Може би няма човек, който да не е ходил до седемте рилски езера и да не е останал впечатлен. Тази дестинация е магнит както за нас, българите, така и място, което горещо препоръчваме на чужденците. Ако все още не си се изкачвал до последното езеро, не си ял боб чорба в близката хижа или пък си го правил, но обичаш да си сред природата – запали колата и…ще се видим там!

Седемте Рилски езера, се намират много близо до Сапарева баня, където можеш да отседнеш. Градчето е приятно, ще намериш достатъчно места за настаняване, както и заведения с традиционни специалитети. Градът се гордее с горещата си минерална вода и гейзера, разположен в центъра на града.

След като вече си се поразходил из града, е време да покориш и езерата. Отдели си един цял ден за тях, тръгни рано, за да имаш достатъчно време и да не замръкнеш в планината. И…не забравяй – планина е! Преходът не е кой знае колко тежък, но все пак си носи удобни обувки, връхна дреха и малко провизии, с които можеш да си организираш приятен пикник.

Седемте рилски езера представляват група езера с ледников произход, които са най-посещаваната от туристи езерна група в България и един от стоте национални туристически обекта, така че ако си от амбициозните туристи, които искат да покорят стоте обекта, тук ще добавиш един допълнителен печат в книжката си.

iStock 479305282

Името на всяко от езерата не е случайно, а показва някаква особеност на съответното езеро. На най-голяма надморска височина се намира Сълзата, а името идва от прозрачността на водите му. Следващото, най-дълбоко циркусно езеро в България, е Окото, със своята овална форма. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е най-голямото по площ сред седемте –  Близнака. Следват Трилистника, Рибното и Долното езеро.

iStock 546169972 1

Както повечето места, за седемте рилски езера също има интересна легенда. Тя разказва, че преди хиляди години в местността живеели двама великани – влюбени до полуда мъж и жена. Зли сили завидяли на тяхната любов и прекрасният им дом и опитали да разрушат щастието им чрез различни природни стихии, но каквото и да им се случвало, влюбените били все така щастливи и задружни. Това разгневило злите сили, които след тежка битка успяли да убият влюбеният момък, а младата жена била съкрушена. Ден след ден, тя леела сълзи, които образували красиви езера с прозрачна вода. Днес, преди едно от езерата, можеш да видиш огромна скала, наподобяваща двамата великани, пазещи завинаги своя дом.

Виж още: Крушунски водопади – идея за разхлаждащ уикенд

 

Instagram

Търсиш конкретно място?