Carnevale di Venezia е един от най-известните карнавали в света и една от емблемите на Венеция. Произходът му е от векове и все още привлича хиляди туристи всяка година, които пристигат в града, за да се възхищават на разкошните костюми и маски, проблясващи по улиците и площадите. Създаването на маски е истинско изкуство във Венеция, традиция, датираща от стотици години, което прави карнавала наистина уникален.

Venice

История и развитие

Карнавалът става публичен през 1296 г. с акт на Сената на Република Венеция, но още през 1094 г. официални документи доказват следи от тържества в последните дни преди Великия пост. По това време и през следващите столетия, карнавалът представлява няколко седмици на празнични дни и забавления в целия град, през които хората са се отдавали на музика, танци и партита. Носенето на маски и костюми е давало възможност да скрият различията в класата или статуса си и обиковените хора да се забавляват с аристокрацията. Това време на регламентирани празненства е било начин за Венецианската република да поддържа реда през останалата част от годината.

Публични мероприятия са се организирали навсякъде в града – с музиканти, танцьори, акробати и жонгльори. В същото време в домовете и кафенета е имало частни партита, на които хората са се забавлявали до зори.

Карнавалът става световно известен и престижен през 18 век, когато достигна най-голямата си слава. През този период Казанова прекарва живота си във Венеция между диви партита и любовни афери. В края на века, след като французите завладяват Републиката, а по-късно идва и австрийската окупация, обичаят с маските бива забранен, но карнавалът оцелява, макар и не в такъв мащаб. Едва през 1979 г. традицията е възстановена такава, каквато можеш да я видиш и днес.

Карнавалът Днес

Магията на карнавала дава на Венеция очарована атмосфера. Маскираните хора изпълват улиците с усмивки и смях, а в целия град се организират множество събития. Карнавалът обикновено трае няколко седмици, а центърът на всички събития е площад Сан Марко. В определени дни от карнавала голяма дървена сцена е домакин на церемония по награждаването на най-добре маскираните участници. Има и театър с различни пиеси, където традиционните маскирани герои интерпретират комични сцени. Също така е възможно да участваш в разкошни маскени балове в стила на 18 век, организирани в древни венециански сгради.

Венециански маски

От древните карнавални времена традицията за носене на маски и костюми е дала началото на процъфтяваща търговия, свързана с произвеждането на все по-екстравагантни и изтънчени маски. Сред най-известните костюми, особено през 17-и век, е така наречената „baùta“ , състояща се от бяла маска под черна шапка и черно наметало.

Вместо това жените често носели костюм, наречен „moretta„, състоящ се от тъмна кадифена маска. Тъй като дамата, която я носи, не може да говори, тази маска се нарича още „mutetta„, което означава мълчание.

Костюмите и маските са все още основната атракция на карнавала, а във Венеция става уникален безкраен парад на традиционни маски от 18-ти век, както и на по-оригинални и модерни маски, превърнали се в аксесоари.

Посетителите са завладени от техния чар и обикновено купуват маска веднага щом стигнат в града, за да се чувстват част от фестивала. Можеш да си купиш дори за няколко евро от някой от магазините, които са на всеки ъгъл. Въпреки комерсиализирането на карнавала, в центъра на града има ателиета, които все още произвеждат маски според древната традиция. Тук papier-mâché и панделките не са заменени с пластмаса, а всеки продукт е истински шедьовър, създаден с търпение и внимание към детайлите. 

Виж още: Безплатни места, които да посетиш в Рим


Instagram

Търсиш конкретно място?