Dolce vita в Рим? Задължително с италиански деликатеси! Те, подобно на римските паметници, са много популярни по целия свят и има защо. Местната кухня е уникална комбинация от вкусове и аромати, подправена с (не толкова малка) щипка любов. Повечето ястия всъщност са рецепти, познати от години. В следващите редове ще ти разкажем кои специалитети задължително да опиташ и къде да отидеш за закуска, обяд и вечеря.

Простичко, но вкусно

Италианската кухня е известна с внимателно подбраните си съставки и подправки, макар самите ястия да не са особено сложни. Простотата наистина има значение и основното ястие може да се състои дори от 3 елемента. Е, калориите обаче ще компенсират. Това обаче далеч не е изненада, имайки предвид известните празници, провеждани в древен Рим. Масите се отрупвали с ястия и напитки, а менюто на най-богатите жители изобилствало от месо, сирене, риба и плодове. Всичко това, допълнено от емблематичния главен герой в италианската кухня – зехтина. Изключително важни били и добавките, а именно сосовете – като най-популярен бил сос гарум, приготвен на основата на… ферментирали рибни черва.

Независимо дали отиваш в Рим за city break или за по-дълга почивка, не пропускай да опиташ местните ястия и сладкиши. Вместо да отидеш в ресторант, посещаван от туристите, избери място, където хапват жителите на Рим. Това е гаранция за добра кухня, наситена с традиционни вкусове. Какво трябва да опиташ в Рим? Ако попиташ някого за най-популярните съставки на италианската кухня, със сигурност ще чуеш: паста, кашкавал, зехтин. Кухнята на Рим обаче има много повече какво да предложи, като се започне от сладките закуски – изненада за много туристи.

rzym1
Група приятели на закуска с традиционно кафе с мляко © iStock

Какво да закусваш в Рим?

Яйца, сандвичи, кашкавал? Нито едно от тези неща! Истинската римска закуска има сладък вкус. Maritozzo сладко руло с бита сметана, което всъщност не е толкова сладко, колкото може би очакваш. Друг популярен вариант за закуска е cornettoкроасан от бутер тесто. За разлика от класическия кроасан с масло, този има сладък пълнеж (не пропускай да опиташ с шам фъстък!). В комбинация с ароматно кафе се получава феноменално дуо, подобаващо на всеки местен или гост на града.

Ако не ти се хапва сладко за закуска, тогава заложи на сандвичи (панини) с любимите си съставки – зеленчуци, шунка, кашкавал. Ако планираш интензивно разглеждане на забележителности и не можеш да прекараш дълго време в закуска, избери улична храна. Suppli ще е идеалното хапване в случая. То представлява пържена закуска, основно от ориз, а в нея – доматен сос, месо, моцарела. И всичко това допълнено от ароматни билки.

rzym2
Жена се наслаждава на сутрешното си кафе с изглед към Италия © iStock

Рим – какво да бъде за обяд и вечеря?

Малка масичка пред заведение, романтично жужене от разговорите наоколо и вкусът на последната капка вино – всеки от нас може да има подобен спомен от вечеря или обяд в Рим. За целта планирай по-дълга почивка от разглеждането на забележителностите из града и се наслади на питателна храна, без да броиш калориите. Имай предвид, че в разгара на сезона най-популярните кафенета и ресторанти в района са пълни с хора и точно това е Рим. Какво си струва да опиташ? Когато става въпрос за предястие, брускетата е на особена почит. Очаквай препечен хляб (понякога поръсен с чесън) със зехтин, домати и босилек. Можеш да опиташ и с моцарела или прошуто. Когато стане време за основното ястие, си поръчай традиционната паста. Тя се предлага в най-различни разновидности. Класическото римско предложение е cacio e pepeпаста с черен пипер и сирене пекорино романо. Това сирене между другото е важна съставка в друго традиционно ястие с паста, а именно карбонара. Това е паста с guanciale (късчета свинско месо) със сос на базата на жълтък, поръсена с пармезан.

rzym3
Жена, която се наслаждава на обяда си с чаша вино © iStock

Второто популярно предложение от италианската кухня е, разбира се, пицата. Pizza al taglio има изключително важна роля в Рим. Приготвя се на правоъгълни тави и се продава на грамаж, а продавачът я нарязва с ножица на парчета (правоъгълни или квадратни). Когато става дума за плънките за пицата, списъкът отново е безкраен. Класическата версия е Маргарита, която е само с доматен сос, кашкавал и босилек. Друго традиционно ястие е ньоки. В италианската столица ньоките се правят от грис или специално брашно, като разбира се, пармезанът не може да бъде пропуснат. Не по-малко почитани са и равиоли. Тези малки кнедли със спанак и рикота, с босилеков сос, ще задоволят небцето и на най-големия кулинарен критик. Препоръчваме ти да опиташ и равиоли с месо и зеленчуци.

Ако ти се хапва нещо по-леко, тогава си поръчай ястие с цикория. Традиционна е cicoria asparago, на която се основава популярната салата puntarelle alla romana. Другите съставки са зехтин, винен оцет, чесън и аншоа. В римската кухня присъстват също морски дарове, риба и месо – основно свинско, но също така и агнешко, така че със сигурност ще имаш богат избор и различно ястие за всяко хапване. 

rzym4
Традиционен обяд в малка италианска уличка © iStock

Най-изкушаващите десерти в Рим

За десерт непременно опитай тирамису, като в много заведения можеш да избереш някой от разнообразните вкусове на десерта. Рим обаче предлага не само торти и кремове, но и вкусен, традиционен сладолед. Лесно ще попаднеш на семейни магазинчета за сладолед по стара рецепта. Със сигурност ще усетиш разликата във вкуса между сладоледа и сорбето, затова ги опитай – и двете си заслужават! Най-популярните сладоледи в Рим са с марката La Romana – и определено могат да те изненадат със селекция от оригинални вкусове! Giolitti също предлагат вкусни и качествени сладоледи. Семейната марка е с традиции и е особено известна с производството на сладолед с вкус на череша.

rzym5
Жена със сладолед в ръка в Рим © iStock

Къде да хапнеш?

Нашата препоръка е винаги да търсиш места, посещавани от местните. Такива например са: Supplizio (Via dei Banchi Vecchi, 143) или Suppli Roma (Via di S. Francesco a Ripa, 137). За сладка закуска с кафе посети Forno Feliziani (Via Candia, 610). Популярно място за пица на грамаж е Pizzarium Bonci (Via della Meloria, 43). Любителите на месо трябва да посетят Osteria Luci in cucina (Piazza Pasquale Paoli, 15). Trattoria Da Enzo al 29 (Via dei Vascellari, 29) пък ще те зарадва с добър обяд или вечеря на достъпна цена.

Ако искаш да изпиеш едно кафе в легендарно място, тогава посети едно от най-емблематичните кафенета в Рим – Antico Caffe Greco (Via dei Condotti, 86). Това е заведение, посещавано от най-големите художници, включително Гьоте и Мицкевич, което се потвърждава от самия интериорен дизайн. Ако можем да говорим за минуси тук, това ще са високите цени. Но предвид фактите, че кафенето работи от 1760 г. и все още се посещава от световноизвестни звезди, както и от местни жители и туристи, цените са напълно оправдани.

Рим има много вкусове и е невъзможно да опознаеш всички наведнъж. Затова заложи на най-традиционните и включи в списъка си за следващото посещение всичко, което не успееш да опиташ сега. Така със сигурност ще имаш още тайни на местната кухня, които да разкриваш. Пожелаваме ти вълнуващи вкусове, аромати и преживявания в Рим!

 


Instagram

Търсиш конкретно място?