Aci Trezza, Sicily © Shutterstock

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море, който ежегодно привлича туристи от цял свят, благодарение на богатата история, китните плажове и автентичната атмосфера. Очарованието му обаче не спира дотук. В Сицилия могат да се видят древногръцки и римски руини, барокови градове и внушителния вулкан Етна. Тук можеш да видиш и не по-малко вълнуващи фестивали и да опиташ неустоима кухня.

Къде се намира Сицилия?

Сицилия е разположена в сърцето на Средиземно море, на юг от континентална Италия. В източната част на Сицилия се намира вулканът Етна. 

Какво си струва да видиш в Сицилия?

Палермо

© Shutterstock

Това е столицата на Сицилия, където се смесват разнообразни архитектурни стилове – от барокови църкви и дворци до арабско и нормандско влияние. Сред най-популярните забележителности в Сицилия е Cappella Palatina. Храмът се отличава с феноменални византийски мозайки, зашеметяващи със своите детайли и цвят. Сърцето на града е пазарът La Vucciria, където не само ще усетиш местната атмосфера, но и можеш да опиташ традиционна сицилианска храна. И, разбира се, да пазаруваш. В Палермо има множество музеи и галерии, а един от най-важните паметници на града е Palazzo dei Normanni.

Таормина

© Shutterstock

Градчето е живописно разположено на върха на хълм по източния бряг на Сицилия. Тук ще видиш не само перфектно съхранения гръцки театър, но и спиращата дъха гледка към Йонийско море и вулкана Етна. Разхождайки се из старинните улици, ще попаднеш на най-различни галерии, бутици и кафенета, благодарение на които Таормина има своя автентичен облик. Corso Umberto е главната улица тук, пълна с елегантни магазини и ресторанти. Определено си струва да посетиш Giardini della Villa Comunale. Това са красиви градини, които ще те заредят със спокойствието си и невероятните си гледки.

Етна

© Shutterstock

Вулканът Етна, най-високият вулкан в Европа, е сред най-популярните места в Сицилия, особено сред туристите. До Етна се организират специални експедиции, които могат да продължат от няколко часа до цял ден. Тези приключения определено са несравними като изживяване, но и изискват добра физическа подготовка. Специалистите препоръчват тези разходки до вулкана да се правят с опитен водач, който знае безопасните маршрути и има нужните умения и познания.

Катания

© Shutterstock

Този град се намира в подножието на Етна, като се отличава със своите барокови църкви и сгради от черна лава. Оживените пазари и площади, като Piazza del Duomo например, са идеално място за пазаруване, забавление, но и опознаване на местната култура. Катания освен това е културен център с множество театри, галерии и музеи.

Чефалу

© Shutterstock

Очарователен град с живописни плажове и богата история. Средновековната катедрала от 12. век, разположена в сърцето на града, е истинско произведение на изкуството. Тесните калдъръмени улички водят до скрити магазинчета и кафенета, предлагащи едно незабравимо изживяване. Чефалу е идеално място за дегустация на местни деликатеси, като например пресни морски дарове и традиционни сицилиански сладкиши.

Трапани

© Shutterstock

Макар да е известен с производството си на сол, градът предлага на туристите много повече от живописни солници. Историческият му център е лабиринт от тесни улички, където можеш да се насладиш на архитектура от различни епохи – от средновековни църкви до барокови дворци. Градът също предлага изключителна гледка към Средиземно море и е отлична отправна точка за посещение на близките острови. Именно тук писателят Сервантес прекарва известно време, а местният пейзаж се смята, че го вдъхновява за историята с вятърните мелници в „Дон Кихот“.

Ното

© Shutterstock

Смятан за перлата на бароковата архитектура на Сицилия, този град привлича любители на изкуството от цял свят. Само след няколко крачки човек лесно ще се убеди, че почти всяка сграда е произведение на изкуството. Докато се разхождаш из града, не пропускай да обърнеш внимание на детайлните резби, фините орнаменти и богато украсените фасади. Като почти всеки италиански град, Ното също е място, където можеш да опиташ уникални ястия от местната кухня.

Марсала

© Shutterstock

Известен предимно с производството си на вино, италианският град Марсала крие ценни паметници и културни съкровища. Ако обичаш да разглеждаш архитектурни шедьоври, несъмнено посети бароковата катедрала duomo di San Tommaso di Canterbury. В археологическия музей Baglio Anselmi пък можеш да се насладиш на артефакти от римския период, включително останки от пунически кораб. Елегантният Palazzo Fici е само един от многото впечатляващи дворци, които да не пропускаш. Марсала има още едно предимство и това е близостта му до съседните острови, гарантираща приятни разходки сред природата. Тук е и рай за гастрономите, благодарение на немалкото винарни и ресторанти, предлагащи местни специалитети.

Кога да посетиш Сицилия?

През април, май, септември и октомври времето е почти идеално. Температурите са приятни, позволяващи забавления на открито и разглеждане на забележителности с по-малко тълпи.

През юни, юли и август е сезонът за плажуването. Времето е горещо, а морската вода става много приятна за плуване. Обичайни за тези месеци са множеството туристи и по-високите цени.

От ноември до март цените са по-ниски, а туристите много по-малко. Времето е по-хладно, особено в планините.

Сезонът на фестивалите е на практика през цялата година. Затова е препоръчително да съобразиш пътуването си до Сицилия с провеждащите се събития. 

Как да се придвижиш из Сицилия?

Автобуси
Те са бюджетен вариант за придвижване между големите градове. Добре уредената автобусна мрежа покрива по-голямата част от острова, особено крайбрежните райони. За да планираш по-добре почивката си в Сицилия, препоръчваме да провериш предварително наличните автобусни връзки, разписанието и свободните места.

Влакове

ЖП-мрежата в Сицилия е съсредоточена предимно по източното и северното крайбрежие.Определено не е най-надеждният начин за обиколка на целия остров, но пък е удобен в някои ситуации и предлага живописни гледки.

Фериботи

Пътуването с кораб е добра възможност да стигнеш от Сицилия до континентална Италия от различни пристанища. Можеш да направиш еднодневна екскурзия с кораб или да посетиш някой съседен остров. 

Таксита
Те се намират лесно на летищата и в големите градове, но в по-малките населени места са по-рядко срещани. 

Скутери под наем

Типично по италиански можеш да се придвижваш, дори и когато си турист в Сицилия. Предлагат се скутери под наем, които определено допринасят за паметното изживяване на острова.

Кола под наем

С автомобил под наем можеш да имаш желаната гъвкавост и да посетиш всички набелязани места в Сицилия по твой вкус, маршрут и темпо. Можеш да рзервираш кола под наем на големите летища или предварително в сайта ни.

Практични съвета за транспорта в Сицилия

Имай предвид, че разписанията на обществения транспорт могат да се променят, затова ги провери предварително и непосредствено преди пътуването си, особено за автобуси и влакове. Ако планираш да пътуваш доста с автобус, можеш да закупиш карта.

Ако смяташ да шофираш в Сицилия, провери къде са зоните с ограничения за влизане на моторни превозни средства в историческите райони. Избери малка кола под наем, която да ти позволи маневреност и лесно паркиране из тесните улички. Внимавай за мотористи на скутери, а ако ти си един от тях, винаги носи каска и спазвай правилата за движение.

Какво и къде да ядеш в Сицилия?

© Shutterstock

Аранчини
Това са пържени оризови топчета, често пълнени с рагу, сирене или зеленчуци. Те са класически сицилиански деликатес и можеш да ги намериш в повечето барове и кафенета.

Капоната
Сладко-кисело ястие от патладжан, което често се сервира като предястие. Едно от най-типичните местни ястия, което определено не бива да пропускаш. 

Морски дарове
Едва ли е нужно да казваме, че пресните морски дарове са отличителният белег на крайморските градове като Чефалу и Марсала. Ще ти ги сервират по най-различни начини, но почти винаги ще са пресни и неустоимо вкусни. 

Каноли
Тези сладки вафлени фунийки с рикота, често с шамфъстък или портокалови кори, са известен сицилиански десерт. Най-добрите ще познаеш по това, че ги пълнят на място пред теб.

Вино Марсала
Дегустацията на местни вина, особено прочутото Марсала, е задължителна за всеки любител на виното.


Instagram

Търсиш конкретно място?