В поредица от два материала ще се опитам да опиша подробно последното си пътуване до Рим, като единствената ми цел е да бъда максимално полезен на всички, които планират да летят до Вечния град. Тук можете да видите подробности за самото пътуване, а сега ще разкажа повече за забележителностите на града.

Каквото и да се каже за Рим, ще бъде малко. Неслучаен e фактът, че около повечето забележителности почти, сред тълпите туристи от цял свят, почти няма да забележите италианци.

„Да отидеш в Рим и да не видиш Папата…“ Всеки е чувал тази крилата фраза и същевременно почти всеки е сред онези, които не са го видели 🙂 Но пък е задължително да разгледате неговата скромна по територия, но изключително богата държава. Влизането в нея се извършва само след паспортна проверка и скенер, но е изключително бързо и лесно. Веднага след като попаднете на площад Свети Петър, обаче, ще останете шокирани от километричната опашка пред базиликата. Изчакването може да продължи повече от 2-3 часа, но си струва, определено си струва. Толкова злато, разкош и богатство, невероятно красиви скулптори, концентрирани на толкова малко място, няма къде другаде да видите!

vatican1 373x500

Таван в Музея на Ватикана

Няма как да не минете през Музея на Ватикана. Входът е 16 евро, като има намаление за студенти и ученици, но само срещу документ – най-често Isic Card. Подгответе се за дълго вървене и продължително зяпане. Музеят е събрал парченца от цялата световна история, обвити в мистерия. Пътят е само един „Към Сикстинската капела“, но докато стигнете до нея вероятно ще се изморите доста, преминавайки през много галерии, коридори с пищно украсени тавани и стени, които ще ви оставят без дъх.

Когато най-после стигнахме до заветната спирка – Сикстинската капела – останахме без думи. Мистиката е пълна – карабинерите, пазещи вътре, издават „шъткащ“ звук, приканващ към пълна тишина. Снимките, видеото и телефонните разговори също са забранени от законите на Ватикана. Моля, не пробвайте да го правите! 🙂 Стените и таванът са изрисувани от Велики художници като Микеланджело, Ботичели и Перуджино. Ще излезете от там смаяни!

На връщане от Ватикана, ако все още имате сили, можете да се отбиете до кръглия Замък Сант’ Анджело. Според легендата през 590 г., по време на чумна епидемия, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта архангел Михаил, който сложил меча в ножницата си, което означавало край на бедствието. Оттам произлязло и името на замъка, който бил папска резиденция, таен затвор, а сега е музей. Можете да се изкачите до върха му, откъдето се разкрива страхотна гледка към цял Рим.

coloseo 500x281

Колизеум

Колизеумът и хълмът Палатино са следващите задължителни спирки. Знам, че ако за първи път пътувате до Рим, няма как да минете без тях. Аз лично смятам, че една визита на тези места е достатъчна и поради тази причина този път ги пропуснах.

Едно от най-претъпканите места е Фонтан Ди Треви. Препоръчвам да го посетите след залез слънце, за да се насладите на уникалната гледка, която образуват светлините. Не пропускайте да хвърлите и монета в него. Според поверието, всеки, който го е направил, се е върнал отново. Гарантирам ви, така е 🙂

di trevi 500x500

Фонтан Ди Треви

Не пропускайте Пиаца Навона с нейния уникален фонтан и собствени дух. Италианците са най-големите майстори на сладоледа, а този там направо не е за пропускане. Цената му е около 6 евро. Знам, че не сте яли толкова скъп сладолед, но няма да съжалявате!

Следващата спирка е Пиаца Венеция. Там се намира най-кичозното здание, което съм виждал – Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Каменната сграда, изключително масивна, напомня за времето на Мусолини. Тя съчетава почти всички архитектурни стилове и не прилича на нищо друго в Рим. Внушителна, странна и величествена във вътрешността й има музей със свободен вход, който представя военните успехи на италианците по време на последните модерни войни.

venezia 500x373

Пиаца Венеция

Друга забележителност, която трябва да видите е Пантеона. Все още не е известно със сигурност какво е било неговото предназначение в ерата на римляните, но най-вероятно става въпрос за езически храм. Препоръчвам да го посетите вечерта, защото често под огромните му каменни колони свири оркестър, а акустиката е невероятна.

Пиаца Ди Спаня и Пиаца Колона са другите оживени места в централните части на града, които всеки турист иска и трябва да види. Характерното за всеки римски площад е, че той носи едно особено усещане, което не мога точно да опиша. Със сигурност, обаче, нито един от тях не прилича на другия.

panteon 500x375

Пантеонът

Ако оживените туристически места са ви дошли в повече и искате да откриете по-спокойно място, то и това е възможно в Рим. Слезте от метрото на станция Circo Massimo. В радиус от 1–2 километра до нея се намират 7 забележителни базилики. Сградите са невероятни и все още непознати за масовия турист. В тях ще срещнете само свещеници и монахини, а спокойствието е пълно.

Е, след толкова много обиколки времето в Рим минава неусетно, а със сигурност за 4 дни не могат да се видят и половината от красивите места. Както се казва – другият път повече! 🙂

Цени и особености

Правилото „Цените са същите като в България, но в евро“ е напълно точно, когато говорим за хранителните магазини. За ресторант в центъра ще трябва да се бръкнете около 70-90 евро на човек за сносна вечеря. Прословутите италиански пици на парче, които се продават навсякъде, вървят между 2 и 4 евро. Бирата (задължителна за всеки турист) е изключително скъпа! Докато в кварталното магазинче се продава за около евро, то в центъра бутилката върви между 3 и 5 евро. С малко повече обикаляне, ще откриете някой минимаркет, където цените са с не повече от 30% по-високи от големите супермаркети.

Важно: Навсякъде около забележителностите има подозрителни пакистанци и африканци, продаващи всевъзможни боклуци. Един се опита да ми продаде розов телбод за 5 евро. Не се подлъгвайте и не купувайте нищо от тях. И не само това – дори не ги заговаряйте, защото са изключително нахални.

  • Не си правете илюзии, че ще разгледате всичко в Рим от първия път.
  • Хвърлете монета във Фонтана ди Треви, за да има и втори път 🙂
  • Не се надявайте италианците да говорят английски.
  • Избегнете чакането по големи опашки. Билетите за някои забележителности могат да се резервират онлайн предварително!
  • Не купувайте нищо от съмнителни субекти на улицата.
  • Пазете джобовете си на претъпканите места!
  • Не се фокусирайте само върху най-популярните места, Рим е забележителен град и има много други, за които не подозирате!
  • В Италия правете, каквото правят италианците! (Това важи за всички дестинации)
  • Забавлявайте се 🙂
Сигурен съм, че информацията никога няма да бъде достатъчна. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете в коментар под статията. Ще отговоря на всички!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?