Виена привлича безброй посетители всяка година с типичната си очарователна атмосфера. Уникалният дух на австрийската столица може да бъде открит както в зашеметяващата ѝ барокова архитектура, така и в богатото изкуство из целия град. И няма как иначе – все пак Виена е дом на много известни музеи и галерии, съхраняващи произведения на изключителни художници. Това обаче не е всичко – градът може да се похвали и с процъфтяваща сцена на уличното изкуство, което означава, че всеки, стъпил там, може да преживее разходката из улиците като своеобразно артистично пътешествие из открита галерия.

Галерии или музеи?

Виена несъмнено е не само един от най-красивите градове в Европа, но и един от най-важните културни центрове. Богатото наследство на града може да се види из многобройните художествени галерии и музеи, които са над 100. Добрата новина е, че много от тях са на пешеходно разстояние от центъра на Виена – Innere Stadt.

art history museum
Kunsthistorisches Museum © iStock

История на изкуството в Kunsthistorisches Museum

Разположен в самия център на Виена, Музеят за история на изкуството съхранява под своя емблематичен купол една от най-важните колекции в света. Тук можеш да видиш произведения на Микеланджело, Рубенс и Рембранд, заедно с гръцки и римски артефакти и богати египетски и ориенталски колекции. Музеят може да се похвали и с много добре запазени мумии със златни маски и каменни саркофази на фараони, датиращи от около 500-100 г. пр.н.е. Боядисаните дървени ковчези, най-вероятно от периода 1000-200 г. пр.н.е., са също много впечатляващи. Най-голямо внимание обаче привлича най-голямата колекция на Питер Брьогел Стари, включваща прочутите „Вавилонската кула“ и „Детски игри“, както и творбите на велики майстори на длетото и четката като Бернардо Белото, Антонис ван Дайк и Рафаело Санцио.

Самата сграда на музея е впечатляваща почти колкото и колекцията вътре. В типичен австро-унгарски дизайн от 19. век, таваните ѝ са покрити с декоративни фрески от Густав Климт и Ханс Макарт, които идеално допълват интериора от гранит и мрамор. Билетът за музея струва 18 евро на човек, като за временните изложби се продават допълнителни билети.

belvedere
Галерия “Белведере” © iStock

Бароково величие в австрийската галерия “Белведере”

Друго много важно място за посещение от любителите на изкуството е австрийската галерия “Белведере”. Дворците горен и долен Белведере, в които се помещава музеят, са построени през 18. век и се считат за скъпоценни камъни на австрийската архитектура. Сградата на горен Белведере се смята за една от най-впечатляващите барокови сгради в страната. Тя е дом на богата колекция от произведения на австрийски художници – особено от стиловете ар нуво и fin de siècle – галерията притежава и най-голямата в света колекция от картини на Густав Климт, включително „Целувката“ – може би най-известната му творба. Галерията включва също произведения на Егон Шиле, Оскар Кокошка и Хелене Функе, както и на Клод Моне, Елена Лукш-Маковски и Винсент ван Гог. Билетът за двореца “Белведере” струва по-малко от 16 евро, ако бъде закупен онлайн, или 18 евро на касата.

albertina
Галерия “Албертина” © iStock

Шедьоври в галерия “Албертина”

“Албертина” е основана през 1768 г. и съхранява колекция от около 50 000 картини и над 1,5 милиона принта. Музеят се намира в бившия дворец на принцеса Мария Кристина Хабсбург и нейния съпруг принц Алберт Казимир, който бил запален почитател на изкуството и колекционер. Именно в негова чест галерията е кръстена “Албертина”. Ако я посетиш, имай предвид, че разходката в нея се състои от две части. Първата е самостоятелна обиколка на стаите, обитавани някога от членове на семейството на Хабсбургите. Някои стаи все още съдържат оригиналните резбовани и позлатени мебели, а общият брой на помещенията, които могат да се разгледат на приземния етаж, е 22. На същия етаж можеш да се насладиш на осем временни изложби, които включват шедьоври на художници като Албрехт Дюрер („Малък полски заек“), Рубенс и Климт, изложени на временна ротация поради чувствителността им към светлината.

Етажът на Албертина е посветен на постоянни изложби и обхваща 16 стаи. Посетителите могат да се възхитят на най-важните произведения на изкуството от последните 130 години – от импресионизма, през експресионизма и авангардните стилове до наши дни. Колекцията на Албертина включва „Езеро с водни лилии“ на Моне, както и творби на Реноар, Пикасо, Сезан, Матис и Миро. Билетът за “Албертина” струва 16 евро.

donaukanal
Гледка към Виена вечерта © iStock

Творчески празник на фестивала за улично изкуство

Художествената сцена на Виена е не само галерии и музеи – просто се разходи по улиците на града и ще откриеш едни от най-интересните творби по стените. Популярността на уличното изкуство тук се дължи главно на ежегодния фестивал Calle Libre, който от 2014 г. насам кани художници да изрисуват градските сгради. Всяка година се създават произведения на изкуството в шести (Мариахилф) и седми (Нойбау) район на Виена. През 2022 г. фестивалът се мести в Бригитенау, 20-и район, който за първи път ще се похвали с отделна фестивална зона близо до гара Nordwestbahnhof.

По време на фестивала както австрийски, така и международни улични художници създават мащабни картини и скулптури из града, насърчавайки разговорите около артистичната дейност и борещи се със стигмата около уличното изкуство. Събитието обикновено се провежда в началото на месец август.

street art vienna
Улично изкуство © Nick Night on Unsplash

Мариахилф или Нойбау?

Mariahilf и Neubau са съседни квартали, където фасадите на сградите са целите в улично изкуство. Там ще откриеш идеалният фон за разходка и снимки, тъй като това са местата, където се създават най-цветните, забавни, вдъхновяващи и понякога провокативни изображения. В центъра на Mariahilf, на ул. Hofmühlgasse 12, можеш да видиш работата на известен колумбийски уличен художник на име Stinkfish. Стенописът показва баща, носещ сина си на раменете, боядисан в характерната цветова палитра на Stinkfish от жълто и черно. Районът около улица Mariahilfer също си заслужава да бъде посетен; най-добрите произведения са скрити из преките, пресичащи тази главна търговска улица. На успоредната Gumpendorfer Straße ще намериш цветни стенописи на почти всеки ъгъл. Оглеждай се за интересни творби и около метростанция Neubaugasse.

donaukanal street art
Улично изкуство © Sarah Lötscher from Pixabay

Дунавски канал или Street Art Passage?

Друга гореща точка на уличното изкуство във Виена е Дунавският канал, който е облицован с бетонни стени, които са използвани от местни художници като платна за творене. Разбира се, както във всеки град, някои от графитите тук са с малка художествена стойност, но има и отлични творби както на любители, така и на професионални художници. Най-интересните стенописи могат да бъдат намерени по участъка между Шведенплац и Шотенринг.

street art passage
© Nick Night on Unsplash

Street Art Passage от своя страна води до район Museumsquartier и е украсен както с временни изложби, така и с постоянни стенописи. Street Art Passage е добра възможност да се насладиш на алтернативното изкуство, контрастиращо с приглушените и елегантни галерии точно зад ъгъла. Творбите на френския художник Invader са постоянна част от тази аркада, като неговият „Space Invader“ – ослепителна оптична илюзия, направена от черни и сини квадрати – е едно от най-популярните произведения. До мястото може да се стигне през Breite Gasse или през музейния комплекс.

Както виждаш, Виена е цяло произведение на изкуството, а city break в австрийската столица определено ще те зареди с голяма доза вдъхновение! Така че, не му мисли, а стягай багажа за Виена!

 


Instagram

Търсиш конкретно място?