Има места по света, които просто трябва да се видят. Едно от тях е Венеция, перлата на Северна Италия и едно от най-важните пристанища на Средиземно море някога. Градът е изграден върху 117 острова, свързани с 417 моста. Ако си мечтаеш да отидеш там за първи или за пореден път, тогава прочети тази статия и разбери защо си струва да посетиш града с вапорето и да видиш красотата му от водата.

Кой е най-добрият начин да разгледаш Венеция?

Вярата в силата на собствените ти мускули е от съществено значение за ефективна обиколка на Венеция. Пеша е най-добрият начин да опознаеш най-интересните кътчета от стария град. Освен това така имаш възможност да стигнеш до места, недостъпни за водния транспорт (имай предвид, че във Венеция карането на велосипед е забранено). Въпреки това е повече от добра идея да комбинираш пешеходен туризъм с воден транспорт.

wenecja 1
Венеция © iStock

Венеция може да бъде разгледана с водно такси, гондола и популярния воден автобус (т.нар. вапорето). Докато първият вариант е по-романтичен, а вторият изключително удобен, третият определено е най-щадящ за портфейла ти. Все пак си струва поне веднъж да се повозиш на гондола – може би най-големият символ на града. Ако обаче планираш да отделиш повече време на Венеция, най-разумният транспорт е вапорето. Водните автобуси, стопанисвани от общинската фирма ACTV, се използват от повечето хора – от служители на ресторанти и хотели до работещи в администрацията и униформени. Това е още една причина, поради която си струва да избереш това транспортно средство – за да се смесиш с местните и с тяхното ежедневие.

Водният автобус служи като метро във Венеция, той е евтин и изключително бърз. Вапорето е лодка с дължина около двадесет метра с покрита част и места за сядане на открито. Линия 1 е най-често използваната линия, а водният автобус минава от Piazzale Roma, през Rialto, до San Marco и завършва в Lido. Туристите избират този маршрут особено през нощта, когато венецианският стар град е осветен и изглежда най-красив от водата. Можеш да използваш официалното приложение на AVM Venezia, въпреки че качеството му на работа не е оценено високо от потребителите. Колко струва пътуването с вапорето във Венеция? Продължи да четеш и ще разбереш!

wenecja 2

Венеция © iStock

Скритият потенциал на Венеция

Няма друго място в света като Венеция. През последните 1100 години градът е управляван от цели 120 владетели, а богатството и изключителният му статут са възможни благодарение на съвестно провежданата външна политика, дипломацията и морската търговия в широк мащаб. Венеция е вторият най-посещаван град в Италия след Рим. Уникалността на това място се доказва от факта, че поради невъзможността да се използват автомобили, дори куриерите използват водните канали, за да доставят пратките си. Най-интригуващото е издръжливостта на конструкциите, изградени преди стотици години, за които са използвани камък и лиственица.

wenecja 3

Куполът на венецианската църква край канала © iStock

Венеция за един ден няма да е много добра идея, тъй като времето няма да ти стигне за “бавно пътуване”. Само така ще можеш да разбереш и оцениш напълно потенциала на заобикалящото те в града културно наследство. Уникалният градски комплекс се състои от множество паметници, канали и мостове, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Има шест района, които посрещат туристи, четири от които са разположени на континента и два на островите. Какви атракции да видиш във Венеция? Флагманът на града е, разбира се, площадът Сан Марко, любимо място на посетителите по всяко време на годината. Не е по-различно и с 400-годишния Мост на въздишките или Канале Гранде, простиращ се на разстояние от почти четири километра. Calletta Varisco също очаква ловците на необичайни места – това е най-тясната улица в света, широка само 53 сантиметра!

wenecja 4

© iStock

Колко струва пътуването с вапорето?

Във Венеция има две различни цени за пътуването с водни автобуси: за жители и за посетители. От гледна точка на гостуващия авантюрист, най-изгодният вариант е закупуването на дневен билет или такъв за няколко дни. Най-евтиният 75-минутен билет струва 9,5 евро, но не е достатъчен дори за посещение на един от най-известните острови във Венецианската лагуна. Поради многобройните прекачвания и големия туристически потенциал на Венеция, много по-добро решение е да си купиш дневен билет за 25 евро. Седмично пътуване за всички водни линии пък струва 65 евро, което е по-малко от половин час пътуване с гондола за шест души. Добрата новина е, че деца до 6 години пътуват с автобуса безплатно. В цената на билета е включен багаж, сборът от чиито страни не бива да надвишава 150 см. Всичко това прави вапорето най-популярният вид транспорт във Венеция. За сравнение цените на водните таксита са в пъти по-високи. Стандартният круиз по лагуната е поне няколкостотин евро в брой за шофьора.

wenecja 5

© iStock
Къде да закупиш билета си за вапорето?

Има три начина да си купиш билет за вапорето. Първият е от обособените каси, разположени пред входа на всеки перон. Второто е мобилното приложение AVM Venezia, достъпно в App Store и Google Play. Последното е електронната карта Venezia Unica City, към която можеш да добавиш и билети за вапорето.

Кои водни автобуси водят до Венеция?

Венеция има общо почти тридесет вапорето линии, повечето от които са дневни, като има три нощни, а други три пътуват до летището от различни части на града. Ежедневните водни автобуси се движат всеки ден от 5:00 до 24:00 часа, а нощните обикновено се движат от 23:30 до 5:00 часа. Удобен, но по скъп вариант за придвижване през нощта, е водното такси, което е най-бързият начин за навигация по водната мрежа от пътища.

wenecja 6 pexels

Венеция вечер © iStock

С вапорето до Бурано и Мурано

И двата острова се намират във Венецианската лагуна и са на почти 10 километра от Венеция. Те пленяват с цветове, добре запазена архитектура, изящна дантела и легендарни изделия от стъкло. Вероятно няма да намериш гондолиер във Венеция, който да се съгласи да те транспортира на такова разстояние. Затова ти остава опцията да се придвижиш с воден автобус. За да стигнеш до Мурано, е най-удобно да тръгнеш от Римския площад, откъдето има 2 линии до острова. Най-бързият път до Бурано е от трансферната станция Fondamente Nove. Пътувайки по този маршрут, имаш уникалната възможност да се насладиш на най-големите забележителности на венецианския град от малко по-далечна перспектива. Така ще добиеш още по-добра представа за мащабите на историческите и архитектурните шедьоври там. Вапорето ще ти е от полза и за посещение на островите Лидо или Джудека, разположени далеч от центъра, или за бързо връщане до наетия хотел от почти всяка точка на стария град или Венецианската лагуна.


Instagram

Търсиш конкретно място?