Италиански сладолед и паста, хумус и кофта от Близкия изток, френски супи и апетитни кроасани… където и да пътуваш, винаги се връщаш с богатство от нови кулинарни преживявания. Може би често ти се случва да се опиташ да пресъздадеш ястията, които са ти направили най-голямо впечатление и са те изпълнили с прекрасни спомени. Ако това ти е познатo, значи със сигурност трябва да видиш какво могат да ти предложат едни от най-любимите европейски градове на всички фудита (travelling foodies).
Трите страни на кулинарния Копенхаген
Кухнята на датската столица има три страни. Първата е постоянно развиващата се нова скандинавска кухня с нейните ексклузивни ресторанти със звезди „Мишлен“. Втората е истинската копенхагенска кухня, с която можеш да се запознаеш, посещавайки някои от традиционните ресторантчета, където ще опиташ разнообразни специалитети с риба. И не на последно място, Копенхаген е добре известен със своята улична храна (street food). Хотдог с червена наденичка (Rød pølse), бургери или примамливи ястия от Близкия изток като шаурма и фалафел – каквото и да избереш, няма да сгрешиш.
Но какви други вкуснотии си заслужава да опиташ? Един от най-популярните местни сандвичи е Smørrebrød, който се предлага със скариди или риба, например пушена сьомга, или пържена змиорка, както и с месо. Можеш да намериш деликатесните сандвичи с тъмен ръжен хляб почти навсякъде из Копенхаген, но казват, че най-добрите се сервират в Selma и Hallernes Smørrebrød. За вечеря си струва да опиташ и Frikadeller – пържени в масло кюфтета в гъст сос, поднесени с картофи или върху хлебче. Друг привлекателен местен специалитет е и Fiskefrikadeller – пържени рибни филенца, поднесени с краставица и датски майонезен сос (ромулада).
Организирай пътуване до Копенхаген
Традиционните вкусове на Будапеща
Ако обмисляш пътешествие до Будапеща, то определено ще трябва да организираш времето си правилно, тъй като градът предлага изобилие от забележителности, които трябва да видиш и много унгарския ястия, до които трябва да се докоснеш. Столицата на Унгария е известна с една от най-апетитните кухни в Европа – богата, съблазнителна и понякога леко пикантна. Едно от най-традиционните ястия, които можеш да вкусиш почти навсякъде, е Pörkölt – любимо както на местните, така и на туристи от цял свят. Специалитетът се приготвя с различни видове месо, като говеждо, телешко, агнешко дори и риба, а гъстият му сос с лук и червен пипер ще се ослади на всеки.
Ако си фен на рибните ястия, то определено ще харесаш Halászlé – супа, приготвена от сладководна риба и подправена с домати и червен пипер. Дори и цял ден да се разхождаш без почивка и да разглеждаш всички красоти на Будапеща – пак няма да успееш да видиш всичко, което заслужава твоето внимание. Несъмнено по време на дългите разходки ще имаш нужда да хапнеш нещо вкусно и набързо – Lángos е чудесен избор. Перфектен за следобедна закуска, Lángos се предлага из целия град и представлява пържено плоско хлебче, приготвено от тесто и картофи, и се сервира с настърган кашкавал, шунка, заквасена сметана или чесново масло. Ако пък предпочиташ нещо сладичко – Kürtőskalács е точно за теб! Веганите и вегетарианците също могат да намерят нещо вкусничко в унгарската кухня. Lecsó е истинска наслада, като тайната му се крие в перфектната комбинация от бели чушки и сладки домати с лук. Разбира се, местната кухня може да ти предложи още много, като в Будапеща ще откриеш безброй луксозни ресторанти, различни барове и заведения за бързо хранене.
Организирай пътуване до Будапеща
Местният аромат на Любляна
Малката, но впечатляваща столица на една не толкова голяма държава може да ти донесе страхотно кулинарно приключение. Любляна е един от най-бързо развиващите се градове в Европа. Въпреки че ресторантчетата никнат като гъби, жителите на града залагат предимно на местната улична храна. Точно поради тази причина можеш да намериш лесно словенски, не толкова скъпи, ястия почти навсякъде, които в същото време са засищащи и вкусни. Непременно трябва да опиташ Cake burkas с пълнеж от извара и месо, като това можеш да направиш например в Olimpija Burek. Не пропускай също да вкусиш от Kranjska klobasa – нежно парченце хляб с горчица и прошуто, наричано Kraški pršut.
Ако пътуваш до Любляна през месеците между март и октомври, ще имаш възможността да се докоснеш до фестивала „Odprta kuhna“, който се провежда всеки петък на площад Pogačar. Това е истински рай за гастрономите и всички любители на местната кухня. Там обаче ще намериш не само традиционни деликатеси, но и бургери, вегански ястия и стриди. Ако искаш да хапнеш нещо набързо, то тогава пробвай Štruklji – словенски специалитет от тесто, пълнен с извара, орехи, ябълки и маково семе. Ако пък ти се хапва нещо по-сладичко, то тогава ти препоръчваме да опиташ Potica – руло с мая и пълнеж от лешници или маково семе.
Организирай пътуване до Любляна
Незабравими кулинарни преживявания в Неапол
Неапол определено е място, което не се нуждае от представяне – дестинацията е любима на всички фудита, търсещи примамливите вкусове на италианската кухня. Може би си мислиш, че храната тук е божествена навсякъде, но всъщност това не е точно така. Най-добре да се допиташ до местните жители, които могат да ти препоръчат най-невероятните местенца, където да вкусиш от апетитната италианска кухня. Разбира се, когато стъпиш в Италия, едно от първите неща, които искаш да опиташ, е италианска пица, изпечена на пещ. Някои от емблематичните пици са „Маргарита“ с много доматен сос и моцарела ди буфала, приготвена от биволско мляко, и типичната „Неаполитанска маринара“ – без никакво сирене.
Вероятно никъде другаде в Италия няма да имаш възможност да хапнеш Pasta e patate – паста с картофи и сирене, Ragù napoletano – свинско или говеждо месо с ароматен доматен сос, и Le polpette – кюфтета от кайма с кедрови ядки, стафиди и зелен магданоз. Докато си в Неапол, ти препоръчваме да опиташ и от традиционната улична храна. Задължително пробвай не толкова здравословните, но изключително апетитни ястия като Crocchè di patate (панирани картофени крокети със сирене и яйца), Frittatina di pasta (спагетени палачинки с бекон, сирене и сос), Frittatina di patate (топчета или палачинки с картофено пюре, шунка и сирене) или класическите Arancini (панирани оризови топчета, пълнени със сирене, месо или зеленчуци). Любителите на морската храна също няма да останат разочаровани, вкусвайки от O’cuoppo и Fritta mista – пържени морски дарове, както и пресни Frutti di mare.
Организирай пътуване до Неапол
Валенсия – най-добрите вкусове от цяла Испания
Без съмнение Валенсия е испанската столица, що се отнася до превъзходна и апетитна храна. Оттук всъщност произлиза паелята – националното богатство на Иберийския полуостров. Валенсианското ястие, наречено „Паеля Валенсиана“, се приготвя на голям, специално проектиран тиган, и се състои от ориз, боб, заешко или пилешко месо, като изненадващо не се прави с морски дарове. Традиция е паелята да се сервира с чаша испанско вино. Едни от най-ароматните предястия, които можеш да опиташ, са Pinchos и Tapas. Croquetas de bacalao, clóchinas – валенсиански миди и Patatas bravas – печени картофи с лют сос са също чудесен избор.
Докато си в испанската перла Валенсия, не забравяй да вкусиш и от традиционната напитка за региона – Horchata de chufa, която е идеална, ако търсиш свежест в горещите дни. Препоръчваме ти, докато си пийваш Horchata de chufa, да пробваш и Fartons, покрити с глазура или пудра захар. Разхождайки се по улиците на Валенсия и разглеждайки забележителностите, си заслужава да опиташ и други сладкиши като пържените бунюелос или чурос, класически за цяла Испания, които вървят идеално с чаша черно кафе.
Организирай пътуване до Валенсия
Ако и ти си като пътуващите фудита (travelling foodies), които нямат търпение да опитат от най-добрите ястия, специфични за дадения регион, значи непременно трябва да подбереш следващата си дестинация много внимателно, като проучиш какви специалитети и деликатеси можеш да вкусиш. Не забравяй също, че сега е перфектният момент за кратко бягство в някой емблематичен град, където можеш да се насладиш на невероятната местна кухня.