Когато стане дума за Обединени арабски емирства, много хора се сещат първо за Дубай. И с право – все пак това е невероятна дестинация! Но столицата на страната също има какво да предложи. Абу Даби привлича немалко туристи всяка година, заради невероятното съчетание от арабска култура и смайващи чудеса.

Въпреки че е по-малък от Дубай, Абу Даби е зашеметяващ метрополис – все пак е столица на много богата страна. Но струва ли си да посетиш този град с милион и половина жители? Абсолютно! Ето ти поне 5 причини, поради които това е идеалната дестинация за пътуване по всяко време на годината.

1. Джамията „Шейх Зайед“

Въпреки че на пръв поглед ерата на монументалната религиозна архитектура отдавна е отминала, то съвременната епоха ражда и произведения, които са също толкова впечатляващи. Такъв е храмът в Абу Даби, който със сигурност ще те впечатли със своя мащаб и творчески почерк. Голямата джамия „Шейх Зайед“ е построена между 1996 и 2007 г. и, както и името ѝ подсказва, е наистина грандиозна: може да побере повече от 40 000 богомолци. Добрата новина е, че джамията е отворена за посетители от всякакви вероизповедания, така че всички туристи могат да се насладят на красотата ѝ отвътре.

Отвън целият комплекс е смайващ със своя размер (говорим за цели 12 акра!) и със снежната си белота. Вътре пък има спиращи дъха интериор и орнаменти, сред които (вероятно) най-големия килим в света и третия по големина полилей. Освен че е чудесен пример за модерна ислямска архитектура, джамията е и важен обект в политическата история. Тук са положени тленните останки на първия президент на Обединените арабски емирства.

© Shutterstock

2. Арабският Лувър

Още едно от чудесата на Абу Дабу е, че там също можеш да посетиш Лувъра, макар и в по-различен вариант. Подобно на своя парижки аналог, Лувърът в Абу Даби е музей на изкуството, но с напълно съвременна архитектура. А защо „Лувър“ в името? Това е резултат от споразумение между правителствата на ОАЕ и Франция, което позволява на арабския музей да използва марката (срещу солидна такса обаче). Само лицензът за използване на името струва 400 млн. евро, а споразумението предвижда много допълнителни разходи.

Въпреки че проектът се смята от някои за противоречив, то днес музеят е артистична витрина за целия арабски свят. С над 8000 кв. м изложбено пространство, в Лувъра в Абу Даби е изложено изкуство от Изтока и Запада, сред които и произведения, заети от оригиналния Лувър във Франция.

© Shutterstock

3. Ferrari World в Абу Даби

Страхотно изкуство, спираща дъха архитектура… и това не е всичко! Абу Даби има какво да предложи и на любителите на активния отдих и адреналина. Отбий се през Ferrari World Abu Dhabi – първият в света тематичен парк, посветен на италианския производител на автомобили.

Щом става дума за Ferrari, значи трябва да е бързо, нали? Затова в парка можеш да се возиш на Formula Rossa – най-бързото влакче в увеселителен парк в света, което достига максимална скорост от 240 км/ч! Ако предпочиташ по-тихото возене, също имаш избор. Недалеч от увеселителния парк е пистата „Яс Марина“, където от 2009 г. се провеждат състезания от „Формула 1“.

4. Магровият парк „Джубайл“

Въпреки че Арабският полуостров обикновено не се свързва с гори, Абу Даби може да те изненада в това отношение. Тук ще видиш една доста необичайна гора – мангрова, крайбрежна гора, залята от кристално чистите води на Арабско море. Разходката сред дърветата е възможна благодарение на дървените пътеки, издигнати над морското равнище. Можеш не само да избягаш от шума и суетата на града, но и да наблюдаваш местните видове птици. Самото място изглежда магическо, затова определено не го пропускай!

За тези, които търсят по-динамична почивка, препоръчваме парка на остров Джубайл. Тук можеш да караш кану сред дърветата, а най-невероятното е, че тази дейност е достъпна и през нощта! Мангровата екосистема е недостъпна за големи лодки или джетове, което я прави истински оазис на спокойствието.

© Shutterstock

5. Градът като чудо

Историята на бързото развитие на ОАЕ е неразривно свързана с богатството, чийто източник са петролните находища. Но властите в страната гледат много по-надалеч – към свят, в който изкопаемите горива вече няма да са източникът на препитание. В резултат на това ОАЕ все повече се отварят към света, превръщайки се в център за бизнес, изкуство и туризъм. Столицата на страната обединява тези процеси като през призма, която няма как да не ти направи впечатление.

В Абу Даби можеш да се смаеш от броя небостъргачи, често с много футуристична архитектура. Със сигурност ще ти е нужно немалко време, за да им се любуваш, макар и само отвън! Обърни внимание на Emirates Palace, най-луксозният хотел в света. На семейната къща на Авраам, уникален комплекс от три храма: джамия, синагога и католическа църква. Абу Даби е история за това как човек може да извлече максимума от възможностите, които има пред себе си. Заслужава си да я изживееш от първа ръка!

© Shutterstock

Абу Дабу – гостоприемен през цялата година 

За забележителностите на столицата на Обединените арабски емирства може да се пише още много. Метрополисът предлага на посетителите си водни паркове, океанариуми, музей на арабското село на открито и богато разнообразие от ресторанти. Може би най-голямото предимство на Абу Даби като дестинация за почивка е именно разнообразието. Това е град, който ще се хареса и на любителите на визуалното изкуство, и феновете на оживените метрополиси, но и на тези, които предпочитат активния отдих.

Зимните месеци са най-привлекателното време за посещение на столицата на ОАЕ, когато температурите в Абу Даби падат до приятните 21 градуса по Целзий. През останалите сезони също е приятно за посещение, макар да е по-горещо. Да не забравяме, че това е столица на много богата и модерна държава, където климатиците са стандарт.

Ако мечтаеш за „арабски нощи“ и „арабски дни“, като в песента от Аладин, не ограничавай плановете си за почивка до Дубай, а определено помисли и за Абу Даби. Във всеки случай нищо не пречи да посетиш и двата града с едно пътуване – центровете им са само на 140 км един от друг. Пожелаваме ти незабравимо пътешествие!


Instagram

Търсиш конкретно място?