Пътуването е добро за твоето здраве и благосъстояние. Това обаче не е мнението само на любителите на пътешествията. Твърдят го и множество проучвания! Как ни влияе почивката и защо е повече от добра идея да започнеш да планираш следващата си почивка или city break още сега? Научи всичко това, заедно с 5 практични съвета в следващите редове. (Така ще имаш солидни аргументи, подкрепени с наука, когато искаш да отговориш на поредния риторичен въпрос “Пак ли ще пътуваш?”.)

Няма спор, че пътуването носи много ползи. То ни учи на дисциплина (как да събереш багажа в последните 20 минути преди тръгването), тренира ни мускулите (как да бягаме до гейта в последния момент) и ни учи на спокойствие (как да не се изнервяме, когато пътникът зад нас не спира да рита седалката ни). Освен всичко това, пътуването е приятно, вълнуващо и разнообразяващо живота ни. Новите гледки, непознатата кухня и отдихът носят несравнимо удоволствие. Но има ли причина да добавим към списъка и ползите за здравето? За да отговорим на този въпрос, трябва да имаме предвид две неща.

Traveler in Bali
Жена в Бали © shutterstock

Първо, Световната здравна организация (СЗО) определя здравето като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Следователно здравият човек е този, който не само не се разболява, но и просто се чувства добре. Изследванията на въздействието на пътуването върху здравето обикновено се фокусират върху ползите за психичното здраве, тъй като те са по-лесни за измерване.

Второ, изследванията на удовлетвореността от живота се основават на анализа на отговорите на респондентите. Трудно е да се определи нечие ниво на щастие, освен ако не му се задават подходящите въпроси. Проучванията обаче могат да имат различни методологии (напр. различни набори от въпроси) и следователно да дават различни резултати.

Откъсни се от ежедневието с кратко пътуване!

И така, има ли консенсус сред учените относно ползите от пътуването? Отговорът е да! Преглед на литературата, публикувана между 1986 г. и 2012 г., ясно показва, че по-голямата част от проучванията по темата сочат положително въздействие на пътуването върху здравето. По-новите изследвания също подкрепят тази хипотеза.

Пътуването ни прави щастливи

Възможно ли е да се измери влиянието на пътуването върху щастието? Резултатите от проучване, публикувано през 2021 г. журнала Tourism Analysis, показват, че може. Хората, които редовно пътуват далеч от дома, са средно със 7% по-щастливи от тези, които пътуват от време на време. Спорно е дали 7% са много или малко, но положителният ефект на пътуването върху щастието със сигурност е измерим.

Интересно е, че проучването установява, че дори относително кратките пътувания имат положителен ефект. Само 120 км от дома са достатъчни, за да се усети разликата. Друга публикация, този път от Холандия, предполага, че положителните ефекти от пътуването започват още преди самото него. Все пак то е събитие, което очакваме с нетърпение, така че самата идея за него ни прави по-щастливи.

Traveler happy before upcoming trip
Щастлива жена преди да отпътува © shutterstock

Пътешествията (дори кратките) редуцират стреса

Колко трябва да е дълга почивката ти, за да забравиш напълно за грижите и да се върнеш с нови сили? Науката няма ясен отговор. Някои хора имат нужда от двуседмичен отпуск, защото едва след първата седмица започват да забравят за работата. Други предпочитат кратките, но чести и интензивни пътувания.

Проучванията на благосъстоянието след почивката са насочени към хора, които са имали поне една седмица почивка – доскоро на по-кратките пътешествия не се обръщаше много внимание. Вече сме по-склонни да използваме няколкодневните пътувания като начин да се откъснем от ежедневните задължения. Така че дали един city break от няколко дни е ефективна почивка? Ако можем да се доверим на изследването, отговорът е ясен: определено да.

През 2018 г. са публикувани резултатите от експеримент, проведен от австрийски изследователи. Те разделят на две групи 40 мениджъри на средно управленско ниво, изложени на стрес на работното място. Първата група мениджъри си остава вкъщи, но не работи. Втората група отива в хотел със спа център за 4 дни. Според проучването нейните членове трябва да участват в сесия с умерени упражнения (напр. плуване) и активна релаксация (напр. занимания по йога). През останалото време са свободни.

Practising joga in Bali
Практикуване на йога в Бали © shutterstock

И двете групи съобщават за намалени нива на стрес (ефектите от почивката продължават до 45 дни!), но почивката далеч от дома е очевидно по-ефективна за намаляване на натрупаното напрежение. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи точната причина. В конкретния случай се смята, че промяната на средата с такава, която не е свързана с ежедневните задължения, може да е била от полза. Упражненията и релаксиращите сесии, водени от професионалисти, също може да са имали ефект, сочи проучването.

Въпреки това изследването предполага, че пътуването невинаги намалява стреса и понякога може да бъде източник на такъв. От какво зависи? Най-вече от начина, по който планираме пътуването си. Колкото по-добре се подготвиш, толкова по-малка е вероятността да имаш напрегнати моменти. Кога започваш да планираш пътуването си също е важно – колкото по-рано, толкова по-добре за качеството на преживяването и влиянието му върху намаляването на стреса.

Изживей city break по твой вкус

Как да вземеш максимума от пътуването си?

Ако се чудиш: „добре, но как да приложа на практика изводите от въпросните изследвания?“, имаме 5 практични съвета за теб. Ето как да извлечеш максимума от пътуванията си въз основа както на анализираните изследвания, така и на нашия опит.

1. Подготви се за пътуването

Добре е да помислиш за летищните трансфери предварително, да провериш прогнозата за времето и да видиш дали твоята банка има банкомати в дестинацията. По-добрата подготовка означава по-пълноценно и спокойно пътуване. Помисли за най-дребния детайл и винаги имай план Б.

2. Съсредоточи се върху отдиха си

Не се поддавай на изкушението да превърнеш почивката си в поредното състезание с времето и в бясно отмятане на задачи в списъка (дори това да са забележителности). Избери места, които наистина искаш да видиш, а не просто да снимаш за Instagram. Не забравяй да отделиш време, за да попиеш от местната атмосфера. Дори това да означава да седиш на пейка, гледайки морето, в продължение на час.

3.  Погрижи се за документите

Не забравяй да вземеш своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) и да се увериш, че имаш подходяща застраховка. Не оставяй опаковането и регистрацията на летището за последния момент. Колкото повече спокойствие си осигуриш и колкото по-малко бързаш, толкова по-пълноценна почивка ще имаш!

Не забравяй да се застраховаш

4. Пътувай активно

Опитай се да планираш пътуването си, като включиш в него някакъв вид физическа активност. Дали това ще е преход из горичките и планините в района, бягане по плажа, каране на колело под наем или просто разходка пеша, докато разглеждаш забележителностите – няма значение. По време на пътуването ти ще има много кулинарни изкушения, така че здравословната доза активност ще е повече от полезна. (А и няма да чувстваш угризения, когато си поръчаш два десерта.)

5. Винаги си оставяй нещо, за което да се вълнуваш

Както вече стана ясно, планирането на самото пътуване е полезно за теб, тъй като е събитие, което очакваш с нетърпение. Опитай се да планираш няколко пътувания годишно – по-кратки или по-дълги, в зависимост от възможностите ти. Подхранвай мечтите си за пътуване, като си направиш специален списък с желани дестинации.

Family on holiday
Семейство на почивка © shutterstock

Почивката е от съществено значение за твоите здраве и благосъстояние. Работата е съществена част от живота, но няма да можеш да я вършиш качествено, ако батериите ти са изтощени постоянно. Намери си свой собствен начин да си вземеш почивка, която ще ти позволи да посрещнеш предизвикателствата на живота с обновена енергия. И не забравяй, че дори едно кратко пътешествие е достатъчно, за да се погрижиш за здравето си и да се чувстваш много по-добре.

Отправи се на вълнуващ city break

Сега, след като знаем, че дори няколко дни пътешествие могат да имат положителен ефект върху нашето благосъстояние, остава въпросът: къде да отидем? Според независими източници един city break в някой от тези три града е идеалният вариант.

Амстердам

В Амстердам можеш да се разведриш с изкуство – Държавният музей на Амстердам (Rijksmuseum) съхранява най-известните творби на Рембранд, Вермеер и Ван Гог. Прочисти ума си и енергизирай тялото си, като караш велосипед покрай цветните къщи край канала. Не пропускай да се отбиеш през някой пазар и да опиташ автетичния десерт stroopwafel – карамелена вафла с канелена нотка.

Копенхаген

Ако ти се иска да отидеш малко по на север, се отправи към Копенхаген. Там можеш да се насладиш на успокояващото въздействие на зеленината, освежаващия морски бриз и успокояващите разходки покрай цветните фасади из Nyhavn. А ако искаш да се забавляваш по детски, отиди в Tivoli Gardens – един от най-старите увеселителни паркове в Европа. Там можеш да се насладиш и на спиращи дъха панорамни гледки – от най-високата въртележка в света Himmelskibet.

Малага

Ако обичаш средиземноморския климат, Малага е точният избор. За да енергизираш ума и тялото си, мини по стъпките на маврите в крепостта Гибралфаро или се наслади на андалуската ренесансова катедрала в Малага. За максимално откъсване от ежедневната рутина ти препоръчваме да се отдадеш на блажен релакс на плажа и освежаващи напитки и разговори в оживените барове по брега, наречени chiringuitos.

Презареди батериите си с почивка

Да, кратките почивки са полезни, но за пълноценна почивка и максимално презареждане на батериите определено е нужно повече време. Ако искаш по-дълго пътешествие, ти препоръчване тези две дестинации.

Катания

За по-дълга почивка ти препоръчвам Катания. Тук няма да ти е нужно много, за да се чувстваш повече от добре. Можеш да се отдадеш на приятни разходки из бароковите улици и из оживените пазари като La Pescheria. За по-амбициозните препоръчваме изкачване на Етна. Така не само ще се раздвижиш, но и ще видиш уникални пейзажи, а вечерта ще се насладиш без капка угризения на чаша сицилианско вино.

Мадейра

Мекият климат и разнообразието на Мадейра – от тропическите градини във Фуншал до планинските пътеки – ти предлагат перфектната комбинация от релакс и приключения. За да презаредиш батериите си и да се наслаждаваш на всеки един момент – се потопи буквално в естествения вулканичен басейн в Порто Мониз. Ако имаш късмет, можеш да забележиш делфини или някой кит.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?