Wielki kanał, Wenecja © Shutterstock

Венеция е прочута с каналите, гондолите, карнавала и още много. Тя е приказно място, което всеки себеуважаващ се пътешественик би искал да посети поне веднъж. Какво е важно да знаеш, ако планираш пътуване до Венеция, научи в следващите редове.

Къде е Венеция?

Венеция е град в Североизточна Италия и център на областта Венето. Любопитното за нея е, че е разположена върху над 100 малки островчета в лагуна в Адриатическо море. Вместо пътища, Венеция има канали, сред които и известният Канал Гранде.

Какво си струва да видиш във Венеция?

Площад „Сан Марко“

Площад „Сан Марко“
Площад „Сан Марко“ © Shutterstock

Това място просто няма как да го пропуснеш. На този площад ще видиш множество гълъби, хора и емблематични сгради като Двореца на дожите и базиликата „Сан Марко“. Тук и до ден-днешен се провеждат карнавалите, а любопитното е, че площадът е определен от Наполеон за „най-елегантния салон на Европа“.

Базиликата „Сан Марко“

Базиликата „Сан Марко“
Базиликата „Сан Марко“ © Shutterstock

Oszałamiająca budowla, nieco w orientalnym stylu (z kopułami w stylu muzułmańskim), stanowiąca wspaniały przykład architektury bizantyjskiej. Zajrzyj także do jej wnętrza, gdzie zobaczysz m.in. olśniewające złote sklepienia.

Канал Гранде

Wielki kanał, Wenecja © Shutterstock
Канал Гранде © Shutterstock

Вече споменатият канал всъщност е главната улица на Венеция, но вместо коли по нея ще видиш да минават гондоли, водни таксита и лодки за доставки. Покрай канала ще видиш зашеметяващи ренесансови и готически дворци, демонстриращи някогашното богатство и величие на Венеция. Можеш да се носиш по водите на канала, като наемеш романтична гондола или водно такси.

Мостът Риалто (Ponte di Rialto)

Мостът Риалто
Мостът Риалто © Shutterstock

Този емблематичен мост е най-старият и известен мост над Канал Гранде. Той е любимо място на туристите за наблюдение на минаващите лодки по канала и за снимки. Около моста има магазинчета и сергии, където можеш да си вземеш сувенир от Венеция. Интересното е, че самият мост всъщност е построен върху два реда магазини.

Дворецът на дожите (Palazzo Ducale)

Дворецът на дожите (Palazzo Ducale)
Дворецът на дожите (Palazzo Ducale) © Shutterstock

Мястото е бивше седалище на властта на венецианските дожи (херцози). В него ще видиш пищни зали, вкл. известната Зала на големия съвет, където някога са се срещали стотици благородници. Не пропускай Моста на въздишките, до който се стига от двореца. За него казват, че е мястото, където затворниците въздишали, докато се връщат от стаите за разпит към килиите си.

Крайбрежната алея на Венеция (Riva degli Schiavoni)

Крайбрежната алея на Венеция (Riva degli Schiavoni)
Крайбрежната алея на Венеция (Riva degli Schiavoni) © Shutterstock

Тази очарователна алея предлага зашеметяващи гледки към залязващото слънце. Неслучайно мястото е популярно както сред местните жители, така и сред туристите. Идеално е за разходка и снимки.

Кога да посетиш Венеция? Времето във Венеция

Кога е най-подходящото време за пътуване до Венеция е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Много зависи от предпочитанията ти, но все пак ето малко полезна информация. 

Април, май, юни, септември и октомври
По това време дните са топли (около 20°C) и няма твърде много хора.

Юли и август
Тогава във Венеция е най-горещо (температури около и над 27°C). Обикновено има много туристи, а цените са по-високи.

От ноември до март
През по-студените месеци във Венеция има по-малко туристи, а цените са значително по-ниски. Изключение прави февруари, когато се провежда карнавалът.

Как да се придвижваш из Венеция?

Пеша
Множеството улички и мостове позволяват да разгледаш цяла Венеция пеша. Градът е компактен и много от забележителностите са на близко разстояние една от друга.

Вапорето
Така се наричат обществените водни автобуси във Венеция. Те са удобен и достъпен начин за придвижване из града. Маршрутите им често включват Канал Гранде, както и други острови в лагуната. Можеш да пътуваш с еднократни билети или с карта за няколко дни.

Трагето
Това са гондоли за повече хора. Те са евтин и бърз начин за придвижване, като предимството е, че са по-евтини от гондолите. Обикновено минават през определени точки из Канал Гранде.

Водно такси
Това са частни лодки, с които можете да се придвижаш почти навсякъде. Цената им е по-висока в сравнение с вапорето или трагето.

Гондола
Това е уникално за Венеция изживяване, което често е свързано с романтика и живописни гледки. Цената обикновено е фиксирана и висока, затова я обсъдете предварително.

Ето няколко практични съвета за транспорта във Венеция: препоръчваме закупуването на многодневна карта за вапорето. В случай че си с група приятели във Венеция, можете да си поделите едно водно такси. При пътуване с вапорето и трагето, имай предвид ограниченията за багаж.

Къде да отседнеш във Венеция?

Като популярна туристическа дестинация, Венеция може да се похвали с богат избор от възможности за настаняване. Тук има за всекиго по нещо. 

Около „Сан Марко“
Можеш да отседнеш в сърцето на Венеция, на няколко крачки от площада и Двореца на дожите. Имай предвид, че може да има много посетители и да е по-скъпо.

Дорсодуро
Това е кварталът на венецианския университет, където е една идея по-спокойно. Тук има музеи и галерии като Gallerie dell’Accademia и колекцията на Пеги Гугенхайм. Можеш да откриеш добри предложения за настаняване.

Канареджо
Този квартал е известен с традиционната си атмосфера, далеч от големите тълпи туристи. Той е чудесно място, където да усетиш автентичния живот на местните във Венеция.

о-в Гидека
Спокоен остров от другата страна на площад „Сан Марко“, където можеш да се насладиш на релакс и невероятна гледка към града.

Какво и къде да хапнеш във Венеция?

Венеция
Венеция © Shutterstock

Във Венеция те очаква вкусно многообразие от пресни ястия с морски дарове, регионални продукти и уникални кулинарни традиции. Ето какво непременно да опиташ:

Чикети
Мисли за тях като за венециански тапас – малки пикантни закуски, идеални за споделяне. Предлагат се в най-различни вариации: от малки кюфтета и пържени зеленчуци до baccalà mantecato (треска в сметана) и crostini (малки препечени филийки) с различни топинги. Чикети можеш да хапнеш почти навсякъде – в някой местен бар, докато отпиваш чаша шприц – популярен венециански аперитив, приготвен с просеко, аперол и газирана вода.

Морски дарове
Пресните морски дарове са царете във венецианската кухня. Опитай piatti di mare (морски дарове на скара), spaghetti alle vongole (спагети с миди) или seppie in nero (сепия, приготвена в собствено черно мастило).

Ризото
Венеция ще те изненада със своя собствен вариант на ризото, често с морски дарове или сезонни зеленчуци. За автентично венецианско изживяване опитай класическото ризото ал неро ди сепия (ризото с мастило от сепия).

Фрито мисто
Това е селекция от пържени морски дарове и зеленчуци, идеални за споделяне с приятели или семейство.

Паста
Не пропускай класически венециански ястия с паста като bigoli в салса (дебели спагети в месен сос) или pasta e fagioli (паста и боб).

Десерти
Тук ще споменем само няколко венециански сладки изкушения като frittelle (пържени бухти, пълни с плодове или сметана) или zaletti (венециански бисквити).

Местата, където можеш да опиташ всички тези вкуснотии, не са малко. Това са: 

Винени барове (Bàcari)
Тези оживени винени барове са чудесно място да опиташ различни венециански специалитети и да се потопиш в атмосферата на Венеция в най-автентичния ѝ вид..

Остериа
В тези заведения те очаква спокойна и непринудена атмосфера с обилни венециански ястия като паста, яхнии и прясна риба.

Тратория
Подобно на остерията, траториите ще те посрещнат със спокойна обстановка, за да се насладиш на добре приготвена венецианска кухня на добри цени.

Ресторанти
Венеция разполага с разнообразие от известни ресторанти за изискано изживяване. Освен изтънчена атмосфера, се приготви за изискани венециански класически рецепти или иновативни кулинарни творения.

Практичен съвет: имай предвид, че и тук в туристическите райони – особено около площада, цените са по-високи. Ако искаш да опиташ нещо бюджетно, но и много вкусно, се отбий през по-тихите квартали, където ходят основно местните.

Допълнителна препоръка: ако искаш да обогатиш почивката си във Венеция, можеш да направиш еднодневна екскурзия до Мурано, Бурано и Торчело. На тези три острова във Венецианската лагуна ще видиш отблизо как се издухва стъкло, как се произвежда дантела и още много!


Instagram

Търсиш конкретно място?