Rzym © Shutterstock

Рим е любима дестинация на милиони туристи от цял свят и определено има защо. В него по невероятен начин се комбинират историята, паметниците, културата със съвремието. Столицата на Италия е в списъка за посещение на почти всеки пътешественик, превръщайки я в една от най-привлекателните европейски столици.

Този завладяващ метрополис е като открит музей, където древните руини стоят рамо до рамо с ренесансовите дворци, а оживените площади жужат от енергията на ежедневието. Пътуването до Рим е пътешествие във времето, където можеш да се натъкнеш на историята на всяка крачка, а художествените шедьоври красят всеки ъгъл.

Разположение на Рим

Рим, известен още като „Вечният град“, се намира в централна Италия, като през него минават реките Тибър и Аниене. Интересното е, че се простира величествено между седем хълма (Палатин, Капитолий, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин). На запад граничи с Тиренско море, което допринася за по-мекия климат с мека зима и топло лято. Околният регион Лацио е известен със своите хълмове, лозя и очарователни градове.

Рим
Рим © Shutterstock

Рим – съкровищница от паметници и забележителности

Колизеумът

Несъмнено това е един от символите на Рим. Този емблематичен амфитеатър, някога бил сцена за ожесточени гладиаторски битки и вълнуващи публични зрелища. Той е известен още като Флавиевия амфитеатър и е завършен през 80 г. сл. н.е. Смята се за архитектурно чудо, демонстриращо напредналите инженерни умения на римляните. 

Колизеумът
Колизеумът ©Shutterstock

Изграден e предимно от бетон и вулканична скала (туф), има елипсовиден дизайн и могъл да побере от 50 000 до 80 000 зрители. Под нивото на арената има сложна мрежа от тунели и проходи, позволяващи придвижването на животни, гладиатори и сценични декори. Днес той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и една от най-популярните туристически атракции на Рим.

Пантеонът

Пантеонът
Пантеонът © Shutterstock

Пантеонът е друго чудо на римското инженерство, като той може да се похвали с най-големия свободно стоящ бетонен купол в света. Окулусът (кръглият отвор на върха на купола) е единственият източник на естествена светлина в сградата. Дъждът не влиза поради лекия наклон и гениалния дизайн на окулуса. Този архитектурен шедьовър, първоначално храм на всички римски богове, днес функционира като църква.

Римският форум 

Римският форум 
Римският форум  ©Shutterstock

Разположен в подножието на хълма Палатин, той се очертава като централно място за срещи около 8 век пр.н.е. Тук някога се намирали: Храмът на Сатурн, Арката на Септимий Север, Курия Юлия и др. Римският форум някога бил средище на търговията, религията, съдебната система и обществения живот. Днес той е място за разходка из сърцето на древната Римска империя, където ще видиш руините на храмове, базилики и триумфални арки.

Площадът и базиликата „Свети Петър“

базиликата „Свети Петър“
базиликата „Свети Петър“ ©Shutterstock

Те са разположени във Ватикана, независима държава в Рим. Самият площад е шедьовър на бароковия дизайн, където особено впечатляващи са извисяващият се обелиск и великолепните колонади на Бернини, обгръщащи площада. Базиликата „Свети Петър“ е най-голямата църква в християнството, която изумява с разкошния си интериор. В нея ще видиш „Пиета“ на Микеланджело и други шедьоври.

Трастевере

От другата страна на река Тибър те очаква очарователния исторически квартал, известен със своя лабиринт от тесни калдъръмени улички, цветни сгради, украсени с живи цветя. Тук има множество скрити площади, очарователни кафенета и занаятчийски работилници. В семейните ресторантчета се предлагат традиционни ястия като pasta alla gricia, салтимбока и традиционни римски пици на пещ. 

Кога е най-подходящото време за посещение на Рим?

 • Пролет (март-май): приятни температури, понякога с кратки валежи. Все още температурите са приятни, а тълпите нищожно малко.
 • Лято (юни-август): горещо и слънчево, идеално за сладолед и разхлаждане на сянка в кафенетата на открито. По това време туристите са повече, а цените може да са по-високи.
 • Есен (септември-ноември): температурите стават по-ниски, което прави разглеждането на забележителности по-приятно. Напливът от туристи намалява.
 • Зима (декември-февруари): времето може да е непредсказуемо, с дъждове и студени дни. Въпреки това през зимните месеци тук има най-малко посетители, а цените на полетите са особено изгодни.

Кога е най-подходящото време за посещение на Рим зависи най-вече от предпочитанията на пътуващия. За приятно време и по-малкото тълпи, избери пролетта или есента. Ако искаш да летиш бюджетно и не се притесняваш от по-ниските температури, зимата може да е добър вариант. Лятото е активният сезон и много от пътешествениците го предпочитат.

Кулинарни и културни открития – какво и къде да хапнеш в Рим

Римската кухня е своеобразен празник на пресните сезонни продукти. Ето някои ястия, които трябва да опиташ, както и къде да ги намериш:

 • Pizza al Taglio е правоъгълна пица на парче, продаваща се на грамаж. Ще я откриеш в почти всички квартални пицарии, при това на много достъпна цена.
 • Паста: класически рецепти са Carbonara, Amatriciana или Cacio e Pepe. В Трастевере и Монти можеш да опита едни от най-добрите пасти в Рим.
 • Джелато: опитай уникални вкусове в местни джелатерии като Giolitti или Frigidarium.
 • Supplì: тези запържени до златисто оризови кнедли пълни с моцарела са типична улична храна за Рим. Идеални са за хапване на крак, докато разглеждаш забележителностите в италианската столица.
 • Вино: Италия се гордее с богатата си винена традиция. Опитай местни вина от региона на Лацио.

На опера: сигурен начин да опознаеш богатата оперна традиция в Рим е с посещение на Teatro dell’Opera di Roma.

Rzym ©Shutterstock
Рим ©Shutterstock

Ако разполагаш с повече време, посети галерия„Боргезе”, музеи като Capitoline Museums или Castel Sant’Angelo. Включи се в организирана нощна обиколка на града, винтидж шопинг или в курс по готвене с местна „нона“ (баба).

Придвижване в Рим – практични съвети

В Рим можеш да се придвижваш по най-различни начини.

 • Метро: се него можеш да стигнеш бързо до основните забележителности. Купи си Roma Pass и можеш да пътуваш с целия градски транспорт, като ще получиш отстъпка от билета за някои забележителности.
 • Автобуси: широката автобусна мрежа е удобна за придвижване в повечето райони на Рим. Валидирай билета си при качване в превозното средство.
 • Трамваи: Рим има няколко трамвайни линии, които ще са ти удобни за някои райони на града.
 • Ходене пеша: много от централните райони на Рим са подходящи за пешеходци, което ти позволява да усетиш максимално местния дух и да се натъкнеш на невероятни места, гледки и събития.
 • Таксита: те са лесно достъпни, но могат да са скъпи. Препоръчително е да поръчаш официално такси от определена стоянка.
 • Велосипеди: можеш да наемеш велосипед и да разгледаш Рим на две колела.

Настаняване в Рим – къде да отседнеш?

Изборът къде да отседнеш в Рим зависи от твоите предпочитания. 

 • Историческия център: идеален за любителите на историята и предпочитащите централните места. Тук ще си на крачка от емблематични забележителности като фонтана ди Треви, Испанските стълби и Пантеона. Можеш да избираш от най-различни хотели, като имай предвид, че районът може да е по-шумен, а цените по-високи.
 • Монти: този модерен квартал разположен между Колизеума и фонтана ди Треви предлага очарователна комбинация от история, модерни кафенета и художествени галерии. Можеш да избираш от бутикови хотели до по-бюджетни варианти.
 • Трастевере: тук ще откриеш семейни хотели и апартаменти под наем.
Трастевере
Трастевере © Shutterstock

Instagram

Търсиш конкретно място?