традиции, да посетиш незабравими концерти, да опиташ неустоима местна кухня и да се смесиш с местните по неповторим начин. Който и да избереш, не забравяй да вземеш максимума от преживяването!


Instagram

Търсиш конкретно място?