Представи си гореща утрин на райски остров. Вместо будилник, биваш изваден от съня си от живата флора и фауна. Гледаш през прозореца. Виждаш буйната зелена стена на тропическата гора. А оттатък нея златния плаж и тюркоазени води на океана се сливат в едно, а на заден план – мъгливи планински върхове – загадъчни, привидно недостъпни. Това е само предвкус на вълнуващото приключение, чакано толкова дълго.
Сейшелите се наричат щастливи острови с причина. Разположена в Индийския океан, островната държава със столица Виктория радва с приказни пейзажи. Влюбените ги обичат заради непретенциозния им романтизъм, а любителите на активната почивка за перфектните условия за преходи, планинско катерене и дайвинг.
anse coco
Anse Coco ©Seychelles Travel
Сейшелите: като частен остров
На Сейшелските острови няма да се налага да се разхождате сред тъпли от туристи по пътеките. Независимо коя точка на архипелага си решил да посетиш, лесно ще намериш тихо и спокойно място за почивка, където да направиш чудесни снимки и да се заслушаш в ритъма на природата.
coco de mer
Coco de Mer ©iStock
Сейшелите са известни с много диви, ендемични видове растения и животни, които са почти на една ръка разстояние тук. Струва си да отидеш до природния резерват Фон Фердинанд на остров Прале, където можеш да видиш с очите си прочутия coco de mer (Lodoicea maldivica) – кокосови орехи с огромни размери. Някои от тях тежат до 30 кг! Интересното е, че кокосовата палма може да бъде открита и върху герба на Сейшелите, както и върху официалната валута на страната. Друг символ на островите са гигантските костенурки, тежащи почти четвърт тон, които могат да бъдат открити на атола Алдабра.
hawkbill turtle
Костенурка ©Seychelles Travel
Какво да видим на Сейшелите?
Живописните лагуни с коралови рифове и златни плажове не са единствените предимства на Сейшелите. Въпреки че местните ходят в планината с особено нежелание, в местните годове могат да бъдат намерени някои фантастични, пълни със зашеметяващи гледи, пътеки, водещи през тропическите гори. Ето няколко предложения.
verts seychelles grand barbe remy ravon
Grand Barbe ©Remy Ravon/Seychelles Travel
Остров Мае
Разходка до Glacis Trois Freres (приблизително 300 м над морското равнище, време: 35 минути) – докато се разхождаш из джунглата, ще се полюбуваш на красивата панорама над Виктория, морския национален парк Sainte Anne и близките острови Прале и Ла Диг.
verts seychelles morne blanc remy ravon
Morne Blanc ©Remy Ravon/Seychelles Travel
Cassedent е доста дълъг маршрут (приблизително 8 км от пътя Sans Souci до Port Glaud), за който трябва да отделиш близо 4 часа, но ако искаш да се почувстваш като Робинзон Крузо и да обикаляш дивата джунгла, скочи в удобни обувки и тръгни! Пътеката не е от най-лесните, така че помисли за подходящи дрехи, бутилка вода и нещо за хапване.
Morne Blanc – от пътя Sans Souci до платформата за наблюдение Morne Blanc има трикилометров маршрут, който минава през самия център на тропеческата гора, в която живеят редки видове птици (сейшелски булбул, черен папагал и много други). Изкачването на Morne Blanc отнемата около 40 минути.
valle de mai
Valle de Mai ©iStock
На остров Прале те очакват много живописни маршрути. Можеш да се разходиш по грандиозните плажове на Anse Georgette и Anse Lazio (не забравяй банския!). Докато опознаваш остров Ла Диг, изкачи се до Nid d’Aigle за спиращи дъха гледки към близките острови, гордо издигащи се над повърхността на океана.
petite anse
Petite Anse ©Seychelles Travel
Island hopping, тоест пътуване в неизвестното
Архипелагът Сейшелски острови се състои от 115 острова, предимно необитаеми. Това е добра новина за любителите на айланд хопинга! Много посетители предпочитат да ходят от остров на остров, за се любуват на зашеметяващите пейзажи и да откриват недокоснати места, вместо да се излежават на плажа. За да се насладиш на автентичната атмосфера на Сейшелите, можеш да избереш круиз с катамаран за няколко дни или да се поглезиш с еднодневна екскурзия с частна яхта.
verts seychelles anse major remy ravon
Anse Major ©Remy Ravon/Seychelles Travel
Рай за водолази
Сейшелските острови заедно с кораловите рифове около островите са истинско удоволствие за любителите на гмуркането. Когато изследваш океанските води по крайбрежието, можеш да видиш много видове риби, а ако имаш късмет, можеш да видиш и гигантските костенурки Алдабра, едни от най-големите костенурки в света, разхождащи се по плажовете. Не липсват и водолазни центрове на Сейшелите. Какво си струва да се види? Със сигурност останките на кораба Ennerdale, разположен между островите Мае и Прале, Sisters Rock (красиви скални образувания) и рифа Grouper Point, известен с присъствието на китови акули. Идеално място за гмурканее с шнорхел е и морският парк (Национален морски парк Св. Анна), разположен на около 5 км от град Виктория.
sting ray
Скат ©Seychelles Travel
Мечтаеш ли за незабравима ваканция в страната на вечното лято? Виж полетите до Сейшелите и изживей приключението на живота си!

 

Instagram

Търсиш конкретно място?