15-милионният метрополис, свързващ два континента, става все по-популярна дестинация за няколкодневен city break. Това е чудесен вариант, особено за хора, които не могат да си позволят по-дълга ваканция и биха искали да опознаят култура, малко по-различна от европейската. Истанбул е смесица от традициите на Южна Европа, Близкия изток и Кавказ. Там те очаква невероятна комбинация от омайваща кухня, имперски стремежи, проявени в изкуството и архитектурата, както и изключително колоритни обичаи на местните.

Как най-бързо да стигнеш до Истанбул?

В ерата на евтините полети пътуването до Истанбул не би трябвало да е проблем за никого. Aegean и Turkish Airlines летят директно от България, като полетът отнема по-малко от 1 час и половина.

Para zwiedzająca Stambuł © iStock
Двойка в Истанбул © iStock

Какво си струва да видиш по време на няколкодневно пътуване?

Няколко дни в Истанбул са добра възможност да опознаеш най-интересните забележителности на най-големия турски град. Един от водещите паметници на Истанбул е известната “Света София”, някога църква и музей в квартал Султанахмет, а днес джамия. Това е едно от най-великите архитектурни произведения в света, често споменавано като едно от осемте чудеса на света. Тя е мълчалив свидетел на историята на Римската империя, Византия и Османската епоха.

Błękitny Meczet w Turcji © iStock
© iStock

Който дойде в Истанбул, не може да си тръгне, без да посети Потъналата цистерна. Това е най-големият от няколкостотин древни изкуствени водни резервоара, който все още е под многомилионния мегаполис. Артистичните души ще харесат кулата Галата, която е забележителността на едноименния квартал. Кулата, покрита с отличителен покрив с вещерска шапка, е една от най-впечатляващите и популярни забележителности на Истанбул. Датиращо от 14. век, зданието представлява стара генуезка кула с невероятна гледка към историческия полуостров, Златния рог и Босфора с Принцовите острови.

Абсолютно задължително място за посещение е Синята джамия от 17. век, смятана за една от най-красивите джамии и паметници както в Истанбул, така и в света. Сградата, поради големия си мащаб и величествен характер, е вдъхновение за много други мюсюлмански храмове от този тип, напр. за най-голямата в Централна Азия, внушителната Джамия Гипджак в Туркменистан. Това е единствената джамия с шест минарета в света.

Посещавайки Истанбул, няма как да не се отбиеш през някой турски пазар, за да усетиш автентичната атмосфера. Няма по-добро място за това от култовата Капалъ чарши. Тя обхваща 30 хектара площ, с общо 61 улици и над 3500 магазина. Това е място за продажба, вкл. на керамика, килими, подправки и бижута с пазарен произход от времето на Византия. Важна точка за всички жители на Истанбул е булевард Истиклял, известен още като “булевард на независимостта”. Това е почти 2-километрова крайбрежна алея, пълна с цветни магазини, ресторанти, кафенета, улични представления, през които носталгично преминава исторически трамвай.

Kobieta na targu w Stambule © iStock
Жена в Истанбул © iStock

Ако искаш да се запознаеш с модерното лице на Истанбул, тогава посети площад „Таксим“. Това е космополитен център, който е важен комуникационен, търговски и пазарен център за туристите. Таксим на турски означава „споделяне“, а името идва от история за нуждите от вода на общността, живееща в този регион на Босфора в древни времена. Тогава на площад „Таксим“ е построен склад за водоснабдяване на местните жители.

Typowe tureckie śniadanie © iStock
Турски пазар © iStock

Какво да опиташ?

Поради географското си положение Истанбул винаги е привличал тълпи от турци от различни части на страната. Прииждането на хора от различни места е причина за създаването на изключително разнообразна кухня, която превръща Истанбул в кулинарна столица.

Над 100 вида кебап

Да дойдеш в Истанбул и да не опиташ кебап е като да посетиш Париж и да не видиш Айфеловата кула. Само в Турция има най-малко 110 различни вида кебап, всеки със собствен уникален вкус и регионален произход. Най-популярните месни ястия са адана кебап и урфа кебап. И двете версии са много сходни, но детайлите са важни. Разликата между „adana“ и „urfa“ е в нивото на пикантност. Към месния микс Адана се добавят големи количества лют червен пипер на люспи, което му придава наситен червен цвят и огнен вкус.

В Истанбул си струва да опиташ и абсолютния кулинарен хит на анадолската кухня – джигер кебап – от черен дроб. Вегетарианците ще харесат çiğ köfte – вкусни котлети от булгур, доматено пюре и турски подправки.

Kolorowe przyprawy na tureckim targu © iStock
Типична турска закуска © iStock

Напитката на боговете – турски чай

Турският чай със сигурност ще бъде част от ежедневието ти в Истанбул. Турците са истински фанатици на тема чай, което се потвърждава от статистиката, че годишно в Турция на човек се падат по около 3 кг чай. Популярният чай се пие ежедневно и то в огромни количества, а най-добрите чаени храсти в Турция могат да бъдат намерени в околностите на град Ризе на брега на Черно море.

Турска пица

Гениалността е в простотата. Според османския изследовател Евлия Челеби името лахмаджун произлиза от арабската дума lahm-i acinli. Това е вид тестено изделие, направено от арабско месо (lahm) и паста (ajin). Феноменът на това ястие се доказва от факта, че турците го ядат непрекъснато в продължение на 300 години. Пастата се състои от нискомаслена кайма, смесена с доматено пюре, чесън и подправки, намазана върху тънко парче тесто. По желание може да бъде и по-пикантно. Трудно е да не забележиш асоциациите с най-популярното италианско ястие, откъдето идва и общоприетото име „турска пица“.

Stambuł wieczorową porą © iStock
Истанбул вечерта © iStock

Турски рай за небцето

Турция е известна с може би най-сладките закуски в света. На много места в Истанбул със сладолед се сервират кадаиф, десерти от грис в сироп или турска халва. Има толкова много ястия, които можеш да ядеш в края или между храненията, които превръщат Турция в истински рай. Богатата десертна култура на Турция е известна с баклавата, млечните десерти, кифличките с различна плънка, както и с плодовите, тиквените и ядковите сладоледи. Сладкото си струва да се „отхапва“ от време на време с леко соления турска геврек, наречен симит.


Instagram

Търсиш конкретно място?