Куфар, сак, раница, чанта…Ама куфарът не е ли много малък? Иска ми се да взема повече неща? А дали няма да ми потрябва бански, какво като е зима? Да, но сега нямам къде да прибера всички сувенири, които купих… Ако и ти винаги преминаваш през това, когато пътуваш, прочети нашите съвети, свързани с багажа, които сами сме се уверили, че действат.
Багаж
Подбери правилната чанта за пътуване
В зависимост от това къде и за колко време заминаваш подбери правилно дали да пътуваш с раница, сак или куфар. Ако отиваш някъде само за ден-два, разбира се, най-удобно би било да ползваш раница. Ако обаче си за повече време, трябва да избираш между куфар и сак. Да, куфарът е с колелца и не се налага да го носиш, но не забравяй, че дори и празен, той тежи няколко килограма, а когато пътуваме със самолет всеки грам ни е важен. Сакът от своя е лек, мек и по-лесно може да влезе в кошниците за проверка на позволен размер на ръчен багаж. Нашият съвет: за регистриран багаж ползвай куфар, а за ръчен – сак.
Не взимай неща за „всеки случай“
Отивам на море, но за всеки случай ще си взема и дебелото яке, защото…знае ли човек, с тези климатични промени, може да завали сняг…Или пък – отивам за 5 дни, но ще си взема дрехи като за 3 седмици – ей така, за всеки случай. Тези грешки сме ги допускали толкова много пъти, че вече сме категорични – не го прави! Накрая не ти остава място за подаръци, сувенири и проклинаш момента, е който си си оправял багажа. Затова, ето нашия съвет – взимай толкова дрехи, колкото ще ти потрябват. Разбира се, нека има резерва, но не прекалявай. Опитай да съчетаеш дрехите си още преди тръгване, за да знаеш всеки ден точно с какво ще бъдеш облечен и какви ще са прилежащите аксесоари към тоалета ти. Така ще ти бъде по-лесно и при стягането на багажа, както и при избора на облекло по време на самата ваканция.

Сортирай багажа си
Къде точно прибрах любимата си синя тениска? И започва едно търсене… Разбира се, тя се оказва най-отдолу, а ти така си си преровил багажа, че трябва да извадиш всичко и да преподредиш. Затова, сортирай нещата в багажа си в отделни пликчета. Например – тениски, рокли, бельо и т.н. Така ще ти бъде много по-лесно да намериш каквото търсиш, отколкото, ако всичко е просто поставено в куфара ти. Ако ползваш прозрачни пликчета, ще ти бъде още по-лесно да се ориентираш коя дреха точно къде се намира.
Сгъвай дрехите си на руло
Вече са много разпространени машинките за вакуумиране на багаж, които са чудесна идея за „печелене“ на допълнително място в куфара. Ако обаче не разполагаш с такава, ето ти една идея, която ще ти помогне. Доказано е, че ако всичките ти дрехи са сгънати на руло, ще побереш до 1/3 повече багаж. Хубаво е да знаеш това, особено за случаите, когато толкова си прекалил с покупките, че изпадаш в паника, че ще се наложи да плащаш свръхбагаж. Не! Опитай да навиеш дрехите си плътно и старателно и ще останеш приятно изненадан.

Провери козметичната си чантичка
Обикновено в козметичните си чантички имаме куп неща, които никога не ползваме, дори не знаем, че са там. Затова преди да я прибереш в сака, поразгледай какво има в нея и извади ненужното. Ползвай малки разфасовки на шампоани, балсам, малко сапунче, малка паста за зъби, за да спестиш място. Също така не е нужно да носиш 3-те си любими парфюма – опитай с малките тестерчета, които ще ти стигнат за няколко пръскания и после ще изхвърлиш.  Виж още: 9 неща, които да правиш, когато пътуваш    

Instagram

Търсиш конкретно място?