Представи си, че караш велосипед през китни зелени маслинови горички. Стигаш до плажа, а пред теб се простира кристално чистото море. Отнякъде доляваш тихите звуци на разговор, а носът ти е погъделичкан от миризмата на узо и морски дарове на скара. Всичко това може да е реалност, ако посетиш остров Кос.

Този зелен оазис в Егейско море е най-спокойният от гръцките острови. Заради буйната си растителност, понякога го наричат “​​плаващата градина”. Благодарение на равния си терен, той е идеален за кратки и дълги разходки с велосипед, които могат да се комбинират с почивка край морето. Ето кои са 5-те най-красиви плажа в Кос, до които можеш да стигнеш на две колела.

View of one of the Kos' lagoons © shutterstock
Гледка към Кос © shutterstock

Плаж Псалиди – отдъхни си с живописна гледка към Турция

Близо до град Кос се намира каменистият плаж Псалиди, разположен на около 6 км от столицата на острова. До него лесно можеш да стигнеш с велосипед, докато минаваш под сянката на разлистилите се чинари и палми. Когато стигнеш плажа, погледът ти ще бъде привлечен от чистите води на Егейско море, както и от гледката към цялото крайбрежие на Кос, околните планини и бреговете на Турция. Можеш да наемеш шезлонг и чадър и да се отдадеш на блажена почивка. Добрата новина е, че Псалиди не е толкова претъпкан и е по-тих от градските плажове.

В района има много таверни и барове, така че да допълниш преживяването с деликатесите на местната кухня. След цял ден на плажа можеш да посетиш близкия резерват за диви животни. Това е истинско царство на зеленината, което ще те изненада с шамфъстъкови дървета, буен шафран и разнообразие от блатни растения. Наред с лагуната и пясъчните дюни, те очакват безброй птици – чайки, чапли и корморани, които несъмнено ще те развеселят с глъчката, която създават. 

Рейтинг на плажа от Google Maps: 5/5

Sunbeds on Tigaki beach © shutterstock
Плаж Тигаки © shutterstock

Плаж Тигаки – наслади се на вълшебни залези

Този широк пясъчен плаж, миещ се от спокойните води на Егейско море, е на около 11 км от град Кос. До него водят два велосипедни маршрута, измежду които можеш да избираш. Първият ще те отведе директно до плажа по крайбрежието. Равният терен позволява да се любуваш на морските гледки до насита. Вторият маршрут е малко по-дълъг, като минава през селата Асфендиу и Зипари. Тук се приготви за автентични гръцки села, живописните зелени пейзажи и заразителния спокоен начин на живот на местните.

Резервирай изживявания и наеми кола на острова!

Пътеките до плажа Тигаки са осеяни с цветя и зеленина. След като се спуснеш до морето, ще намериш бял, мек пясък, шезлонги и чадъри под наем, както и таверни и кръчми. На практика имаш идеални условия за слънчеви бани и плуване на спокойствие. Всичко това е причина да останеш тук чак до вечерта, а накрая ще получиш и награда – най-красивия залез на Кос, на който да се любуваш с чаша вино в ръка.

Рейтинг на плажа от  Google Maps: 4.5/5

Sunset at Magic Beach © iStock
Залез на плаж Полеми © iStock

Плаж Полеми (магичният плаж) – уедини се на див плаж сред дърветата

Този плаж не е толкова лесен за достигане като предишните два, но определено си заслужава. Умората от 30-километровото колоездене ще бъде възнаградена с наистина магични гледки. Това е един от малкото подобни плажове на Кос, който ще те грабне със златния си пясък, лазурните води и тишината и спокойствието. Около плажа няма сгради, затова не се учудвай, ако видиш плажуващи нудисти тук.

Атракцията на този плаж е паунът, който често се разхожда в района и с удоволствие позира за снимки с туристите. По пътя към плажа Полеми можеш да спреш в околните села и да опиташ местните деликатеси. А през останалото време спокойно можеш да се насладиш на райските пейзажи на най-зеления гръцки остров. На входа на плажовете често можеш да попаднеш на търговци, от които да си купиш истински гръцки мед.

Рейтинг на плажа от Google Maps: 4.7/5

Agios Stefanos © shutterstock
Плаж Агиос Стефанос © shutterstock

Плаж Агиос Стефанос – разходи се до плажа, осеян с цветя

Почти на другия край на острова, на около 30 км югозападно от град Кос, сред скалите се крие едно истинско бижу – плажът Агиос Стефанос. По пътя към плажа можеш да посетиш руините на базиликата Свети Стефан от 5. век. Впечатление ще ти направят зеленината и красивите цветя, от които изобилства районът.

Планирай почивката си в Гърция!

Плажът не е само за почивка, слънчеви бани и плуване. Ще се изумиш от пейзажа му – от брега можеш да видиш близкото островче Кастри с неговия изоставен замък. Можеш дори да наемеш водно колело и да отидеш там, или пък при повече смелост, да плуваш. Във водата има мини коралови рифове, така че пътешествието ти ще е повече от интересно.

Рейтинг на плажа от  Google Maps: 4.6/5

Lambi beach on Kos © shutterstock
Плаж Ламби © shutterstock

Плаж Ламби – релаксирай в сърцето на града

Това е един от плажовете в самия град Кос. До него можеш да стигнеш отново с велосипед по живописна алея. Тюркоазените му води са идеални за плуване, а когато се умориш и имаш нужда от презареждане – на помощ ще са ти многобройните таверни и барове. Можеш да се отпуснеш, да ядеш морски дарове и да се наслаждаваш на залеза с чаша узо в ръка.

От плаж Ламби се разкрива красива, успокояваща гледка към Егейско море и към зелените планини и крайбрежните зони. В ясен ден можеш да видиш и близките острови Псеримос и Калимнос. След залез слънце плажната зона се изпълва с весела глъчка и наздравици на забавляващи се хора. Ще се убедиш, че зеленият остров може да се похвали не само с красива и буйна природа, но и с пищен нощен живот.

Рейтинг на плажа от  Google Maps: 4.4/5

View of Aegean Sea © shutterstock
Гледка към Егейско море © shutterstock

Релаксирай на остров Кос и се наслади на гръцката атмосфера

Това са само част от изобилието от красиви плажове, които те очакват на остров Кос. Когато разгледаш мястото с велосипед, със сигурност ще попаднеш на още невероятни кътчета и диви местенца. Докато го правиш, не забравяй да обърнеш внимание и на любопитната гръцка култура, местните навици и обичаи и невероятната кухня. Пожелаваме ти незабравимо приключения!

Виж най-добрите оферти за полети и настаняване на остров Кос


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?