Днес ще те разходим до най-голямата и най-запазената обсерватория в света. Тя се намира в сърцето на „розовия град“ Джайпур в Индия, и се използва за „номериране“ на звездите и броене на минутите.  Самрат Янтра в Джайпур е част от Джантар Мантар и има голяма колекция от 14 устройства, построени за измерване на времето в помощ на астрономията и астрологията.
Jaipur India
Макар и остарели по отношение на технологичната си сила, стационарните инструменти на Джантар Мантар непрекъснато доказват своята значимост в астрономическата наука, а часовникът в момента държи рекорда за най-голям слънчев часовник в света, извисяващ се на височина над 27 метра.
Самрат Янтра, което означава „Върховният инструмент“, се използва за изчисляване на времето до точната секунда, като се използва позицията на диска и сянката, която хвърля слънцето. 

Махараджа Джай Сингх II построява Янтра Мантар в началото на 17-ти век като една от петте астрономически обсерватории в цяла Индия. Тази конкретно е най-голямата от всички, построена по примера на обсерваторията в Ню Делхи. Другите три могат да бъдат намерени в Ujain, Mathura и Varanasi. Този слънчев часовник е толкова внушителен, че сянката му се движи със скорост 1 милиметър в секунда или 6 сантиметра всяка минута. Подобно на другите „устройства“ на Джантар Мантар, Самрат Янтра е фиксиран. Наклонен е на 27 градуса, което е географската ширината на Джайпур. На върха има малък купол, използван в индуските традиции за обявяване на затъмнения и прогнозиране на времето (напр. идването на мусоните). Виж още: Тадж Махал или историята на една любов

Instagram

Търсиш конкретно място?