Кулинарното ѝ богатство е пословично, а местните специалитети са любими на хора по целия свят. Точно поради тази причина избрахме Южна Италия да бъде втората дестинация от проекта eSky x creators – Пътувай по своя начин, който има за цел да ти разкаже за различните страни на пътуването, както и да ти покаже колко бързо или лесно можеш да организираш всичко за твоята почивка от А до Я. @rali.q и Неапол са ни подготвили много изненади и незабравими вкуснотии, а още за изживяването можеш да откриеш в нашия Instagram профил.
В следващите редове ще ти разкажем за най-автентичните вкусове и специалитетите, които задължително да си поръчаш, докато си не само в Неапол, а в цяла приказна Южна Италия.

Пица и лимончело в Неапол
Неапол е родното място на пицата, както и на много видове паста от твърда пшеница (вкл. спагети), а и на доматените сосове, без които никоя паста не е себе си. Типични за региона са още лазанята с рикота, патладжаните с пармезан, италианската сватбена супа, медените топчета Struffoli и неаполитанска пастиера. Наличието на море неминуемо включва към списъка и риба и морски деликатеси. Докато си в Неапол, опитай не коя да е пица, а легендарната Mаргарита. Тя датира чак от времето на древните гърци и римляните и стига до актуалния си вид днес, за да зарадва небцето ти, но първо окото с цветовете на италианското знаме. Смята се, че тя е дело на Дон Рафаеле Еспозито, неаполитански готвач, който през 1899 г. приготвя специалитета в чест на крал Умберто и кралица Маргарита.

Всичко изброено дотук е толкова богато и обилно, че накрая си заслужава да опиташ и едно добре охладено лимончело – обикновено се сервира като диджестив. За лимончелото казват, че е ярко като слънцето и сладко като любовта. Можеш да го опиташ и по крайбрежието на Амалфи и Соренто, където изобилства от лимонови дървета.
Морски и месни деликатеси в Пескара и Терамо
Градовете се намират в региона Абруцо, за който са типични ястията с агнешко и овнешко, пекорино и кашкавал от козе мляко, зехтин, вина, люти чушки и шафран. В Пескара можеш да опиташ специалитет от сурови калмари, бланширани в оцет и подправени със сос от нарязан чесън, екстра върджин зехтин, лимонов сок, сол и лют пипер. Друго традиционно ястие e Brodetto Alla Vastese, което представлява пълнени миди със смес от галета, смлян чесън и магданоз, олио, няколко капки лимон и малко доматен сос.

В Терамо пък можеш да опиташ типичния местен колбас – Ventricina Teramana. Това е мека наденица, приготвена от свинско месо, свинска мас, чесън, розмарин, семена от копър, пеперончини, портокалова кора и сол. Тя върви перфектно върху брускета, която пък си подхожда с чаша местно червено вино като Montepulciano d’Abruzzo.

Сгорещи небцето си в Калабрия
Ако си от хората, които обичат люто, горещо ти препоръчваме да посетиш някое от местата в региона Калабрия. Храната там е известна именно със своята пикантност. Типични местни специалитети са мекият салам ‘nduja, подходящ за мазане върху брускета или филийка хляб, както и използван в сосове за паста. Bomba calabrese пък е лютив сос, който можеш да си вземеш за парещ небцето спомен оттам.

Peperoncini ripieni е традиционно предястие от Калабрия, приготвено с вкусни кръгли люти чушки, пълнени с риба тон, аншоа и каперси. Пеперончините обикновено се приготвят през лятото, когато кръглите люти чушки са тъкмо узрели и достатъчно сочни. След това се съхраняват в големи буркани, пълни със зехтин.
Фризели и паста във форма на ушички
Регионът Пулия е особено известен с пастата орекете (Orecchiette), която прилича на малки ушички. Традиционен кулинарен символ на Бари е Orecchiette con Cime di Rapa – вкусно ястие от паста с чеснов сос, с листа от ряпа и аншоа. Orecchiette, което буквално означава малки уши заради отличителната им форма. Традиционното им приготвяне можеш да видиш докато си вървиш по улицата – от възрастни жени, седнали на столове пред домовете им, като ги оформят с ръцете си, след което спретнато ги редят върху големи дървени тави, за да изсъхнат.

Фризелите са специалитет, който можеш да хапнеш, докато чакаш основното. Те представляват изсушени филийки хляб, потопени повторно във вода и подправени със зехтин, каперси и домати. Типично за региона на Пулия е свежото сирене бурата. Тук човек няма да остане гладен откъм зеленчуци, като сред честите представители са боб фава и патладжани. Десертите често са бадемови и смокинови. Сред местните вина пък са Primitivo, Salice Salentino, Negramaro и Nero di Troia.

Нетипична закуска в Сицилия
В Сицилия ще ти направи впечатление, че закуската е студена и всъщност не прилича много на закуска, а на пищен десерт. Гранита е смес от лед, захар и пресни плодове или ядки. Ако ти е трудно да си го представиш, ще ти кажем, че прилича на сорбе, само че с не толкова фина текстура. Сервира се в чаша с топка прясна бита сметана. Типичните вкусове са лимон, кафе, шам фъстък, бадеми, ягоди и черни боровинки. Ако искаш още по-вълнуващо събуждане, си поръчай варианта с кафе granita al caffe. Ще ти го сервират с кифличка, която можеш да потопиш в кремообразната, ледена смес. Ето това е автентичният вкус на сицилианската закуска.

Традиционни за острова са и канолите, те всъщност са повече от традиционни – историята им започва именно оттук. Каноли представлява хрупкаво пържено тесто за сладкиши, навито на тръба, напълнена с крем от рикота и поръсено с натрошен шам фъстък или парченца шоколад. Много важен критерий за избор на място за хапване на каноли е фунийката да се пълни пред очите ти. Така ще е сигурно, че са вкусни и пресни. Ако искаш да опиташ от вкусовете на уличната храна, си поръчай аранчино. Това са топки или конуси от паниран и пържен ориз с диаметър 8 – 10 см, обикновено пълнени с рагу, грах и местен вид кашкавал или с нарязани кубчета шунка и моцарела.
Както виждаш, южна Италия не е само пица и паста, което важи и за Италия като цяло. Вкусовете на страната и южния ѝ регион са изключително богати и могат да задоволят дори най-изтънчените предпочитания. Затова се гмуркай смело в океана от специалитети и винаги си пази място за десерт и лимончело!