Градът на любовта, модната столица, както и да наречеш Париж ще бъде малко!

Paris 5

И докато влизането във всеки музей и всяка галерия може понякога да ти струва скъпо, то има и много места, които са не по-малко интересни и забележителни и са напълно безплатни.

1. Катедралата Notre Dame

Paris 3

Тази внушителна икона на Париж е от съществено значение за всеки посетител. Влизането в тази великолепна средновековна сграда е безплатно, както и разходка по съседната Сена за алтернативен изглед към натуралистките скулптури на катедралата.

2. Паркът Champ de Mars

Ако асансьорът до върха на Айфеловата кула ти се вижда скъп, то гледката на тази емблема на Париж е не по-малко зашеметяваща, макар и от различен ъгъл. Паркът има поляни и цветни лехи, аранжирани с военна прецизност. Донеси си одеяло, вино и нещо за хапване и изчакай светлинното шоу, с което Айфеловата кула оживява.

 

3. Музеят на изкуството Moderne de la Ville de Paris

За сюрреалистичен поглед над френската култура и изкуство, можеш да се потопиш в постоянните изложба на Парижкия музей на модерното изкуство. Там със сигурност има по нещо за всеки и няма да съжаляваш, че си й отделил от времето си.

4. Marché d’Aligrе

Този страхотен покрит пазар за хранителни стоки се намира в 12-ти район. Планините на сирене, занаятчийски майстори и изобилие от цветни сергии, ще се потопят в типичният френски живот на местните. Не пропускай да изпиеш чаша Бордо с вкусна багета или кроасан. 

5. Базиликата Sacré-Cœur

Paris 2

Тази дворцова бяла, мраморна църква се намира в оживения квартал Монмартър в 18-ти район. Интериорът е покрит със златни мозайки и извити витражни прозорци, а камбаните са едни от най-тежките в света. Посещението на базиликата е безплатно, но има такса, ако искаш да се качиш до купола или да разгледаш криптата.

6. Паркът Buttes-Chaumont

Най-стръмният парк в Париж може и да напрегне мускулите ти, но пък е празник за сетивата. С изобилие от птици, скалисти релефи и дори водопад, попадайки в този парк, лесно можеш да забравиш, че си в оживената световна модна столица, в която всеки бърза нанякъде.

7. Каналът St-Martin

Присъедини се към елегантните парижани „на ръба на водата“, докато слънцето красиво залязва. Този оживен бряг, намиращ се в 10-ти район, е идеалното място за пикник, прекрасни снимки или просто да послушаш някой уличен музикант и да усетиш истинската атмосфера на града.

8. Arènes de Lutèce

Посети руините на римското наследство на Париж в Arènes de Lutèce в Латинския квартал. Смята се, че е най-дългият римски амфитеатър, който някога е бил строен. Въпреки, че арената вече не е домакин на гладиаторски битки, там може да се наблюдава игра на петанк. 

9. Rue Mouffetard

Paris 1

Тази калдъръмена пазарна улица е пълна със занаятчии и магазини за сладкиши. Посети я в събота, когато улицата се затваря и се превръща в огромен пазар, от който можеш да си купиш всякакви вкусотии.

10. Кварталът Belleville

Когато се разхождаш по улиците на Belleville, отиди до Rue de Belleville, за да разбереш защо тя се свързва с Едит Пиаф, а след това завий надясно по пешеходната Dénoyez, където ще откриеш най-ослепителното улично изкуство в Париж. 

11. La Promenade Plantée

Тази железопътна писта с флорално оформление предлага великолепна гледка и ти позволява да се разхождаш през буйни зелени аркади, високо над градските тълпи. Този очарователен път, дълъг около на 4.5 километра минава през по-голямата част от 12-ти район. 

12. Musée de la Vie Romantique

Ако си в Париж заради романтиката, няма по-подходящо място от този музей, посветен на двама артисти, творящи по време на романтичната ера: писателката Жорж Санд и художникът Ари Схефер. 

13. Jardin des Tuileries

Направи пътешествието си в Париж още по-приятно, минавайки през историческия парк между Лувъра и Place de la Concorde. Мини по стъпките на Мария-Антоанета и виж къде Наполеон е построил триумфалната си арка.

14. Le Marais

Този оживен квартал е прекрасен за неделна разходка. Следвай пътеката на Луи XIV или просто разгледай превъзходните винтидж магазини. 

Виж още: 11 забележителности, които да посетиш в Португалия

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?