Страстите Христови в ритъма на фламенко, Антонио Бандерас в специални одежди и парад на скелети. Звучи като филм, но можеш да го видиш наистина, ако отскочиш до Испания за Великден. Научи повече за любопитните история и традиции на известните шествия по време на Страстната седмица в Андалусия в следващите редове.

За да разбереш повече за обичаите на Испания, просто се докосни до традиционните великденски празници. Семана Санта, или Страстната седмица, е времето, когато трябва да насочиш погледа си именно към невероятния испански регион – Андалусия!

andalucia nerja
Нерха © iStock

Андалусия – домът на фламенкото и великденските шествия

Андалусия е една от автономните общности в Испания, разположена в южната част на страната. Състои се от 8 провинции, най-големите от които са Севиля, Малага, Кадис и Гранада. В Андалусия има всичко, което може да очарова и развълнува един пътешественик. На първо място, нейната богата история и забележителности са отличен пример за смесицата от стилове и култури на римското и арабското влияние. И второ, слънчевото време и приятните температури със сигурност правят пътуването до региона още по-приятно.

Андалусия ухае на портокалови дръвчета и може да ти предложи изобилие от природни забележителности – море, океан и дори пустиня! Районът е пълен с привличащи вниманието мозайки от плочки „азулехос“ и чудни градчета с интересни бели къщички. Тапас и ароматно испанско вино в някое симпатично ресторантче също ще ти помогне да се потопиш в атмосферата на региона. Но преди всичко Андалусия е люлката на фламенкото и тържествените великденски шествия.

andalucia flamenco dresses
Рокли за фламенко © iStock

Пъстрите шествия са неразделна част от празнуването на Великден в Испания. Те привличат тълпи от местни жители, както и туристи от цял свят. Интересът към шоуто е толкова голям, че местата за настаняване в градовете, където се провеждат повечето празненства, са напълно резервирани месеци преди празника. Въпреки че можеш да се насладиш на това изживяване във всеки регион на Испания, празненствата сравнително се различават. Най-големите, най-шумните, но и най-многобройните се провеждат в Андалусия, особено в Севиля, където всяка година се организират десетки такива.

andalucia seville
Севиля © iStock

Процесии по време на Семана Санта

Великденските празненства в Испания са съпроводени с весело настроение и изобилие от цветове. Семана Санта не би могла да е същата без участието на религиозните братства и общности, които играят значителна роля. Те носят на раменете си дървени платформи със скулптури на свещени фигури.

Участието им е не само голяма част, но и покаяние и именно затова те често ходят боси. Всяко братство принадлежи към различна църква и има свой собствен цвят на одеждите. Повечето от тях са регистрирани в Севиля, а едно от най-старите, основано през 1340 г., е Хермандад де Силенсио.

andalucia nazarenos semana santa
Nazaneros © iStock

Братствата имат дълга история и членството в тях често е традиция за много испански семейства. Децата могат да се присъединят към братство от ранна възраст, но това е свързано с разходи като членски внос например. Освен това съществува йерархия – колкото по-дълго е членството, толкова по-близо до сакралните фигури по време на шествието може да бъде даден член.

По време на Семана Санта всяко братство извършва процесия до църквата в определен ден, като често изминава изключително дълги разстояния. Великденските шествия започват още на Цветница и продължават цяла седмица, въпреки че в някои испански региони те се организират само на Велики четвъртък и Разпети петък. И един забавен факт – знаеш ли, че Антонио Бандерас е член на едно от братствата в Малага?

andalucia nazarenos
Nazaneros © iStock

Nazaneros

Великденските шествия в Испания са старателно подготвени и съпроводени от мирис на тамян и звуци на барабани и духовни инструменти. Членовете на братствата, които носят качулки, се наричат Nazarenos. Те привличат вниманието на всеки зрител, като носят дълги дрехи с характерни конусовидни шапки с отвори за очите. Nazarenos имат важна роля в празника, като някои от тях носят свещи, други носят книгите на братството, дървени кръстове или платформи, наречени пасос. Те вървят в ритъма на музиката в подредени редици, носейки ценни барокови и ренесансови свещени фигури, украсени с одежди, а самите пасоси са покрити с цветя, свещи и балдахини.

andalucia procession in granada alhambra
Великденската процесия в Гранада © iStock

Най-важните фигури – тези, които изобразяват Исус и страдащата майка Мария – са част от процесиите на Велики четвъртък и Разпети петък. По време на шествието настъпва момент, в който музиката спира и тишината се нарушава от трогателна песен, изпълнявана от професионален музикант, на някой от балконите, който свири фламенко. Всяко шествие достига своята кулминация, когато олтарът най-накрая се внесе в църквата.

andalucia bridge azulejos seville
Мостът Азулехо в Севиля © iStock

Многобройни зрители се събират по маршрута на шествието или влизат в платена зона за сядане в най-важните части от пътя. Останалата част от жителите и туристите се наслаждават на празненствата в някой бар или ресторант. Шествията се организират както през деня, така и през нощта, така че много от местните жители си взимат отпуск от работа, за да се любуват на тези събития. Традицията да се участва в шествието се предава от поколение на поколение, така че да срещнеш дечица, които са будни късно вечер и следват стъпките на братствата, изобщо не е изненадваща гледка.

andalucia malaga cathedral
Катедралата в Малага © iStock

За някои зрители празненствата на Семана Санта са изключително емоционално преживяване, докато други забелязват в тях известна доза театралност. Можем да бъдем сигурни в едно – това е изключително важна част от испанската култура, а за самите членове на братствата това е момент, който те са очаквали дълго време. Пъстрите и шумни процесии в Андалусия контрастират с по-спокойните процесии, провеждани във Валядолид.

От друга страна, популярна традиция в град Верж е „Танцът на смъртта“ – шествие, в което участват хора, облечени като скелети. Великденските празници приключват на Велики понеделник. От процесиите няма и следа, а градовете се връщат към нормалното си функциониране. Е, може би не съвсем – Севиля започва да се подготвя за следващия фестивал – Априлския панаир. Да живее фиестата!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?