Често, тръгвайки на дълъг път, ти се иска да вземеш домашния си любимец – дали защото не искаш да се разделяш с него или просто няма на кого да го оставиш, но не си сигурен каква е политиката на авиокомпаниите, правилата и необходимите документи за превоз на домашен любимец в самолет.
dog 1
Най-често ни се иска да пътуваме със своето куче или котка в самолета. Ако полетът ти е с нискотарифна авиокомпания ще се наложи да се откажеш от идеята за пътуване с домашния любимец. Тези авиокомпании не предлагат такава услуга и с тях няма как да превозиш животното. Те допускат на борда единствено кучета-водачи.

Редовните авиокомпании превозват кучета и котки, но под строги правила. Вариантите за превоз при повечето превозвачи са два – ако любимецът ти е по-малък, до 8 килограма, то той ще пътува с теб на борда, а ако е над 8 кг. – в багажното отделение. При всички положения следва да закупиш клетка (в някои случаи специална чанта), която да отговаря на определените от съответната авиокомпания размери. Цената на услугата „превоз на домашен любимец“ варира, но е средно около 80 евро на посока. Друго задължително условие за превоза е животното е да има паспорт, чип и всички необходими имунизации. Авиокомпаниите имат така наречената „квота за животни“ – ограничение какъв брой кучета и котки могат да бъдат превозвани едновременно на един полет. Ако искаш да пътуваш със своя любимец, уведоми за това агенцията си още преди покупката на билет. Ако квотата за животни вече е запълнена, може да се наложи да промениш датата на пътуване или пък да съществува специален пропусквателен режим за животни в съответната дестинация. Виж още: Пътуване с дете в самолета

Instagram

Търсиш конкретно място?