Третият по големина град в Европа предлага огромно разнообразие от атракции и е чудесна дестинация за активен city break с вълнуващи преживявания. Лондон изобилства от музеи от най-висок клас, а есента е идеалното време за пътуване из древни цивилизации, различни култури и очарователния свят на флората и фауната. Всичко това се намира в образователните институции в Лондон, които обективно могат да бъдат определени като най-добрите в света. В тази статия ще научиш повече за музеите в Лондон и кои си струва да посетиш по време на престоя си в града.

Кои музеи в Лондон си струва да посетиш?

В английската столица има над 60 музея и постоянни експозиции. Това създава неограничени възможности за вдъхновяващо прекарване на времето в града, който е известен с капризното си „английско време“, особено през есента. В лондонските музеи те очакват модерни и интерактивни експонати, адаптирани във всяко едно отношение за посетители от всички възрасти.

londonmuseum1pexels
Модерният интериор на музея © pexels

Колко струва посещението на музей в Лондон?

Изумително е, че в ерата на повсеместното преследване на печалби, музеите в Лондон са безплатни. Безплатният достъп до обществените музеи не е нова идея, но има дълга история в Лондон. Това е доста добра новина в контекста на бюджета ти за пътуване, тъй като английската столица е един от най-скъпите градове в Европа.

Британският музей

Той е абсолютен музеен флагман на Стария континент. Най-важният британски музей, който съхранява 8 милиона експоната, обхващащи изкуство, култура, история и най-просто казано наследството на цялото човечество. Тържественото откриване на Британския музей се състои преди повече от 250 години и е вдъхновено от дарението от тогавашната британска държава на богата колекция от стоки, събрана от Ханс Слоун, виден член на Британското кралско научно дружество. Най-характерното място в музея е Дворът на кралица Елизабет II. Това е стая, покрита със стъклен покрив, често снимана от туристите.

Кои изложби ще видиш в Британския музей?

В Британския музей посетителите те очаква завладяващ свят на древни цивилизации и империи – Египет, Рим и Гърция. Експозицията на музея обхваща най-важните периоди от историята на целия свят. Има и наследство от велики майстори под формата например на скици на Рафаело, Микеланджело или Леонардо да Винчи. Любителите на скулптурата ще оценят Elgin Marbles, или древните мрамори от Партенона от Атина, както известния Розетски камък – паметник на древноегипетската литература. Списъкът с експонати от световна класа е дълъг. Можем да споменем още праисторическият човек от Линдоу, предмети от кралските гробници на Ур, египетски мумии и саркофази и дворцови скулптури от Нимруд.

londonmuseum2unsplash
Британският музей © unsplash

Посещението на Британския музей е истинско удоволствие за всеки любознателен човек. Имай предвид, че е нужно да отделиш поне един ден за разглеждане на забележителности, макар той да не бъде достатъчен, за да се запознаеш с цялата налична колекция. Колко струва билетът за Британския музей? Входът е безплатен и не се изисква предварителна резервация. Броят на желаещите да посетят музея обикновено е голям, но си струва да почакаш на опашката за един от най-интересните музеи в света.

londonmuseum3unsplash
Британският музей © unsplash

Природонаучният музей

Вероятно най-яркото изложбено място на лондонската улица Exhibition Road в Южен Кенсингтън. Очакват те над 70 милиона ценни експоната от области като палеонтология, ботаника и ентомология. Това е напълно интерактивен музей, където посетителите могат активно да участват в опознаването на очарователния свят на природата.

Какво можеш да видиш в Природонаучния музей в Лондон?

В кое друго съоръжение от този тип в света можеш да се любуваш отблизо на скелета на синия кит или да участваш в симулация на земетресение? Именно в Природонаучния музей посетителите могат да видят с очите си резен, отрязан от ствол на секвоя с диаметър 6 метра. Гигантският и напълно интерактивен модел на тиранозавър ще удиви както големи, така и малки посетители. Разходката сред скелети на динозаври и мамути, както и фантастично запазени вкаменелости, ще бъде като пътуване назад във времето до началото на живота на земята.

Възхищение буди и историческата сграда, в която са разположени експонатите. Това е над 100-годишно здание, пълно с мозайки, декорации и архитектурно майсторство на съвременни дизайнери на градското пространство на Лондон. За да разгледаш напълно образователния потенциал на това място, си струва да отделиш минимум 4-5 часа.

Вход: безплатен

londonmuseum4unsplash
Сградата на Природонаучният музей© unsplash

Научният музей

Това е друг впечатляващ музей, разположен на ул. Exhibition Road. Тук те очаква едно много интересно пътешествие през вековете в търсене на най-важните постижения на науката. От парните машини, през новостите от военния период на Втората световна война до завладяването на космоса.

Всеки етаж на музея крие изненади. В сутерена ще видиш градина – творческо пространство за най-малките, пълно със звуци, светлини, различни текстури и цветове. На приземния етаж се намира галерията Making the Modern World, която е истинска наслада за всички почитатели на стари локомотиви, самолети, коли и други изобретения, променили света. На това ниво можеш да видиш и модула на космическия кораб, който отвежда астронавта Тим Пийк от Международната космическа станция до Земята, както и истинско късче от луната. Друга атракция тук е реалистичната симулация на удар от мълния, която със сигурност ще те впечатли.

Всеки, който се интересува от информационната революция, ще бъде възхитен от интерактивните прожекции на втория етаж. Това е зона, посветена на развитието на технологията за предаване на данни от телеграф до модерен смартфон. В галерия Winton пък се отдава почит на майката на всички науки – математиката. На третия етаж на Музея на науката във Flight Gallery, можеш да се насладиш на полет на реактивен самолет Red Arrows и да гледаш филм на рекордно голям екран.

Вход: безплатен

londonmuseum5unsplash
Астронавт в Научния музей © unsplash

Музей „Виктория и Алберт“

Сградата на галерията се намира в Южен Кенсингтън, близо до Музея на науката и Природонаучния музей. Музеят с над 100-годишна история съхранява богата колекция от индуски, китайски, корейски, японски, ислямски и европейски декоративни изкуства. Това е най-големият музей на изкуствата и занаятите в Лондон. Музейните експонати са групирани в пет основни изложби на седем етажа с площ от 51 000 m². Изследването на всеки етаж е завладяващо приключение, защото наследството, събрано тук, не се отнася само до английската култура, но и до световната, датираща от почти 5000 години. По този начин посетителите могат да се възхищават на най-забележителните образци на китайски порцелан, произведения на източноазиатски култури и скулптури от италианския ренесанс и барок. По време на обиколката не пропускай националната колекция от британски произведения, сред които произведенията на Джон Констабъл заслужават специално внимание.

Вход: безплатен

londonmuseum6istock
Милениум мост, в близост до Музея „Тейт Модърн“ © iStock

Музеят „Тейт Модърн“

Това е може би най-популярната галерия за модерно изкуство в света, по-често посещавана дори от известната нюйоркска MoMA или музея на Рейна София в Мадрид. Тя показва над сто години история на изкуството накратко – от модернизма в началото на 20. век до най-смелите произведения на съвремието. Заслужава си да посетиш това място заради творбите на най-големите художници на 20. век – Холцер, Уорхол, Дали, Мунк и Пикасо. Постоянната колекция включва 1500 експоната, като движещата се скулптура на Хенри Мур и “Офелия” от Джон Евърет Миле.

Изложбите са разположени в историческата сграда на електроцентралата, която идеално се вписва в атмосферата на алтернативно творческо пространство. Постоянните експозиции са разположени между третия и петия етаж, а временните – на четвъртия етаж и в бившата Машинна зала, където се намирали електрогенераторите.

Има осем 45-минутни безплатни обиколки с екскурзовод всеки ден, за да разгледаш акцентите на изложбите. Възможно е също така да закупиш мултимедийно ръководство и да се насладиш например на филми, показващи художниците по време на създаването на техните произведения.

Вход: безплатен

 


Instagram

Търсиш конкретно място?