От оживените си брегове, красотата и очарованието на архитектурата, вкусната храна, безбройните възможности за разглеждане на изкуство, култура и история - причините, поради които обичаме Париж, са толкова разнообразни, колкото самия град. 

Paris 2

Пекарните на всяка улица

Докато опознаваш Париж, със сигурност искаш или не, ще поспираш на различни места, за да хапваш. Ще обикаляш толкова много, че това е просто задължително. Добрата новина е, че ще намериш бързи и вкусни сладкиши, сандвичи и студени напитки на всеки ъгъл. Не се изненадвай от умората и болките в краката – когато си в Париж това е съвсем нормално!

Лесното ориентиране

Макар че е оживен град, Париж всъщност е доста лесен за навигация. Обновяването на града е започнало през 1853 г. и завършва  през 1870 г. Всичко е много добре организирано, повечето улични знаци ясно посочват номерацията и лесно можеш да рабереш къде се намираш. Можеш да обикаляш Париж посредством метро, ​​автобус, влак, велосипед под наем или пеша. Нова метростанция ще те  посрещне на всеки 500 метра, а някои от станциите са истинско произведение на изкуството. 

Реката

Sena

Великолепната река Сена се простира през сърцето на града и нейните брегове са доказан път, по който можеш да опознаеш Париж пеша. Историята на Париж е уникално свързана с реката, тъй като е един от най-старите търговски пътища, преминали през вековете от мигриращи племена, римляни и викинги. Никога няма да се отегчиш с всички тези пейки, градинки и паркове. Разгледай сергиите на Bouquinistes за уникални книги, плакати, произведения на изкуството и дрънкулки или вземи една от многото зашеметяващи лодки – круизите на залез слънце са задължителни.

Безкрайното изкуство и история

Ако музеите са твоята любов, тогава Париж е градът за теб. Градът е с огромен арсенал от около 150 музея, които да разглеждаш и „изследваш“. Лувъра, Оранжерията, Център „Жорж Помпиду“ – някои от най-известните художествени и исторически музеи са в сърцето на града.  Местните и по-опитните туристи чакат първата неделя на месеца, когато много от музеите предлагат безплатен достъп.

 

Звуците на града

Величествен звън на църковни камбани. Разговори на различни езици. Стъпки по калдъръмени улички. Звук от хилядите фотоапарати, които едновременно заснемат Мона Лиза в Лувъра. Улични музиканти. Това е саундтрака на града. Без значение къде си, ако затвориш очите си за кратко, ще усетиш Париж чрез живата му какафония от звуци, различна във всеки един момент.

Висшата мода

Ако си почитател на висшата мода, разбира се, Париж е твоето място. Просто се разходи по Шанз-Елизе и ще се натъкнеш на всички бутици на световноизвестни дизайнери, за които някога си мечтал. Парижани обаче не гледат само етикетите на дрехите и това колко скъпа и известна е дадена марка. За тях стилното обличане е начин на живот без значение дали става дума за работа или небрежно ходене в парка.

Красивите мостове

bridge

В Париж има 37 уникални моста. Всеки от тях има свой собствен архитектурен стил и заема специално място в историята на Париж. Тези мостове също допринасят до голяма степен за романтичната атмосфера на Париж, а дамите най-вероятно добре помнят и моста, на който Кари Брадшоу се срещна с нейния възлюбен в не безизвестния филм „Сексът и градът“.

Кафе-културата

Ако искаш да усетиш Париж и да се слееш с местните, седни в някои от кафенетата с тераса и гледай как забързаните парижани минават покрай теб със стил. Ако искаш да обсъдиш най-новите изложби, да дискутираш политически въпроси или да разрешиш проблемите на света – кафенетата те очакват. Първото датира от 1689 г., когато в Париж е открито Café de Procope, което сега се казва Rue de l’Ancienne Comédie. Неговото първо място в Латинския квартал привлича много автори, учени и философи като Волтер, Русо, Дидро. 

Пазарните улици 

Пазарните улици в Париж са оживени и наситени както с местни жители, така и с любопитни туристи. Улица Mouffetard в Латинския квартал е може би най-известната пазарна улица в града. Можеш да си купиш интересни и непознати френски сирена, хляб и други провизии за своя пикник пред Айфеловата кула, а ние ти гарантираме, че това ще е един от най-запомнящите се пикници, които някога си си правил. 

Музиката на живо 

В Париж никога не знаеш кога и къде ще се натъкнеш на импровизиран концерт на някоя уличка или спирка на метрото. Можеш да  чуеш всички стилове музика – от класически музикални изпълнения до френски рап. През топлите летни вечери обикновено има музиканти с китари или свирещи на пиано ентусиасти на пешеходните мостове, създавайки изключително уютна и романтична атмосфера, която не можеш да сравниш с никое друго място.

Виж още: Най-новият и уникален музей в Париж

 

 

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?