Очакват ни три поредни почивни дни и националният празник на България 3-ти март - един прекрасен повод да се разходим до ключови български градове, значими за нашата история.

Ако се чудиш къде точно да отидеш за ден, два или три, сега ще ти дадем няколко идеи.

Велико Търново

Велико Търново е емблематичен български град, който заслужава внимание. Няма как да не си бил там поне веднъж, но всеки следващ път си заслужава не по-малко.

Велико 1

Символ на възхода на Средновековна България е паметникът „Асеневци“, който е построен през 1985 г. по случай 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Няма как да отидеш във Велико Търново и да не се разходиш на хълма Царевец. Посещението на дворцовия и патриаршеския комплекс е уникално и незабравимо преживяване по всяко време на годината. В църквата на двореца са били положени мощите на известната светица Петка Търновска. Някога в крепостта е имало 23 храма и 4 манастира.

Друго забележително за града е спектакълът “Звук и светлина” – единствено в Европа аудио-визуалното шоу на хълма Царевец, пресъздава чрез уникални светлинно шоу и музика, части от историята на България.

Сред културните паметници в столицата на Второто българско царство се открояват и творения на Кольо Фичето. Най-известната му работа във Велико Търново е Къщата с маймунката – триетажна сграда, разположена на две улици между старите хали и Самоводската чаршия.

Копривщица

Копривщица е забележителен град, пропит с много исторически. Със своите калдъръмени улички и боядисаните в различни цветове цветове къщи, градът ще те пренесе в едно друго време. В този град са родени много българи, отдали живота си на Родината като Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Петко Каравелов и други.

копривщица 1

Копривщица предлага на своите гости няколко начина да се докоснат до българското Възраждане – битови музеи, къщи-музеи, частни музеи и живи музеи.

Препоръчваме ти Къщата-музей  Любен Каравелов, родната къща на Димчо Дебелянов, Къщата-музей Тодор Каблешков, Лютовата къща, Къщата-музей Георги Бенковски.

 

Парк-музей Шипка

Паркът-музей Шипка се състои от 26 паметника, като паметникът на свободата е най-големият сред тях. Той наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Паметникът е пазен от голям бронзов лъв, който символизира българската държава.

На първия етаж под мраморен саркофаг се намират тленните останки на бранители на Шипка. На останалите седем етажа от музея са изложени медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка.

На Шипка се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. При хубаво и ясно време от най-горната площадка се открива красива и спираща дъха панорамна гледка към околността.

Шипка 1

Панагюрище

Панагюрище има богата история и забележително културно-историческо наследство.

В градът можеш да посетиш да посетиш:

  • Къщата-музей на Райна Княгиня –  в двора на къщата са положени мощите на бележитата българската учителка и революционерка Райна Княгиня, ушила въстаническото знаме на Априлското въстание. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта.
  • Експозиция „Панагюрско златно съкровище“ – в музея всяка година гостува оригиналът на уникалното Панагюрско златно съкровище. Когато оригиналът пътува по света, на негово място се излага копие на творението на тракийските майстори.
  • Историческият музей в Панагюрище е една от най-известните културно-исторически забележителности на града. Постоянната му експозиция е посветена на Априлското въстание, като в него се помещават оригинални реликви на Априлската епопея. В двора на музея е обособена възрожденска занаятчийска улица, на която могат да се видят основните занаяти, свързани и с подготовката на въстанието.
  • Националният монументален комплекс „Априлци”, изграден на хълма „Маньово бърдо” в чест на 100 годишнината от Априлското въстание.

Плевен

Плевен и неговата околност има корени в дълбоката древност. Там можете дапрекарате и доста повече от един ден, разглеждайки забележителности или разхождайки се из Кайлъка. Ето и каи са ключовите забелителности в града:

  • Панорама „Плевенска епопея 1877“ – Изградена през 1977 година на хълма на Скобелев парк по повод 100-годишнината от освобождението на град Плевен. Комплексът включва 4 зали, които са посветени на различни периоди от войната. Първата зала е уводна, втората представлява самата панорама, третата е диорама и четвъртата е заключителна. Съчетанието на скулптура, живопис и триизмерна форма, дават най-добра представа на посетителите за събитията преди Освобождението на Плевен.
  • Регионален исторически музей – част от 100-те национални туристически обекта. В него любителите на историята могат да прекарат дни, възхищавайки се на уникалните експонати и научавайки нови неща за историята.
  • Паркът Кайлъка е обявен за защитена местност през 1973 година. Разхождайки се, ще се насладиш на красива природа, скални масиви, прекрасни алеи и езера. Ще се натъкнеш и на останките на някогашния град Сторгозия.

Виж още: Супер оферти за националния празник и 8 март


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?