Знаете ли кой е въпросът, който най-често постъпва под всякаква форма към eSky – на сайта, по имейл, по телефона, всеки ден и всеки час?

Регистрация за полет и бордна карта

Какво е това, как да го направя, за какво ми е, може ли да го направите вместо мен, трябва ли да я нося, как да я разпечатам…? В тази статия ще се опитаме да разясним максимално какво представлява бордната карта и какъв е начинът да се сдобием с нея без чужда помощ. Лесно е 🙂 Надяваме се да отговорим на всички въпроси на начинаещите, а напредналите могат да ни допълнят с полезни съвети от своя личен опит.  И така…

Бордната карта е документ, издаван от авиокомпаниите, който ви дава право да се качите на определен полет. Наред с този за самоличност, това е документът, който задължително трябва да притежавате, за да се качите в самолета. Ако нямате бордна карта, няма да ви пуснат в самолета, независимо че имате закупен самолетен билет.

Елементи на бордната карта

Основните елементи, които съдържа стандартната бордна карта, са имената на пътника, номер, дата и час на полета, маршрут и баркод. Може да има информация за класата, в която пътувате, мястото Ви на борда, номер на изхода (гейт), краен час за качване в самолета и др.

Boarding Pass1
Получаване на бордна карта

Бордната карта се получава след така наречената регистрация за полет (чек-ин) и може да бъде придобита по един от следните начини:

1. На летището

Този вид регистрация се извършва непосредствено преди самия полет на гише или с помощта на машина. В повечето случаи гишето е отворено за регистрация между 2 часа и 40 минути преди полетното разписание, но този период може да е различен, в зависимост от авиокомпанията, летището или маршрута на полета.

Когато отидете на летището, ориентирайте се към гишетата, които обслужват вашия полет (обикновено те са посочени на информационните табла). За да се регистрирате, трябва да представите на служителя документа си за самоличност.

Check in desk

Летищното гише се използва и за регистрация на багажа, който ще пренасяте в багажното отделение на самолета. Ако имате такъв, трябва непременно да минете през гише, независимо дали вече имате бордна карта. Багажът се поставя на багажната лента, проверява се дали теглото му е в рамките на допустимото, поставя се стикер и се пуска за разпределение към съответния самолет.

Тъй като вече всички авиокомпании издават електронни самолетни билети, които фигурират в техните системи, не е необходимо да представяте разпечатано копие на самия билет. За ваше спокойствие можете да го вземете със себе си, тъй като той съдържа информация за полета, която може да ви е полезна, но като цяло самолетният билет не е задължителен документ при регистрация за полет и качване на борда. Той може да ви послужи, ако решите да използвате машините за самостоятелно чекиране, тъй като там е изписан номерът на резервацията ви.

Self Check in

И така, след представяне на документа за самоличност, служителят на гише издава бордната ви карта, с която вече можете да се отправите към проверките за сигурност. При самостоятелното чекиране, документът за самоличност се сканира, въвежда се номер на резервация и машината генерира бордната ви карта. 

Ако сте избрали да се регистрирате на гише на летището или имате багаж за чекиране, съветваме ви да бъдете там поне 2 часа по-рано.

2. Онлайн регистрация

Този тип регистрация се извършва предварително в интернет. Чрез онлайн регистрацията, пътникът сам въвежда своите лични данни на конкретен линк или на сайта на авиокомпанията, в следствие на което се генерира бордната карта. Тя трябва да бъде разпечатана и носена на летището.

Boarding Pass

Периодът, в който можете да направите онлайн регистрация, е различен за различните авиокомпании. Повечето от тях я стартират около 30 дни преди полета и я прекратяват час-два преди излитане.

При редовните авиокомпании онлайн регистрацията не е задължителна, но е удобство, което ще ви спести време и чакане на опашки на летищното гише, в случай че пътувате без регистриран багаж. В повечето случаи, по време на онлайн регистрация можете да изберете и конкретно място в самолета. Освен това, при т. нар. overbooking, на което понятие ще отделим място в друг пост, пътниците с онлайн регистрация са с предимство за качване на борда. Онлайн регистрацията при редовните авиокомпании става на техните уебсайтове.

Други авиокомпании, като Ryanair и Wizziar изискват задължителна онлайн регистрация, като за издаване на бордна карта на летището те налагат глоби. Например, ако отидете на летището без бордна карта за полет на Ryanair, от авиокомпанията ще ви таксуват около 45 ерво, за да ви издадат такава на място.

След като резервирате и заплатите полет на една от тези авиокомпании, заедно със самолетния билет eSky ще изпрати на имейла ви специален линк за онлайн чекиране. Този линк ще бъде активен, само когато онлайн регистрацията вече е стартирала (обикновено 30 дни преди полета). Кликайки на него, ще можете да въведете личните си данни и да генерирате сами бордните карти.

4

Тук е мястото да се отбележи, че за всеки пътник и за всяка отсечка от пътуването трябва да се направи отделна регистрация и да се генерира отделна бордна карта (линкът е един и същ). Така, ако сте резервирали полет София-Лондон-София за трима пътници, ще трябва да генерирате и разпечатате общо шест бордни карти – за отиване и връщане на всеки пътник.

*От 1-ви ноември 2016 г. онлайн регистрацията на Ryanair е възможна от 30 дни до 4 дни преди полет само срещу заплащане на такса за избор на място. Периодът, в който можете да се регистрирате безплатно, е от 4 дни до 2 часа преди полет.

3. Мобилна регистрация

Много авиокомпании вече предлагат издаването на електронни (мобилни) бордни карти. Пътникът се регистрира онлайн или чрез мобилно приложение, след което получава бордната си карта като SMS или на e-mail. Мобилната бордна карта има същия бар код като стандартната принтирана бордна карта и може да бъде разпозната от сканиращото устройство на летището. По време на бординг служителят сканира кода от Вашето мобилно устройство.

Mobile Boarding Pass

С мобилната бордна карта си спестявате грижите по принтиране и съхранение на документа. Все пак, бъдете внимателни за следните неща: че на съответното летище 100% приемат мобилна бордна карта; че имате връзка с интернет, в случай че не сте запаметили файла на телефона си и трябва да го достъпите през браузер; че тръгвате към летището с достатъчно добре заредена батерия

Имате ли въпроси? Оставаме на разположение. Приятен полет! 🙂


Instagram

Търсиш конкретно място?