Днес ще ти разкажем за едно невероятно място в България – геопарк „Искър-Панега”. В него ще откриеш множество природни красоти, сред които и екопътеката „Златна Панега“. Интересното е, че тя следва пролома на река Панега, извираща от един от най-големите карстови извори в България – Глава Панега. В геопарка можеш да посетиш пещерата Проходна. Тя е една от най-големите в България и е създадена от природата в течение на милиони години.

Геопарк Искър-Панега – безценното богатство на България

Геопарк „Искър-Панега“ е място, където природните красоти и историята се преплитат, за да създадат незабравимо преживяване за всички посетители. Той се намира в сърцето на България, близо до град Луковит, и е дом на невероятни геоложки, природни и културни забележителности.

Геопарк „Искър-Панега“ © shutterstock

В региона има големи гори, планински върхове и множество редки видове растения, които можеш да откриеш, докато се наслаждаваш на планинска разходка. Една от най-впечатляващите геоложки формации включва големите карстови полета, които са дом на множество редки животни и растения. В геопарка също има културни и исторически забележителности, които ще те пренесат в миналото на местността. Можеш да посетиш красиви манастири, разказващи историята на региона и неговите жители.

Едно впечатляващо място в геопарка е карстовият извор „Глава Панега“. За него е достатъчно да знаеш, че е един от най-красивите извори в България, разположен в близост до село Златна Панега. Изворът е карстов и се формира от минерализирана подземна вода, която извира на повърхността. Минералната вода се отличава с високо съдържание на калциев карбонат, който ѝ придава отличителния млечен синьо-зелен цвят.

Геопарк „Искър-Панега“ © shutterstock

В римско време около извора имало минерална баня, използвана от римските легионери за лечебни цели. Днес изворът е атракция за мнозина, които искат да се насладят на красивата природа. Смята се, че водата има редица ползи за здравето, тъй като съдържа много минерали, а според местните дори е с лечебни свойства.

Геопарк „Искър-Панега“ определено трябва да е в списъка ти с места за посещение в България, тъй като наистина изобилства от природни красоти и възможности за паметни изживявания. Без значение дали си сред любителите на пещерните приключения или си от отбора на предпочитащите спокойни разходки сред природата, тук ще се чувстваш на място. Още повече че геопаркът се отличава с 12-километров пешеходен маршрут, изобилстващ от красиви гледки!

Луковитска екопътека Искър-Панега – незабравимо приключение сред природата

Екопътека „Златна Панега“ е истински бижу в геопарк „Искър-Панега“. Там можеш да се потопиш сред дивата красота на българската природа и да се насладиш на множество забележителности. Най-подходящото време за посещение на екопътеката е през пролетта или ранната есен. През тези сезони на годината времето е прохладно, а природата ще те омае с изобилието от зеленина и цветя. Имай предвид обаче, че е добре скоро да не е имало валежи, тъй като в противен случай пътеката може да е залята от река Златна Панега и заради това непроходима.

В началото на пътеката ще те посрещне голямо разнообразие от растителност – от горски дървета и храсти до билки и цветя. Следва спускане по доста стръмни и тесни стълби. По пътя ще попаднеш на пейки и беседки за отдих, където да си починеш и да се насладиш на цялата магия наоколо. В хубаво и слънчево време водата на реката изглежда много по-синьо-зелена и красива, което допълнително ще подсили усещането за спокойствие, безвремие и мистичност.

Екопътека „Искър-Панега“ © shutterstock

По пътя ще видиш и много геоложки формации, като пещери например. Една от тях е Темната дупка, която напълно отговаря на името си. В нея е тъмно, мокро и влажно и не се препоръчва да се влиза без специална екипировка и без опитен водач. По-добре заложи на зашеметяващите каньони и скали, които можеш да гледаш от разстояние.

По време на разходката ще стигнеш до голямо открито място, където има множество маси с пейки, голям барбекю в средата и стълбище, вградено в скалите, което отвежда до панорамна тераса. Това място е прекрасно за отдих и бърз обяд и като цяло за презареждане на силите.

Екопътеката е идеална за хора, които обичат приключенията на открито, търсят спокойствие сред природата и се интересуват от местната история и култура. По маршрута ще видиш информативни табели, които разказват за историята на региона и за природните образувания, които срещаш. Така че освен интересна, разходката ще бъде и образователна.

Река Златна Панега © shutterstock

Впечатляващата река Златна Панега

Несъмнено едно от най-впечатляващите неща е отличителният цвят на водите на реката. И тук млечно синьо-зелените води на река Златна Панега са резултат на насищането им с калциев карбонат. 

Може би най-впечатляващият участък от екопътеката е платформата, която наподобява мост над реката. Така можеш да се разходиш под отсечените в пролома на реката отвесни, високи скали. За тази разходка си отдели време, защото е толкова смаяващо красиво, че ще спираш по пътя, за да се удивляваш и снимаш. 

Вълнуващите преживявания обаче не спират дотук. В края на екопътеката Златна Панега те очаква своеобразна награда – една от най-известните пещери в България – Проходна, известна и като Божиите очи.

Пещера Проходна © shutterstock

Пещерата Проходна, която трудно се описва с думи

Пещерата Проходна е формирана преди повече от 60 милиона години, когато река Искър преминава през тунела на пещерата. Днес нивото на реката вече е под пода на пещерата. Любопитно за пещерата е, че е използвана като снимачна площадка за много български и чуждестранни филми, като например „Време разделно“ и „Херкулес“. Освен това тя е идеално място за търсачите на силни усещания, като бънджи скокове и скално катерене.

Очите на Бога © shutterstock

Ерозията в тавана на средната зала на варовиковата скала образува две дупки, наподобяващи очи. Заради това тя често се нарича “Очите на Бога“, а феноменът я прави още по-популярна сред туристите. Всяка година на 21 март, в деня на пролетното равноденствие, през „очите“ минава слънчев лъч. Смята се, че на този ден древните хора извършвали обреди за плодородие в пещерата. Според някои учени пък траките използвали пещерата като календар за отмерване на сезоните. Днес мнозина вярват, че ако застанат под Очите на Бога и си пожелаят нещо, то ще се сбъдне. 

Не знаем дали е вярно, но със сигурност не пречи да опиташ. Ако не друго, то преживяването в този приказен район ще ти се струва като сбъдната мечта – наистина е като излязло от най-смелото въображение на някой гениален художник!

Организирай своето пътуване до Златна Панега!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?