Родината на митовете, философията и демокрацията е идеалното място за пътешественици, които искат да прекарат една очарователна почивка. Ако планираш екскурзия до Гърция, се приготви за вълнуващи древни паметници, смайващи пясъчни плажове и уникално вкусна кухня.

В следващите редове ти разказваме как да планираш престоя си в южната ни съседка, така че да вземеш максимума от него.

Къде е Гърция?

Едва ли е нужно да казваме, че Гърция е държава в югоизточната част на Европа, в южния край на Балканския полуостров. Тя граничи с Албания, Северна Македония и България на север и с Турция на изток. Има излаз на четири морета: Егейско и Критско на изток, Йонийско на запад и Средиземно море на юг. Тя има не само континентална част, но и около 2500 острова, 165 от които са населени. Сред тях са: Крит, Додеканезите, Цикладите и Йонийските острови.

Крит
Крит © iStock

Най-големите забележителности, които да видиш в Гърция

Благодарение на дългата си история и множеството паметници от древни времена, Гърция привлича милиони туристи всяка година. Смята се, че тази страна е люлката на европейската цивилизация, което е повече от добра новина и за почивката ти тук, която определено ще е обогатяваща и много интересна. Какво обаче непременно трябва да видиш в южната ни съседка?

Акропола

Този варовиков хълм в Атина от 6 век пр.н.е. е известен с историческите си сгради като Партенона. Наблизо е Музеят на Акропола, в който можеш да видиш любопитни археологически артефакти. Комплексът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Метеора

Това е скален масив в централна Гърция, по чиито върхове са “накацали” 24 манастира от 14. век, 6 от които са отворени за туристи.

Храмът на бог Аполон в Делфи

Исторически храм от 7. век пр. н.е., известен с гадателката Пития, и също включен в списъка на ЮНЕСКО.

Асклепион в Епидавър

Известно гръцко светилище и място за изцеление от 6. век пр.н.е., известно с практикуваното там лечение чрез транс и хипнотичен сън.

Руините на Филипи

Древногръцки град, основан от Филип Македонски, известен с първата християнска общност в Европа (също включен в списъка на ЮНЕСКО).

Микена и Тиринт

Древни местообитания от Бронзовата епоха, известни с гробницата на Агамемнон и руините на Тиринт, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Старият град на Родос

Средновековната столица на остров Родос с крепости и паметници на хоспиталиерите на Св. Йоан, сред които Дворецът на великите магистри и Археологическият музей.

Света гора (Атон)

Автономна монашеска област (православни монаси), населявана само от мъже (не се допускат жени). Известна е с манастири като “Великата лавра”.

Фолегандрос
Фолегандрос © Martyna Górna

Крит

Най-големият гръцки остров, изобилстващ от красиви плажове, планински пътеки и паметници като Двореца на Кносос.

Корфу

Остров с богата история и с италиански, френски и британски влияния. Сред ключовите забележителности са дворецът “Ахилион” и Старата крепост.

Родос

Островът е известен със своя Стар град, средновековния дворец на Великите магистри, плажовете и Родоския колос.

Санторини

Вулканичен остров, прочут със своите бели къщи със сини покриви, уникалните си залези, обширните лозя и местни сортове вина, както и с „гръцкия Помпей“.

Закинтос

Остров с красиви плажове, сред които Навагио с корабокрушение на брега, очарователни села, буйна зеленина, тюркоазено море и живописни скали, както и с морски костенурки от вида Карета.

Кос

Остров с пясъчни плажове, изобилие от археологически разкопки и паметници от различни епохи, сред които Античният амфитеатър и замъкът на хоспиталиерите на Св. Йоан, както и с уютните местни таверни.

Атина

Столицата на Гърция, люлката на демокрацията, домът на велики философи, с невероятни атракции като Националния археологически музей, стадиона на ФК “Панатинайкос”„Апостолос Николаидис“  и Акропола.

Акропола
Акропола © iStock

Кефалония

Остров с планински пейзажи, тюркоазени води, чудати пещери, плаж Миртос и очарователни селца.

Миконос

Малък остров в Цикладите, известен с модата, изкуството, лукса и нощния си живот. Сред забележителностите тук са: площадът “Алефкандра”, църквата “Панагия Парапортиани” и вятърните мелници.

Солун

Град с раннохристиянски паметници от Византия, известни сгради като ротондата на Св. Георги, мартирия, църквата „Свети Димитър“, “Панагия Халкеон” и местните специалитети.

Иос

Остров, популярен сред младите хора със своя нощен живот, историческите останки, предполагаемата гробница на Омир, венецианската крепост “Палеокастро” и невероятните плажове.

Самос

Остров с приятен климат, живописни пейзажи с лозя и гори, и възможност за атрактивни дегустации на вино. Забележителностите включват: Археологическия музей, църквата “Свети Спиридон” и Музея на виното.

Ираклион

Столицата на Крит ще те очарова с музеите, паметниците от венециански времена, лоджията, фонтана Морозини, градските стени, парка, ресторантите и плажовете.

Ханя

Пристанищен град на остров Крит с венециански и османски влияния. Сред забележителностите са руините на Кидония, пристанището с фара, джамията на еничарите, турският квартал и местните деликатеси.

Закинтос
Закинтос © iStock

Какво е времето в Гърция и кога е най-топло?

Южна Гърция има средиземноморски климат със сухо и топло лято и мека зима без валежи. На север климатът е континентален с топло лято и мразовита и снежна зима. Най-горещо е от юни до август.

 • Януари: 10-15°C, в планините са възможни дъжд и сняг.
 • Февруари: 10-16°C, по-дълги дни, времето е подобно на това през януари.
 • Март: 12-18°C, дните са все по-топли.
 • Април: 15-21°C, сравнително постоянни температури.
 • Май: 20-25°C, дълги, слънчеви дни, идеални за туристи.
 • Юни: 25-30°C, много топли дни, възможни са превалявания.
 • Юли: 28-35°C, горещо време, активен туристически сезон.
 • Август: 28-35°C, все по-чести и по-силни жеги.
 • Септември: 25-30°C, температурите постепенно се понижават.
 • Октомври: 20-25°C, топло и приятно време, валежите зачестяват.
 • Ноември: 15-20°C, по-къси дни, температурите се понижават.
 • Декември: 12-17°C, по-хладно, с възможен снеговалеж в планините.
Корфу
Корфу © shutterstock

Деликатеси и традиционни специалитети в Гърция

Гръцката кухня е известна с ястия като сувлаки, мусака, гироси и антипасти като маслини или чушки, пълнени със сирене. Регионалните кухни предлагат уникални ястия със свежи продукти като зехтин, сирене фета, средиземноморски зеленчуци и билки, месо, риба и морски дарове.

Пие се вино, узо, ракия, както и много кафе. Десертите обикновено са с канела, мед и шамфъстък, напр. баклава. В различни региони можеш да дегустираш сирене, напр. пиктогало от Ханя, ладотири от Лесбос. Автентичната кухня ще откриеш най-вече в малките семейни ресторанти и из местните пазари.

Виж нашите статии за Гърция


Instagram

Търсиш конкретно място?