Признавам, тръгвам за Дубай предубедена. Никога не съм мечтала да посетя, което и да е от емирствата. Просто усещане. Всеки има в списъка си с мечтани дестинации топ 3, 5, 10, в моя случай може би топ 100, но Дубай никога не е попадал там. Винаги съм била на мнение, че „ще ида да го видя този Дубай“, тогава, когато съм обиколила целия свят, ей така, по задължение, защото няма как точно пък той да ме препъне в това да съм посетила целия свят!

Винаги съм се чудела какво толкова се прехласват всички – няма история, музеи, всичко е изкуствено направено, отвсякъде дебнат небостъргачи…Някак…бутафорна работа. Но дали?

С това си усещане, тръгвам към ОАЕ…

Дали от приятната компания от хора, с които се запознах още на летището (тръгваме група от 12 човека), дали защото в София е снежно и студено, а аз отивам на топло, но заминавам с едно приятно чувство и леко вълнение.

20180116 121621 e1520413476198

Вече съм летяла няколко пъти с Flydubai, познавам и летището, имам подробна програма как ще премине едноседмичният ми престой – всичко е наред.

Полетът минава неусетно, на летището ни очаква трансферът, който ще ни закара до Рас ал-Хайма, последното емирство от ОАЕ, което се намира на не повече от час, час и половина от летището в Дубай.

 

ОАЕ се състои от 7 емирства – Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа. В някои от емирствата е сух режим, включително Дубай, но Рас ал Хайма, където отиваме – не. Това е причината хора да пътуват до там, за да си купят алкохол и да си го занесат в Дубай, но екскурзоводката ни Таня ни разказва, че това крие голям риск. Ако те спрат и те хванат, че „вкарваш“ алкохол в Дубай…тежко ти. Затова, спазвай си правилата и да ти е мирна главата.

Таня е родом от Любляна, още в началото предлага, ако искаме да ни говори на сръбски, защото знае, че езиците ни са близки, но ние любезно отказваме, всички сме англоговорящи. Таня живее в Дубай от няколко години, но кръвта й си е балканска и това ни кара да я чувстваме близка . Тя пък казва, че най-добрата й приятелка е българка и бързо се сприятелява и с нас. Докато пътуваме към хотела ни разказва малко за ОАЕ, но тъй като вече е късно и ни предстои просто да се настаним и да си легнем, ни обещава, че от следващия ден предстоят интересните разкази.

Не след дълго вече сме на рецепцията на хотела, настаняваме се и лягаме, за да си починем и имаме сили на следващия ден.

Следващият ден ни посреща със слънце, сезонът, който сме избрали, за да посетим Дубай е изключително подходящ – най-добре е да отидете в Дубай между октомври и май. От една страна ще „спестите“ малко от българската зима, а от друга няма да се пържите на 50 градусова жега, каквато е през август например. Местните казват, че реално не толкова високата температура е проблем, колкото влажността, която достига до стойности, близки до 100%. Все пак, ако питате мен, предпочитам да съм на топло, отколкото на студено, но…това си е до човека. Самите местни бягат от емирствата през лятото, за да се спасят от жегата, но ето и един жокер – по това време на годината, извън сезона, цените падат драстично, с до 50%. 😊

И ето ни на сутринта, нашата свежа група е готова да покори Рас ал-Хайма. Двама-трима човека от група ни са били и друг път в ОАЕ, но май никой не беше идвал точно в това емирство. Започваме обиколкота си с микробусчето, което ще бъде нашето превозно средство през целия престой.

20180117 104018 e1520413939617

Виждаме Националния музей в Рас Ал-Хайма, както и джамията, която няма минарета и ако не знаете, че е джамия, няма как да се досетите. През това време Таня ни разказва за RAK – така съкратено наричат емирството. То се гордее още и с най-високия връх във всички емирства, както и с най-дългата въжена линия, която все още се строеше. Но знаете, там хората действат бързо, имат рекорди да подобряват и докато се върна, вече прочетох, че лифтът е готов и е пуснат в експлоатация. Веднага влизам в интернет, за да прочета повече за това ново чудо на техниката – все пак си е рекорд.

Въжена линия в света, коятo е с дължина от 2,83 километра – еквивалентът на над 28 футболни игрища.

 

Обиколката ни продължава, Таня е доста приказлива – чудесно качество за екскурзовод, и ни дава много и все полезна информация. Разказва ни, че това емирство е доста по-различно от Дубай или Абу Даби, например, че се отличава освен с повечето си зеленина и с повечето типични жилища, които имаме възможност да видим. Просто РАК не е чак толкова „лъскав“, а някак  може да ти даде представа за другата страна на емирствата. Въпреки това не си мислете, че трябва да го пропуснете, напратов. Дори, ако искате да избягате от небостъргачите и да почувствате една малко по-различна и спокойна атмосфера – именно там е вашето място, а и Дубай е близо, доста от хотелите предлагат трансфери до там.

 

20180117 123651

Аз обаче още от предния ден си се вълнувам, защото ни предстои сафари в пустинята. Когато бях в Египет, времето не ми достигна, за да отида на сафари и оттогава, разбира се, като една истинска пътешественичка, усещах, че съм пропуснала нещо много интересно и чаках с нетърпение да ми се отвори възможност за сафари. И така, моментът настъпи. Два лъскави бели джипа спряха пред хотела ни и ние започнахме да се качваме при очакващите ни шофъори, облечени в местните дрехи. Разпределени в двата джипа, потегляме на сафари, а в колата слушаме арабски песни – всичко е по план! Едно подобно сафари, без значение дали ще изберете да го направите в RAK или Дубай струва омежду 50 и 60 долара. Взимат те от хотела около 15 часа, прекарваш цялата вечер на сафарито, имаш включени атракциони, вечеря, програма, безалкохолни напитки и след това връщане до хотела – цената е много изгодна.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?