Истанбул се намира в средата на...всичко. Този град-съкровище на забележителности, звуци и вкусове, запълва празнината между Европа и Азия, Изток и Запад, старото и новото. Като най-голям град и пристанище в Турция, той те насърчава да се скиташ - да бъдеш изненадан от мириса на екзотични подправки, мелодии от орехови бъчви, подземни цистерни и интересни джамии, които ще те накарат да се чувстваш сякаш си герой от турска поема.

Извисяващите се минарета, цветните базари, византийските църкви и 400-те фонтана са завещание на древните гърци, римляни и византийци, всички безнадеждно привлечени от красотата и позицията на този древен град. Днес ще ти разкажем за безплатните неща, които можеш да правиш, посещавайки Истанбул.

Изкуство и музеи

Istanbul Modern е първият модерен музей на изкуствата, който се открива в града. Посещението е безплатно всеки четвъртък, което дава възможност на туристите да видят фотографската галерия, киносалон и модерни технологии.

© iStock

Разположен в новия комплекс SantralIstanbul, Музеят на енергетиката приема посетители на „турне“ през историята на електроенергията. Забавлявай се в зоната с интерактивни игри, които ще ти дадат възможност да изградиш магнитни скулптури, да докосваш хиляди волта, да генерираш електричество и да участваш в още много образователни дейности.

Смята се, че първият музей на изкуствата в Турция е Музеят на живописта и скулптурата, който популяризира творби на турски художници от 19-ти и 20-ти век. Основан по заповед на Ататюрк през 1937 г., в музея се помещават творби от такива известни турски художници като Осман Хамди Бей, Бедри Рахми, заедно с произведения на световноизвестни художници като Пабло Пикасо и Анри Матис. Посещенията в музея са безплатни всеки ден от 10:00 до 16:30 часа, освен в неделя и понеделник, когато музеят е затворен.

Посети и Оrtakoy в ​​неделя и се наслади на чудото на този пазар на открито край морското предградие. Уличните художници рисуват портрети и ги продават на минувачите, които се разхождат по тесните калдъръмени улички. Някои от най-добрите улични ястия в града могат да бъдат намерени тук – не пропускай да опиташ пълнен печен картоф.

Забележителности и атракции

Намираща се на върха на хълм, джамията Suleymaniye, разположена близо до северната порта на университета в Истанбул, примамва посетителите с великолепна османска архитектура и живописни гледки към града. Една от най-големите джамии в Истанбул, Suleymaniye, е завършена през 16-ти век и се гордее с внушителен купол, висок 53 метра и широк 27 метра. Разходката из добре поддържаната градина е задължителна. 

© iStock

Следваща спирка е дворецът Топкапъ, служел като административен щаб на Османската империя от 1470-те до 1850-те. В годините след завладяването си от Константинопол султан Мехмед II разпорежда строежа на военни казарми, зала за съвети, зала за прием и други официални сгради в района. През следващите 400 години всичко това се превръща в луксозен дворец, който има четири двора, свързани с по-малки сгради, в които понастоящем са се настанили над 4 000 души.

Полюбувай се и на величието на ислямската архитектура в джамията Sultanahmet , по-известна като „Синята“ джамия заради нейните интериорни сини плочки. Направена по поръчка на султан Ахмет I и построена в началото на 17-ти век, тази джамия е сред последните в Истанбул, построени в класически османски стил. Синята джамия предизивиква противоречия заради своите шест минарета, символизиращи богатство и сила. Отдели си време, за да спреш и да се насладиш на спокойния парк, който се намира в основата на джамията.

Любителите на кулинарията трябва да отделят от времето си за пазара за подправки в Истанбул, който е един от най-старите пазари за подправки в света. Екзотичният пазар предлага широка гама от билки, подправки, ядки, сушени плодове и зеленчуци, както и различни кремове, лосиони и билкови чайове.

© iStock

Разбира се, няма как да отидеш в Истанбул и да не се разходиш до някои от над 4000 магазина в Kapali Carsi – най-големият покрит пазар в страната. Независимо дали си в търсене на автентични турски килими, блестящи бижута, ръчно изработени керамични съдове, баклава или локум, пазарът обещава всичко това, че и много повече. Цените на пазара не са фиксирани, така че не се страхувай да се пазариш, дори е задължително!

На открито

Всека април три милиона лалета разцъфват в истанбулските паркове и обществени градинки в разнообразни форми и цветове, точно навреме за Международния фестивал на Истанбулското лале. След като си обиколил лалетата в града, можеш да се отправиш към центъра на този безплатен фестивал, в Emirgan Park, за да се насладиш на концерти, художествени изложби, фотоконкурси и изпълнения на живо.

Когато търсиш сянка от безмилостното слънце, посети Gulhane Park, който преди е бил царската градина на двореца Топкапъ. Ако нямаш нищо против тълпите от хора, планирай посещението си по време на един от безплатните концерти, които се провеждат в парка през летните уикенди. А парк Yildiz, предлага чудесни гледки към Босфора и има фитнес зали на открито, които можеш да ползваш напълно безплатно.

© iStock

Музика

Родена в Истанбул през 1928 г., звездата сопрано Лейла Генцер пее почти четири десетилетия водещи роли в опери в цяла Турция и Италия. Истанбулската фондация за култура и изкуство (IKSV) реставрира резиденция „La Diva Turca“, отворена от сряда до събота. Посетителите могат да видят пианото, библиотеката, наградите, аксесоарите, костюмите и дори трапезарията, където тя и нейните гости са се наслаждавали на любимата си турска кухня. Входът е безплатен, но трябва да бъдат направени предварителни резервации.

Международният джаз фестивал в Истанбул придобива все по-голяма популярност. По време на фестивала можеш да отскачаш от един концерт на друг до късно вечерта. Музеите и парковете в града са домакин на много безплатни концерти по време на триседмичния фестивал през юли, като дава възможност на зрителите да чуят не само местната турска джаз музика, но и музиканти като Тони Бенет и Panorama Jazz Band от Ню Орлиънс.

По-малък джаз фестивал е международният фестивал Akbank, който се провежда в Истанбул през септември и октомври и е фокусиран единствено върху музиката. Докато повечето концерти през седмицата изискват билети, фестивалът предлага и безплатни семинари за неща като джаз фотографии, дизайн на тениски и други интересни занимания…

© iStock

Филмови фестивали

В края на март и началото на април, Истанбул е домакин на ежегоден филмов фестивал, който включва фотографски и книжни изложби, семинари и десетки филми, също документални за гмуркане, алпинизъм, скално катерене и други начини за изследване на природата. Всички филмови прожекции са безплатни.

Също през пролетта се провежда Международен филмов фестивал, организиран от Истанбулската фондация за култура и изкуство. Фестивалът е с продължителност две седмици и събира режисьори от цял ​​свят. Посетителите могат да посещават безплатни дискусии и майсторски класове, ако се регистрират предварително.

Една цяла седмица на късометражни прожекции се случва на различни места в Истанбул през ноември по време на Международния фестивал за късометражно кино в Истанбул. Всяка година приблизително 12 000 души се радват на безплатни прожекции на художествени, анимационни, експериментални и документални филми, всички с английски субтитри.


Instagram

Търсиш конкретно място?