Ако ти се иска да се почувстваш като в приказка, Алберобело е точно за теб! Градчето се намира в Южна Италия, регион Пулия и в буквален превод от италиански, името му означава „Красиво дърво“. Това, което прави Алберобело уникално по рода си, са многобройните кръгли къщи, наречени трули, заради които и градът  е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.
albero logo
Най-забележителната част от конструкцията на трулите е техният покрив, който е странен и интересен със своята конична форма. Построен е от 2 пласта, като вътрешният е направен от големи парчета варовик, а външният – от варовикови плочи. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение – кръст, звезда, полумесец, сърце и други. На върха на покрива също има орнамент, който носи някаква символика. Стените на трулите са доста дебели, което ги прави топли през зимата и приятно хладни през лятото.

Твърдението е, че поради високите данъци в миналото, местното население прави постройките без цимент и други спойки, защото така цели части от къщите бързо могат да се разглобят и за около час трулата може да се превърне в купчина камъни – сякаш там никога не е имало къща.
Albero 2 logo
Днес трулите се използват като домове, магазини, дори местната църква „Сант Антонио“ е във формата на трула. Може също да хапнете в трула или пък да отседнете в трула-хотел.

Единствената двуетажна трула носи името „Соврано“ и е превърната в музей, който заслужава внимание, а сувенирният му магазин ще ви зарадва с много книги, красиви картички и магнити във формата на трули. В Алберобело няма летище, затова вариантът е да закупите самолетен билет до Бари, който е на около 50 км, а от там има удобни връзки с влак или автобус. Виж още: Матера или нестандартната Италия    

 

 

Instagram

Търсиш конкретно място?