Portugalia - Porto, Stare Miasto © iStock

Португалия е държава в югозападната част на Европа. Страната пленява с красивата природа, богатата си история и културното наследство. Тук те очакват безброй и все невероятни забележителности – от златните плажове на Алгарве до планинските пейзажи на Иберийския полуостров.

Приготви се за пътешествие из живописните лозя покрай река Дуро, след което посети Лисабон и Порто и опитай вкусни ястия като сушена треска и португалския десерт pastéis de nata (хрупкави кошнички с крем).

Къде е Португалия?

Португалия, разположена на западния край на Иберийския полуостров, е държава с площ от приблизително 92 090 км. Въпреки размерите си, страната предлага изненадващо разнообразие от пейзажи – от живописното атлантическо крайбрежие до величествени планини и зелени речни долини. Заобиколена от океана от едната страна и граничеща само с Испания от другата, Португалия има два автономни региона – Мадейра и Азорските острови.

Забележителностите в Португалия – какво да видиш?

Португалия е страна, богата на туристически атракции, предлагаща много възможности за опознаване на красотата, историята и културата ѝ. Какво обаче трябва да бъде в списъка ти със „задължителни места за посещение в Португалия“?

 •  Лисабон – столицата на Португалия, известна със своите красиви улици, исторически квартали като Алфама и Белем и известния мост “25-ти април”. Тук определено си заслужава да посетиш и Моста на влюбените и манастира “Жеронимуш” и замъка “Св. Георги”.
 • Порто – вторият по големина град в Португалия, известен с винарните по пристанището, красивите паметници като моста “Луис I” и катедралата “Порто”, както и с живописния квартал “Рибейра”.
 • Алгарве – това е регион на южна Португалия с красиви плажове като Praia da Marinha, Praia de Benagil и Praia da Falésia. Алгарве също е чудесно място, ако обичаш водните спортове и голфа.
 • Мадейра – остров, разположен в Атлантическия океан, известен с красивите си пейзажи, планинските маршрути и лозята. Заслужава си да посетиш Фуншал, националния парк “Лаурисилва” и пещерите “Сао Висенте”.

● Азорски острови – архипелаг в Атлантическия океан с вулканични пейзажи, кратерни езера и зони за наблюдение на птици. Тези острови са идеално място за любителите на природата.

● Синтра – живописен град близо до Лисабон, известен със своите изключителни дворци като “Пена”, “Националния дворец на Синтра” и “Кинта да Регалейра”.

● Долината на река Дуро – винарски регион в Северна Португалия по река Дуро. Тук можеш да посетиш лозята и да опиташ омавайщате португалски вина.

● Коимбра – град с един от най-старите университети в Европа – “Университета на Коимбра” и красивата библиотека “Йоанина”. Тя е важен културен и научен център.

● Назаре – крайморски град, известен с гигантските си вълни и затова особено популярен сред сърфистите. Той освен това е очарователно място за релакс край океана.

● Обидош – средновековен град, запазил историческия си характер, заобиколен от крепостни стени. Това е място, пълно с очарователни улици и традиционни къщи.

● Алентехо – област в югозападната част на Португалия, известна с красивите си пейзажи, лозя, замъци и градове като Евора.

● Сиера да Ищрела – най-високата планинска верига в Португалия, предлагаща чудесни възможности за планински туризъм и ски.

● Фатима – популярно място за поклонение в централна Португалия. Тук ти препоръчваме да посетиш базиликата “Дева Мария на Розариума”, базиликата на Светата Троица, както и квартала Кова да Ирия.

● Фаро – столицата на региона Алгарве има очарователен стар град и природен парк “Риа Формоза”. Той ще те впечатли с плажовете си като Прая де Фаро и архипелага с безлюдните острови, както и с богатата си история, преразказана в археологическия музей.

● Наблюдение на делфини – Португалия е страхотно място за наблюдение на делфини във водите на Атлантическия океан, особено на Азорските острови и крайбрежието на Алгарве.

Времето в Португалия – кога е най-подходящото време да посетиш дестинацията?

Ако планираш екскурзия до Португалия, имай предвид, че времето е различно в зависимост от региона и сезона. В Лисабон и крайбрежните райони (Алгарве) например лятото е горещо и слънчево, като температурите достигат 30-35°C. Пролетта и есента са с много приятни температури, а туристите са по-малко в сравнение с активния сезон. Времето обикновено е подходящо за разглеждане на забележителности и за дейности на открито.

В Порто и северната част на Португалия може да е по-студено, особено през зимата. Азорските острови се намират в умерения климатичен пояс, затова най-доброто време за посещението им е от юни до септември. 

Мадейра има субтропичен климат, което означава меки температури през цялата година. Лятото е горещо и по-сухо, а зимата е мека. В Алентехо лятото може да бъде много горещо, с температури над 35°C. През пролетта и есента температурите са по-поносими.

В планините Сиера да Ищрела зимата е снежна и създава идеални условия за ски и сноуборд. През лятото тук е по-хладно, отколкото на брега.

Лисабон
Лисабон © iStock

Любопитни факти за Португалия – какво трябва да знаеш за тази държава?

Португалия е очарователна страна с богати история и култура. Ето някои интересни факти за нея:

 • Границите на страната съществуват от 1139 г. и са сред най-старите в Европа.
 • Португалският е официален език в много страни.
 • През 15. и 16. век Португалия е лидер в откриването на нови морски пътища.
 • Португалия е една от най-топлите страни в Европа, като остров Мадейра е известен със своето слънце.
 • Португалската кухня включва ястия с морски дарове, пушена риба, пастели де ната и страхотни вина.
 • Фадо е традиционна музика, изразяваща меланхолия.
 • Azulejos са красиви керамични плочки, красящи много сгради.
 • Португалия е известна с иновативната си архитектура, а най-известният ѝ архитект е Алваро Сиза Виейра, който спечели Pritzker, най-престижната награда в архитектурата.

Тези любопитни факти са само малък фрагмент от богатата история, култура и наследство на Португалия. Тази страна има какво да предложи както на туристите, така и на любителите на историята и културата. Най-добре е да опознаеш същността ѝ от първа ръка!

Óbidos
Óbidos © iStock

Португалски плажове – къде да си починете?

Португалия е известна с красивите си плажове, които привличат туристи от цял свят. Ето някои от най-популярните плажове в Португалия:

 • Praia da Rocha, Алгарве – този плаж е един от най-известните по крайбрежието на Алгарве. Характеризира се с красиви червени скали и златист пясък. Това е идеално място за слънчеви бани и водни спортове.
 • Praia da Marinha, Алгарве – това е един от най-очарователните плажове в региона Алгарве, с живописни скални образувания и прозрачно тюркоазено море.
 • Praia de Carcavelos, Лисабон – това е един от най-популярните плажове в района на Лисабон и привлекателно място за любителите на сърфа и други водни спортове.
 • Praia de Cascais, Лисабон – този плаж се намира в очарователния град Кашкайш, близо до Лисабон. Той е популярен сред жителите и туристите.
 • Praia da Nazaré, Centro – е известен с изключително големите си вълни, които привличат сърфисти от цял свят.

Виж нашите статии за Португалия


Instagram

Търсиш конкретно място?