Всяка година Европа е домакин на редица коледни базари и празнични събития. Някои от тях са с планински пейзаж и изкуствен сняг, а други с празнично украсени палми. Няма съмнение обаче, че коледният базар е идеалната възможност за пътешествие, чиято цел е да опиташ местните специалитети.

Кога се организират Коледните базари?

Коледните базари обикновено се организират от средата на ноември до края на декември. През този период известните коледни събития на открито, обикновено наречени Weihnachtsmarkt, имат своите традиции в много градове в Австрия, Швейцария и Германия.

women christmas market
Жени, които се радват на коледен базар © iStock

Какво има на Коледните базари?

Коледните базари са място, изпълнено с вековни традиции както в кулинарната, така и в артистичната сфера. Предложенията на цветните щандове включва множество ръчно изработени изделия – коледна украса (често от хранителни продукти), бижута, дървени играчки и керамика. Посещението на коледния базар е чудесна възможност да опиташ местни коледни лакомства, често приготвени по стари рецепти.

Базел, или по швейцарски с вино от корен!

basel christmas market
Коледен базар в Базел © iStock

Базел, според CNN, е домакин на един от 10-те най-красиви коледни базара в Европа. Всяка година от 26 ноември до 23 декември градът е домакин на традиционен адвент базар. Най-големият и представителен такъв се намира на площад Барфюсерплац. Коледната атмосфера се сътворява от над 150 щанда, разположени в бели дървени къщички. Сред коледните щандове цари истински швейцарски ред. Алеите са подредени тематично, така че всеки участник в коледната фиеста да знае откъде може да си купи коледна украса и къде може да хапне швейцарски шоколад.

Когато посещаваш коледния базар в Базел, не пропускай да опиташ греяното вино от корен и да хапнеш най-известното сирене в Швейцария – раклет. Най-вкусно е в кулинарните специалитети на региона, например с картофи, маринован лук и кисели краставички. Панаирът е чудесна възможност за разглеждане на града, тъй като се организира на няколко места в Базел, от двете страни на река Рейн. Швейцарският пазар може да бъде и добър урок по средновековна история. При ковач можеш да опиташ силите си да изковеш оръжие от желязо, а на традиционното стрелбище да овладееш стрелянето с лък или арбалет. 

Виена, или по австрийски с печени кестени!

vienna christmas
Ледена пързалка @ Krzysztof Kowalik on unsplash

Коледният базар във Виена е наистина многовековна традиция, която датира от Средновековието. В началото на тринадесети век Албрехт I дава на жителите привилегията да организират декемврийския панаир и оттогава популярността на това събитие нараства значително. Това се доказва и от факта, че всяка година организираните над двадесет модерни адвент пазара се посещават от 3 милиона туристи от цял свят.

На щандовете с пунш и кестени те очакват и сезонни деликатеси, както и ръчно изработени изделия. Панаирите са разположени в различни части на Виена. Особено популярно сред посетителите е Коледното селище на двореца “Белведере”, където на празнично украсени щандове могат да се видят и предмети от традиционни занаяти, изтънчена коледна украса и специални кулинарни изкушения. Греяно вино си струва да опиташ във Виенския университет, който, подобно на много други паметници, служи като Коледен базар по време на празничния сезон. Коледната ледена пързалка Christkindlmarkt е идеалното място да се насладиш на красиво украсения парк пред кметството. 

Краков, по полски с хляб с мас!

Коледният базар в Краков може и да не е най-големият в Полша, но определено си заслужава да бъде посетен. Един от най-популярните полски коледни базари се организира  от много години в столицата на Малополска. Традиционно пазарният площад предлага цял набор от атракции за семейства и деца. Освен това не забравяй да се разходиш и да се полюбуваш на празнично украсения Стар град.

krakow christmas market
Коледен базар в стария град на Краков © iStock

Коледният базар в Краков предлага, освен регионални занаяти и коледна украса, разнообразие от гастрономически изкушения. Струва си да опиташ високопланински сирена и колбаси, вкусни консервирани храни и конфитюри, както и да хапнеш класическа pajda с краставица и мас. Можеш да опиташ и специалитети от съседните страни, защото тази година панаирът ще бъде посетен от търговци от Литва, Украйна, Словакия и Унгария. Разбира се, продавачите ще представят не само деликатеси, но и местни занаяти, включително бижута и керамика.

Лондон, или по английски с джинджърбред!

Истинска наслада за всеки, който иска да се зареди с празнично настроение с малко по-модерен привкус. В Winter Wonderland по време на празничния сезон можеш да караш ски на най-голямата открита ледена пързалка в Обединеното кралство, която е осветена от над 100 000 светлини. Организират се концерти с музика на живо, а публиката може да се наслади на сензационното Ледено кралство. Има и виенско колело, цирк, баварско село и работилница за ваяне на лед.

winter wonderland
Winter Wonderland, Лондон © iStock

За жадуващите топла храна има бургери, картофки с подправки, белгийски шоколад и марципанови сладки. Греяното вино, което е страхотно на вкус през зимата, се пие на много щандове. В сравнение с панаирите в Германия и Австрия, Winter Wonderland в Лондон е по-скоро зимен тематичен парк с празничен привкус. 

Нюрнберг, или по немски с наденичка в хлебче!

Коледният базар Christkindlesmarkt в Нюрнберг има дълга и богата история, която започва през 17. век. Името кореспондира пряко с лутеранската култура и означава “Панаирът на бебето Исус”. Близо 200 щанда очакват участниците с всичко красиво и вкусно по празниците. Нюрнберг е столицата на немските меденки, както и домът на известния Drei im Weckel – печени колбаси, сервирани в хлебче, обикновено придружени от картофена салата. Сред коледните магазини има и доставчици на винаги страхотно вкусно греяно вино, печени бадеми и плодов хляб. Има и украса за елха от сушени смокини. Zwetschgen-Männle, както се наричат фигурките от сливи и сушени плодове, са класика, затова не ги пропускай!

nuremberg christmas market
Коледният базар Christkindlesmarkt в Нюрнберг © iStock

Най-популярният немски Christkindlesmarkt продължава от края на ноември до Бъдни вечер. Посещението на Нюрнбергския панаир със сигурност ще те пренесе назад във времето, когато е имало средновековни замъци, пиршества и премени. Със сигурност всеки един от базарите ще бъде вълнуващо преживяване, затова ти пожелаваме да посетиш поне един от гореизброените! 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?