Ако ти предстои пътешествие до Корфу или пък вече си там и се чудиш как да оползотвориш оставащото ти време на гръцкия остров, ще ти дадем 5 чудесни идеи за забележителни места, които да посетиш.

Създай нови спомени в Стария град на Корфу

Почти всяко посещение на ново място включва разходка из историческите местенца. Това обикновено е Старият град, който в Корфу не само е наличен, но и предлага паметно изживяване. Той ще те върне доста назад във времето, чак в 8 в. пр.н.е. Някои казват, че Старият град е като открит музей, където можеш да видиш различните периоди и влияния, оставили наследството си по архитектурата.

corfu old town kerkyra unesco world heritage site in greece quaint street
Старият град на Корфу © iStock

Неслучайно Старият град на Корфу е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Уличките му ще те заведат до крепости, музеи, площади и църкви, разкриващи неподозирани истории. Междувременно ще ти представят и автентичния дух на острова и ежедневието на местните жители. Ако знаеш някоя и друга дума на гръцки език, не се свени да почерпиш знания и опит от възрастните там, като ги заговориш.

Забавлявай се из приказните плажове – Палеокастрица и Каналът на любовта

Корфу е известен с приказните си плажове, затова не пропускай да се разходиш по тях, да поплуваш, да събереш слънчеви лъчи или просто да се забавляваш по твоя начин. Можеш да избираш измежду по-оживени брегове и такива на по-скрити местенца, като почти всеки плаж ще те впечатли с кристалните си води, слънчевите лъчи и пясъка. Все пак е добре да знаеш, че сред най-препоръчваните плажове са Paleokastritsa и Canal d’Amour.

istock 1347222473 11
Каналът на любовта © iStock

Paleokastritsa е може би най-популярното и спиращо дъха селце на острова, което ще те омае с красотата и неподправения си чар, както и с впечатляващия си манастир от 17. век, гордо извисяващ се на върха на хълма. В Палеокастрица е пълно с таверни, където можеш да се насладиш на традиционните вкусове и аромати, както и на изгледа към синия залив. В района има и красиви плажове, пещери и заливи, където можеш да прекараш лежерните следобеди. Главният плаж на Палеокастрица е доста малък, но това не му пречи да е изключително известен и дори смятан е за един от най-добрите плажове на гръцките острови. Ако предпочиташ някой по-изолиран плаж, вземи корабче от живописното пристанище и се отправи на вълнуващо пътешествие (лесно можеш да избереш пътешествие с корабче в раздел “Изживявания” в сайта ни). В селцето пък можеш да видиш впечатляващ манастир, съхраняващ интересна колекция от поствизантийски икони, книги и други артефакти.

beach and boat in paleokastritsa
Палеокастрица © iStock

Каналът на любовта (Canal d’Amour) е друг особено популярен плаж, който привлича посетителите с невъобразимо приказните си гледки. Тук скалите образуват красиви форми, канали и заливи, а водата е в различни тонове на жълто и на опияняващо зелено. Според някои от вярванията, ако двойка плува в канала, ще остане завинаги заедно, а според други – ако преплуваш до другия край на канала, ще срещнеш своята половинка. Имай предвид, че плажът наистина е невероятен и повече от идеален за плуване, освен когато е ветровито – тогава от съображения за сигурност плуването не се препоръчва.

aerial drone view of canal damour in sidari corfu island
Каналът на любовта © iStock

Ако искаш да оползотвориш максимално престоя си и да обиколиш няколко плажа за кратко време, спокойно можеш да резервираш кола под наем от eSky. Така ще си спестиш притесненията и бързането, като ще имаш цялата свобода и независимост да добавиш няколко живописни местенца в пътешественическия си дневник.

Пътешествай до Pontikonisi – Мишия остров

Понтикониси, известен още като “Мишия остров“, е гръцко островче, разположено в началото на лагуната Халкиопулос в Корфу. Мястото е известно с византийския параклис на Пантократор, датиращ от 11. век и отворен за посетители всяка година само на 6 август. Легендата разказва, че Понтикониси е корабът на Одисей. Според вярванията при ужасна буря лодката е изхвърлена на брега на острова и бог Посейдон я превръща в тази зелена скала, давайки ѝ името си. Според други обаче островът дължи името на формата си, тъй като погледнат отгоре прилича на мишка.

dinghies visiting mouse
Мишият остров © iStock

Днес този малък зелен остров е една от най-популярните туристически атракции на Корфу, като до него се стига само с лодка. До него пък се намира друго малко островче, до което се стига по каменен кей. На островчето се помещава една-единствена сграда, тази на манастира “Панагия Влахерна”, който е друга голяма атракция, любима на посетители от цял свят. Имай предвид, че летището е съвсем наблизо и най-вероятно ще видиш прелитащите съвсем близо самолети.

istock 1399620849
Манастирът “Панагия Влахерна” © iStock

Разнообрази островното преживяване с разходка в планината Пантократор

Най-високата планина на острова е идеална за разходки, а достъпът до нея е много лесен пеша или с кола под наем (можеш да резервираш от раздел “Коли под наем”). На върха ѝ те очаква манастир, кафене и невероятна панорамна гледка не само към целия остров, но и към съседна Албания. Дори нещо повече – в ясните и слънчеви дни оттук можеш да видиш даже бреговата ивица на Италия, която се намира на около 130 км.

landscape with a tree a flower pot and a coin operated field scope at pantokrator
Гледка от Пантократор © iStock

До върха можеш да стигнеш по няколко туристически пътеки, които се изминават за около 2-3 часа всяка. Това е добра идея за разнообразяване на почивката там, като ще те зареди с много положителна енергия, ще ти даде тонус, а и немалко спиращи дъха гледки. Различните пътеки преминават през различни селца, където можеш да видиш и автентичния живот на местните, както и да опиташ запомнящи се вкусове и аромати в местните заведения. Една от пътеките води началото си от селцето Old Perithia, намиращо в северното подножие на планината. Пътеката преминава през гъсти гори, маслинови горички и скалист терен, затова си приготви удобни обувки, добро количество вода за пиене и пълна батерия за много паметни снимки.

the abandoned village of perithia corfu island
Old Perithia, Корфу© iStock

Това са само малка част от възможностите, които остров Корфу предлага. Спокойно можем да добавим към списъка още куп забавления и места за разглеждане, като например спасителният център за магарета, който е доста нетипична идея за почивка, но и не по-малко вълнуваща. Мястото приема посетители, затова ти препоръчваме да се отбиеш оттам, ако ти се иска да преживееш нещо необичайно, но и интересно. Ако имаш нужда от още идеи за забавления в Корфу, посети раздел “Изживявания” в сайта ни и открий своето следващо приключение. Пожелаваме ти незабравимо пътешествие! 


Instagram

Търсиш конкретно място?