Ако искаш да видиш автентичния Лисабон, определено се отбий през Алфама – най-старият и най-живописният квартал на Лисабон. Захвърли очакванията и се наслаждавай на всичко: климата, историята, сградите, речта на местните, вкусовете и ароматите.

Приготви се за стръмни улици. Нагоре, а после надолу. И после пак нагоре. И не се изненадвай, когато дори в 23:00 кварталът още жужи и няма намерение да заспива. Можеш да видиш родители да бутат бавно количките с бебета, а деца да играят футбол на площада пред Музея на фадото. Вероятно ще забележиш някое 12-годишно дете, обуто с джапанки, да държи чипс в едната си ръка и да похапва, докато рита. Това не му пречи да отбива топката и да прави зрелищни трикове. Обикновено децата са свикнали с туристите тук и често ги подканват да се включат в играта им. Отдели им няколко минути и се наслади на неподправените емоции.

Въпреки късния час, очаквай тук навсякъде да е шумно и да чуваш смесица от най-различни езици. Португалският – шумолящ и отличаващ се – тук е малцинство. Със сигурност ще чуеш и мелодиите на фадо, носещи се от близките заведения и ресторанти. Може да ти звучи леко драматично, даже тъжно, но и малко театрално. Ще видиш и как елегантно облечени сервитьори привикват минувачите: само тази вечер, автентична португалска музика, 3-степенна вечеря за 50 евро на човек! Звучи примамливо, нали? Точно като за джоба на богатите американски туристи тук.

По време на разходката тук ще забележиш колко хубаво и едновременно неприветливо е тук. Изтъркани стени и фасади, които не са ремонтирани отдавна, панталони и чорапи, които висят от всеки втори прозорец. Вратите на апартаментите се отварят и като нищо с крайчеца на окото си да видиш как полугола двойка лежи върху матрак и гледа телевизия.

Впечатление ще ти направи, че Алфама е осеяна с тъмни и тесни улички. Малко занемарени, криволичещи, пълни с тесни проходчета и безброй стълби. За щастие тук трудно можеш да срещнеш подозрителни персонажи. За разлика от преди десетина години, когато не можеше да се върви по улицата, без някой да се приближи до теб или да изкрещи отдалеч подкана да си купиш марихуана.

Ще те изуми, че тук винаги някой търси избягалата си котка. Вероятно се е присъединила към някоя от бандите, които обикалят района. Те също допринасят за неподправения чар на това място.

В търсене на изгубената автентичност

Нищо чудно Алфама да не ти е достатъчна. Затова се отправи към местата, от които са открива невероятна гледка: Miradouro Das Portas Do Sol (някога източния вход на града) и Miradouro da Graça. Опитай и изкушаващите pastéis de nata от може би най-добрата сладкарница в града (Pastéis de Belém), възхищавай се на стенописите и си дай време да поспреш пред всяка сграда, украсена с разноцветните плочки азулежу.

Организирай своето пътуване до Лисабон!

След това хвани трамвай 28 и посети руините на Римския театър. После можеш да си отдъхнеш в парка Estrela, който е особено популярен сред местните. Ако се включиш в организирана обиколка, попитай водача за историята на Португалия. Така ще научиш любопитни факти, като например този, че страната някога била световна сила, с огромни запаси от злато и сол. Можеш да научиш и какъв бил животът по време на диктатурата на Антонио Салазар. Сигурно ще се изумиш, като разбереш за многобройните земетресения и цунамита, ударили столицата. И въпреки тях тя изглежда повече от впечатляващо!

В Лисабон забележителности може да се каже, че са дори и заведенията за хранене. Сред най-добрите места за закуска са Seventh Branch Chiado, Quase Café и Pasteleria Santo Antonio. Именно там ще разбереш, че истинските лисабонци обичат бавните сутрини, срещите с приятели, доброто кафе и закуската. И много бързо ще ти хареса и на теб!

Виж Лисабон през очите на местните

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?