Нос Калиакра и прилежащият към него архелогически резерват се намират на 12 км от град Каварна, на 30 км от Шабла и на 60 км от Варна. Това разположение ти позволява да съчетаеш разглеждането и разходката на Калиакра, ако си някъде в района. Калиакра в превод от гръцки означава „красивия нос” и името му не е никак случайно. Мястото е сред най-атрактивните на българското Черноморието заради богатата история, девствена природа и красиви пейзажи.
iStock 514559715
 
Калиакра представлява скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Склоновете му се спускат във водата, а вълните са издълбали красиви пещери и арки, които могат да се достигнат само с  лодка от морето. В миналото тези пещери са били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.

Природният и археологически резерват заема площ от около 690 декара, включващи диви степи и уникални крайбрежни скали. Растителният свят наброява повече от 400 вида, също 310 вида птици, за 100 от които се изискват специални мерки за опазване на техните местообитания, а също и видове от европейско природозащитно значение. 
iStock 467871946
В една от пещерите край нос Калиакра е създаден уникален музей, в който сред много археологически находки може да се види и макет на крепостта така, както тя е изглеждала в миналото. Като всяко друго място и това крие много мистика и интересни легенди. Най-популярната разказва за група девойки, предвождани от красивата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от турците. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си и скочили заедно. Виж още: Силистар – най-красивият залив в България  

Instagram

Търсиш конкретно място?