64-годишният архитект Октавио Мендоза буквално е изпекъл къщата, в която живее. Става дума за къща, изработена изцяло от изпечена глина. Той я нарича „най-голямото керамично изделие в света“. „Casa Terracotta“, или „Casa Barro“ на испански език, е построена изцяло с подръчни материали, използвайки глина, печена на слънце. Намира се във Villa de Leyva, колониално планинско село в Колумбия, известно на местните жители като „Casa de Flintstone“ – Къщата на Флинстоун.
flins 1
  Отвън къщата прилича на огромна купчина глина, но като се загледаме, виждаме, че всъщност е вила, заобиколена от тучна зеленина, разположена срещу спиращата дъха гледка на планината. Вътре, стаите се извиват и се вливат една в друга, сякаш цялата къща няма отделни помещения, а е едно цяло. Това, че е построена изцяло от глина, не означава, че тя не притежава всички модерни удобства  – слънчеви панели за топла вода, тоалетна с мивка, покрити с цветни мозаечни плочки, всекидневна, спални и напълно функционална кухня. Разбира се, кухненската маса и всички съдове са изработени от любимия на архитекта материал – глина. Чашите за бира, които украсяват кухнята, са направени от рециклирано стъкло, а осветителните тела от скрап.  
flins 4
  Мендоса, който прекарва голяма част от кариерата си в проектиране на домове, търговски сгради и църкви, нарича глинената къща „Проектът на живота си“. Той започва да работи върху нея преди повече от 16 години – целта му е да покаже как почвата може да се превърне в „обитаема архитектура“, като се използват само природните ресурси. Така „Casa Terracotta“ не съдържа дори шепа цимент или стомана. Мендоса, който е екоактивист, казва: „Помислете си по този начин. В пустинни места (които съществуват навсякъде по цялата планета) почвата е идеална за този тип архитектура. Това означава, че за всички тези региони, една система като тази, би могла да донесе жилища на милиони семейства“.  

  „Casa Terracotta е уникално пространство, предназначено не само да олицетворява и популяризира моята философия, но и да инициира архитектурни и артистични експерименти“, казва още Мендоса. „Това означава, че винаги насърчаваме създаването на алтернативни предложения за използването и декорирането на нейните пространства – всичко това с помощта на същите четири елемента на природата. За това сме в постоянен контакт със занаятчии, художници, архитекти, дизайнери и други, които имат интерес да ни помогнат да продължим проекта.“  
flins 5
  Докато Мендоса живее в друга къща в селото, той прекарва по-голямата част от времето си в „Casa Terracotta“, работейки върху глинените мебели и прибори. Къщата е отворена и за посетители, като обиколката с екскурзовод струва около 4 долара. В България също можем да се похвалим с подобна къща, намираща се в Лещен.  

  Виж още: Танцуващата къща  

Instagram

Търсиш конкретно място?