mediolan featured.jpg

Милано е очарователен италиански град, познат като “модната столица на Италия”. Вторият по големина град в страната определено си струва да го посетиш поне веднъж в живота.

Ако планираш почивка в Милано само за два дни, не се притеснявай – имаш всички шансове да видиш ключовите местенца и да се насладиш на незабравимо пътешествие. Ето какво задължително да включиш в плана си по време на своето бягство до Милано!

Галерия Vittorio Emanuele II
Галерия Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Как да стигнеш от летище Малпенса до центъра на Милано

От летище Малпенса в Милано до централната гара на града, Stazione Milano Centrale, можеш да стигнеш с автобуси Terravision. Билетът за един човек струва 8 евро и можеш да го закупиш от паркинга на летището. След това от гарата можеш да стигнеш до самия център на Милано с метро (до станция Duomo), като билетът ще ти струва около 2 евро. Практична опция за туристите е карта за пътуване – за 24 часа или 72 часа (с цена съответно около 7 евро и 12 евро). Така можеш да пътуваш неограничено с различни видове транспорт в целия град.

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo ©Plaamkaa

Миланската катедра и Пиаца Дуомо

Като излезеш от метростанция Duomo на повърхността буквално може да ти се завие свят! Първото нещо, което ще видиш, е катедралата. Тя е една от най-големите в света и един от най-сниманите обекти. Въпреки че сигурно ти е позната от Instagram, на живо е просто внушителна! С пищна украса и величие като никое друго, тя ще те накара да застинеш за момент и просто да се наслаждаваш на гледката. Ако си в Милано през декември, ще я видиш с коледна украса, и със сигурност ще ти е още по-трудно да откъснеш очи от нея.

След като се насладиш на облика ѝ, не пропускай да влезеш вътре. Катедралата Duomo di Milano е известна с това, че изграждането ѝ отнема почти 600 години, но определено ще се убедиш, че чакането си е струвало. Можеш да си купиш билет за достъп с асансьор до кулата за наблюдение и да си подариш още незабравими гледки. Цената на такъв билет, закупен един месец предварително, е около 13,50 евро на човек. Можеш да си спестиш опашките, като си вземеш билет предварително – в раздел “Изживявания” в сайта ни.

Миланската катедра и Пиаца Дуомо
Миланската катедра и Пиаца Дуомо ©Plaamkaa

Ако искаш да видиш нещо, от което буквално ще настръхнеш, можеш да се отбиеш през църквата Basilica San Bernardino alle Ossa, която се намира на няколкостотин метра от катедралата. Тя е уникална с това, че за украсата на интериора ѝ са използвани човешки кости и черепи. Това определено е нетрадиционно решение, но пък интересно да се види.

Галерия Vittorio Emanuele II

На Piazza del Duomo има приказни сгради. От лявата страна на площада е великолепната сграда на един от най-старите търговски центрове в света – галерия Виторио Емануеле II, открита през 1867 г. Тя е очарователна, а огромният ѝ купол ще те остави без думи. Интересното е, че под самия купол има мозайка с герба на Торино, изобразяващ бик. Стара миланска легенда гласи, че ако се завъртиш три пъти на пета върху гениталиите на бика, ще имаш късмет. Ако не друго, то поне ще е забавно изживяване. 

Галерия Vittorio Emanuele II
Галерия Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Самата галерия е пълна с луксозни бутици на най-известните модни къщи, както и със скъпи ресторанти. Дори и да нямаш време да влезеш в някой от тях, можеш да ги разгледаш – отвън също са впечатляващи. 

Операта La Scala

Галерия Vittorio Emanuele II е в непосредствена близост до най-важната опера в Милано, световноизвестната “Ла Скала”. Билетът за нея струва 7 евро и включва посещение на сградата отвън и музейната експозиция вътре. Ако нямаш достатъчно време за посещение, можеш да разгледаш интериора ѝ чрез виртуална разходка, достъпна в сайта на операта.

Операта La Scala
Операта La Scala ©Plaamkaa

Комплекс “Кастело Сфорцеско” и парк “Семпионе”

От Ла Скала можеш да се отправиш към резиденцията на някогашните милански принцове – замъка Сфорцеско. Той представлява цял комплекс, в който се помещават няколко музеи и галерии. Очаква те и живописна архитектура, пропита с любопитна история. Хубавото на този комплекс е, че разполага с невероятен парк. “Семпионе” е едно от онези места в Милано, които привличат както местни, така и туристи. В топлите дни е пълно с хора, които прекарват свободното си време тук.

Кастело Сфорцеско
Кастело Сфорцеско ©Plaamkaa

Разходката си из парка можеш да завършиш с Арката на мира. Това е монументална порта, отбелязваща началото на пътя от Милано към Париж.

Porta Sempione
Porta Sempione ©Plaamkaa

Пазаруване в Милано

Ако успееш да отметнеш всички места, които искаш да посетиш в Милано, и ти остане време – обезателно го прекарай в пазаруване. Както подобава на световната модна столица, Милано е пълен с луксозни бутици – особено в Quadrilatero d’Oro, квартала между Via Montenapoleone, Via Della Spiga, Via Manzoni и Via Sant’Andrea. Ако търсиш нещо по-щадящо портфейла ти, винаги можеш да погледнеш веригите магазини, които се намират около Piazza del Duomo.

©Plaamkaa
©Plaamkaa

Какво трябва да знаеш за транспорта в Милано

Как да се придвижиш из Милано? Ако не се плашиш от ходенето пеша, избери именно този начин. Не само че ще поддържаш добрия си тонус, но и ще можеш да видиш места, които вероятно ще пропуснеш, ако си с градския транспорт. Ако обаче времето те притиска и искаш да видиш много места за кратко, използвай метрото. Трамваите също са надеждни, особено като се има предвид, че трамвайна мрежа на града е много голяма и добре уредена.

©Plaamkaa
©Plaamkaa

От летище Malpensa най-добрият (и най-евтиният) начин да стигнеш до центъра на града е с автобус Terravision или влак Malpensa Express. Можеш да закупиш билети предварително онлайн и да спестиш няколко евро. Така например, ако купиш билетите си на място, може да ти струват по 8 евро на човек. Ако обаче купиш билети за автобуса от центъра на града до летището месец по-рано през интернет, можеш да спестиш почти 30% и да платиш само 5 евро. Човек никога не знае откъде може да спести пари!

Летище Малпенса
Летище Малпенса ©Plaamkaa

Практичен съвет: не се притеснявай, ако изпуснеш автобуса, който тръгва в часа, посочен на билета ти. Можеш спокойно да вземеш следващия, който е след 15 минути.

Това са само малка част от невероятните места, които можеш да видиш в Милано. Два дни определено не стигат за всичко, но са добро начало. Тъкмо ще имаш причина да се върнеш отново в този еклектичен град, съчетаващ по невероятен начин древната архитектура с модерния облик. Пожелаваме ти незабравимо пътешествие!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?