Kobieta spacerująca między domami w Firze na Santorini

Санторини не е просто поредният гръцки остров с бели къщи върху вулканични скали. В тази статия ще ти разкажем малко повече за богатата история, завладяващата култура и незабравимите пейзажи на острова. Ще разгледаме отблизо най-интересните му забележителности и ще опитаме местни деликатеси. Ще ти разкажем и кога е най-подходящото време да посетиш Санторини и как да се подготвиш, ако искаш да пътуваш бюджетно.

Санторини не е просто поредният гръцки остров с бели къщи върху вулканични скали. В тази статия ще ти разкажем малко повече за богатата история, завладяващата култура и незабравимите пейзажи на острова. Ще разгледаме отблизо най-интересните му забележителности и ще опитаме местни деликатеси. Ще ти разкажем и кога е най-подходящото време да посетиш Санторини и как да се подготвиш, ако искаш да пътуваш бюджетно.

Къде се намира Санторини?

Санторини, известен още като Тира, е един от най-популярните острови в Цикладите. Появява се в Егейско море преди 3600 години след вулканично изригване. Полученият кратер, наречен калдера, е едно от основните места, привличащи туристи в този регион.

Отидете на почивка в Санторини

Много туристи отиват на екскурзия до Санторини, докато са на почивка в Крит. Двата острова са само на 110 км един от друг. Можеш да отидеш там и директно от България, като полетът обикновено е с прекачване, като отнема по-малко от 4 часа общо.

Санторини © iStock
Санторини © iStock

Какво да видиш в Санторини?

Санторини може да е малък, но е пълен с необикновени кътчета, които си заслужава да се видят. Подготвили сме ти пътеводител с най-интересните места, които да посетиш.

Ия

Ия (можеш да го чуеш и като Оя) е нещо като витрината на Санторини, известна с красивите си залези. Белите къщи със сини куполи създават пейзаж, който вероятно познаваш от картичките. Разхождайки се по тесните улички, ще усетиш атмосферата на този гръцки остров. Впечатление ще ти направят китните вятърни мелници в Ия – идеални се снимките ти за спомен.

Фира

Фира е столицата на остров Санторини и е негов културен и туристически център. Тук ще намериш много магазини, ресторанти и културни забележителности. Струва си да посетиш Археологическия музей в Санторини. Фира е известна и с красивата си гледка към калдерата – огромна кухина, образувана в следствие от вулканичното изригване, оформило архипелага Санторини.

Акротири

Този праисторически град, погребан под вулканична пепел, се нарича „гръцкият Помпей“. В открития през 20. век Акротири можеш да видиш добре запазени останки от сгради, стенописи и ежедневни предмети. Посещавайки това място, можеш да разбереш какъв е бил животът преди вулканичното изригване, случило се около 1600 г. пр.н.е.

Старото пристанище в Ия © iStock
Старото пристанище в Ия © iStock

Червеният плаж

Червеният плаж, както името му подсказва, се отличава с червените си пясък и скали. Всичко това, разбира се, е създадено от лава и вулканични останки. Това е едно от най-популярните места в южната част на острова, затова често е пълно с посетители. Ако обаче отидеш там сутрин, имаш добри шансове да се насладиш на малко уединение.

Заливът Амуди

Заливът, разположен под Ия, предлага достъп до изискани ресторанти, сервиращи пресни морски дарове. Този регион се характеризира с кристално чиста вода, така че не забравяй банския и кърпата.

Лозята в Санторини

По време на престоя си в Санторини непременно опитай местните вина, известни с уникалните си аромати. Вината от Санторини ще те омаят с характерните си нотки на цитрусови плодове, цветя и билки, типични за средиземноморския климат. Освен това, поради вулканичния характер на острова, тези вина може да имат специфичен вкус, който допринася за тяхната характерна дълбочина.

Лозе в Санторини © iStock
Лозе в Санторини © iStock

За всички любители на виното, в региона се организират дегустации (напр. в Santo Wines). Непременно се включи в такава, за да опознаеш по-добре разнообразието и характерните вкусове на гръцките вина.

Планирайте посещението си в Санторини

Кога е най-подходящото време да летиш до Санторини?

Пролет (април-май): температурите варират от 15 до 20°C. Това е идеалното време за почивка в Санторини, ако искаш да избегнеш тълпите и да се насладиш на приятно време.

Лято (юни-август): температурите могат да надвишат 30°C. Това е активният туристически сезон, така че островът може да е пълен с посетители.

Есен (септември-октомври): температурите падат до приятните 20-25°C. Има по-малко туристи, което го прави чудесно време за посещение.

Зима (ноември-март): температурите са около 10-15°C. Повечето туристически атракции може да са затворени, но е подходящо време за тези, които търсят спокойствие и тишина.

Червен плаж в Санторини © iStock
Червен плаж в Санторини © iStock

Колко струва почивка в Санторини?

Цената на почивката в Санторини зависи от много фактори като стандарта на настаняване, начина на пътуване и избора на ресторанти. Като цяло Санторини се смята за един от най-скъпите гръцки острови, но ако планираш предварително, можеш да намериш страхотни оферти.

Цените за настаняване в Санторини могат да варират значително:

  • Бюджетни хостели: от около 20-50 евро на вечер.
  • Хотели от среден клас: от 50 до 150 евро на вечер.
  • Луксозни имоти: могат да струват по над 200 евро на вечер.
Автомобили под наем

Къде и какво да опиташ в Санторини?

Санторини предлага богат избор от ресторанти – от луксозни места с изглед към морето до традиционни таверни. Местната кухня се базира на пресни продукти, като преобладат морските дарове. Струва си да опиташ ястия като фава (с местен вид грах) или пресни калмари. Цените за един обяд могат да варират, но има по нещо за всеки джоб.

Някои от популярните ресторанти в Санторини са:

  • Selene в Пиргос: предлага изискана гръцка кухня с модерен привкус.
  • Argo във Фира: известен с отличните си морски дарове и гледка към калдерата.
  • Lauda в Ия: предлага уникално кулинарно изживяване с невероятна гледка.
  • Metaxy Mas Tavern в Екзо Гониа: традиционна таверна с местни специалитети.
  • Атинската къща в Имеровигли: известна със своята новаторска гръцка кухня и невероятни гледки.

Виж нашите статии за Санторини


Instagram

Търсиш конкретно място?