Никой не може да ги преброи. Някои са къдрави, други са прави, трети с дупка в средата или с нетрадиционна форма. Може да са светли, тъмни или цветни. Всички те обаче си приличат по ароматните сосове, уханието на билки и перфектните вкусови комбинации. На кой вариант ще попаднеш, зависи от това в кой регион на Италия си – всеки може да се похвали със свой специалитет паста. В следващите редове ще те запознаем с 5 вида, които непременно трябва да опиташ.

Паста от Италия или от… Китай?

Историята на пастата е спорна. Според италианците тя води началото си от Италия, според китайците – от Китай. Последна има думата науката, която казва Китай, и добавя, че според археологическите проучвания историята на пастата може да се проследи до 4000 години назад! Въпреки всичко е повече от ясно, че едва ли има други хора в света, които да са направили повече за популяризирането на пастата от жителите на Апенините.

Колко видове паста има?

Самите италианци не знаят точния брой. Все пак се смята, че в италианската кухня има около 300 вида паста. Тъй като италианците обичат да готвят и не се страхуват от новостите, от време на време на пазара се появяват нови видове паста. Други пък биват изтеглени от продажба. Причината е, че добрата италианска паста трябва да се комбинира перфектно с даден сос. Ако нова паста не успее да се справи с тази задача, италианците забравят за нея без грам съжаление.

Жена се наслаждава на вкусна паста и вино в Италия © iStock

Най-популярните видове италианска паста

От класификацията на пастата може буквално да ти се завие свят. Макароните се делят основно на дълги и къси. Не е важно само тестото, но и повърхността на пастата, дали е с пълнеж, дали е дебело или тънко… И въпреки че повечето хора комбинират пастата с различни сосове, италианците са безспорните експерти в това. Така например дебелата паста е идеална за пълнежи и месни сосове. Тънката паста пък създава перфектна комбинация с лек и по-рядък сос.

Ако искаш да опиташ най-популярната паста в Италия, то можеш да избираш от спагети карбонара, спагети със сос Болонезе или класическото cacio e pepe – паста със сирене пекорино и черен пипер. Нашето кулинарно пътешествие из регионите на Италия ще разшири избора ти и с няколко нови вкуса.

1.   Orecchiette con Cime di Rapa – Пулия

Пулия е живописен и спокоен регион на Италия, известен не само със своите варосани къщи трули, но и с традиционното производство на паста орекете (orecchiette). Ако прекараш известно време в този регион, и по-специално в Бари, можеш да видиш със собствените си очи как местните приготвят пастата из тесните улички. Тя се прави с по-тънко тесто в средата и с по-пухкаво в краищата, за да се получи традиционната форма, наподобяваща ушички. С какво се сервира?

Паста орекете в Бари © iStock

Orecchiette con Cime di Rapa е вкусно ястие от паста с листа от ряпа, чеснов сос и аншоа. Приготви се за интересен вкус и здравословно хапване със засищащ ефект. Въпреки че звучи някак семпло, очаквай изобилие от вкусове. Еластичността на пастата и леко горчивият вкус на ряпата правят перфектен дует, допълнително обогатен от аншоа. Лукът и лютата чушка пък добавят малко по-остра нотка. А ако обичаш храната ти да е хрупкава, то е много възможно да имаш още един повод за радост, тъй като много ресторанти сервират ястието с хрупкава поръска от запечена галета. Buon appetito!

Планирай своето пътуване до Пулия!

2.   Bucatini all’amatriciana – Лацио

За класическа рецепта от самия Рим заложи на bucatini all’amatriciana. Дори само миризмата ѝ, с интензивния си аромат на бекон, ще стимулира вкусовите ти рецептори. Букатини е паста, подобна на спагети, но по-дебела и с характерна дупка в средата. Традиционната версия на това ястие е дело на овчарите и включва само 3 съставки: паста, бекон и пикантно-солено твърдо сирене пекорино.

Bucatini all’amatriciana © shutterstock

В по-модерния вариант на ястието всичко това е допълнено от сладки италиански домати и контрастиращо пикантно трио от чесън, лук и чили. Цялото се допълва от споменатия аромат и вкус на бекон, запържен в бяло вино.

Планирай своето пътуване до Лацио!

3.   Trofie al pesto – Лигурия

Лигурия е не само чудесна дестинация за почивка в Италия, но и идеално място за любителите на босилека и ястията, приготвени с него. Босилекът от Пра се нарича “зеленото злато на Лигурия”. Световно известното песто е регионален продукт. Ароматно и леко пикантно, то е любима подправка за много ястия и един от популярните сувенири сред туристите. Буркани със зелено песто можеш да намериш в почти всеки хранителен магазин, затова определено не пропускай да си вземеш за вкъщи.

Trofie al pesto е ястие от къса паста с леко усукана форма, напомняща дървени стърготини. Тази форма гарантира, че сосът ще обгърне перфектно пастата. Рецептата за емблематичното песто се състои само от 7 съставки – местен босилек, чесън, леко горчив и пикантен зехтин, кедрови ядки, едра сол и твърди сирена (Parmigiano Reggiano и Pecorino Fiore Sardo). Важни са и пропорциите на ястието – 50 г песто на 100 г паста. Ако си сред любителите на оригиналните рецепти, непременно опитай вариация на това ястие с добавка от зелен фасул и варени картофи.

Планирай своето пътуване до Лигурия!

4.   Pasta alla norma – Сицилия

Слънчева Сицилия е място, където царуват ароматните домати с наситен сладък вкус. Pasta alla norma е къса италианска паста – обикновено пене или ригатони – с доматен сос и зеленчуци. Звучи класическо, но ястието е цветно, а привидно контрастиращите вкусове се съчетават перфектно. С три думи – очаквай приятна изненада!

Pasta alla norma © shutterstock

Ще усетиш пържен патладжан, нарязан на кубчета или за още по-хрупкав ефект – на лентички. Приятно соленият вкус е осигурен от автентичната рикота, интензивният аромат се дължи на негово височество босилека, а приятната острота – на чесъна и лука. Разбира се, рецептата не е пълна без зехтин и щипка сол. Добрата новина е, че качествено приготвеното ястие не е никак мазно, въпреки наличието на пържени патладжани. Италианците си разбират от работата!

Планирай своето пътуване до Сицил

5.   Tortellini in brodo – Емилия-Романя

Харесваш ли паста с вкусен пълнеж? Регионът Емилия-Романя е известен с рецептите си с яйца и с пастата с пълнеж. Тортелините в бульон са перфектната комбинация от двете. Тя представлява паста с пълнеж, който някога бил асоцииран с по-бедните жители, които използвали остатъците храна от трапезата на благородниците. Днес пастата с дебелина 6 мм крие голяма порция идеално подправена плънка с основа от свинско филе. След това има прошуто, болонезе мортадела, сирене Пармиджано-Реджано, яйца и индийско орехче.

Tortellini in brodo © shutterstock

Ако помолиш италианците да опишат вкуса на плънката, вероятно ще ти кажат, че има вкус на семейно събиране. И нищо чудно – тортелини в бульон е празнично ястие, чието приготвяне събира цялото семейство в кухнята. Пастата се приготвя в ароматен пилешки бульон и се сервира в него, поръсена със сирене. Една уж обикновена топла, месна паста, но всъщност – идеалното извинение за дълга гощавка с любимите хора.

Планирай своето пътуване до Емилия-Романя!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?