Разказът на Златин за мечтаното пътуване до Париж продължава с детайли и много полезна информация за някои от най-големите забележителности на френската столица:

„Пет дни определено не са достатъчни, за да разгледате обстойно дори само най-известните забележителности на Париж. В това се убедихме сами. Престой под 5 дни при първо посещение на Париж би било само загуба на време и пари. Не мога да разкажа накратко всичко, което имах възможността да видя и усетя, затова ще се спра само на местата, които смятам, че непременно трябва да видите. В разказа си ще пропусна музеите Д‘Орсе и Жорж Помпиду, гробището Монпарнас, Пантеона и Шанз Елизе, но те също са сред местата, които не трябва да пропускате.

Най-напред, силно препоръчвам да си закупите Paris Museum Pass. Взехме си такъв за 4 дни на цена 56 EUR на човек. Ако бяхме купували билетите на място, щяхме да платим над 80 EUR на човек. Пропускът ще ви даде и възможност да избегнете опашките за голяма част от забележителностите. А това, повярвайте ми, спестява много време.

Лувърът

Лувърът е място, което напълно заслужава всички суперлативи, които сте чували за него. Тук цялата световна културна история е събрана в едно.

 

Лувър 1 500x109

Ще са ви необходими минимум 4 часа и то ако пропуснете някои от по-малко известните колекции. Независимо от многобройните посетители, блъсканица нямаше (може би с изключение на шедьовъра на Леонардо Да Винчи – Мона Лиза). Съветът ми е да доплатите 5 EUR за Audio Guide – интерактивната карта и GPS ще са ви от полза да се ориентирате из необятните коридори на музея. Непосредствено до Лувъра се намират и прекрасните градини Тюйлери, които също ви препоръчвам да разгледате.

 

Лувър 2 494x500

Катедралата Сакре Кьор

Дали заради невероятната гледка, която се разкри пред очите ми от хълма, на който е разположена, или заради това, че в момента имаше интригуваща служба с църковен хор – Сакре Кьор ме впечатли най-много от всички готически катедрали в Париж. Това е едно от местата, които задължително трябва да посетите, а от нея можете да се насочите към Мулен Руж по прекрасната пешеходна улица Льопик, пълна с малки кафета и ресторантчета. Именно в този район усетих най-силно прословутото очарование и романтика на Париж.

 

Сакре Кьор 500x452

Айфеловата кула

Няма как да посетите Париж и да не видите Айфеловата кула. Дългите опашки не спират нито един турист да се докосне до това световноизвестно архитектурно чудо. За наше щастие чакахме само 20-тина минути, за да се качим до второто ниво на кулата. Препоръчвам да вземете асансьора – плаща се малко повече, но спестявате катеренето, а и опашката е значително по-малка. Ако искате да се качите до най-високото ниво на кулата, ще се наложи да чакате с часове. Нещо, което ние си спестихме. Моят съвет – качете се на кулата, направете си снимки, оценете подобаващо гениалната архитектурна мисъл, създала и оформила Париж толкова интелигентно и прецизно, пийнете по едно питие някъде в сянката на кулата и се върнете към останалите забележителности на Париж.

 

Айфелова кула 500x497

Сен Шапел

Известна със своите прозорци, високи 15 метра, на които са изобразени различни библейски сюжети, църквата Сен Шапел е изключително красиво място. Въпреки че част от вътрешността й е в процес на реставрация, тя си остава едно от онези места, за които човек се пита как е възможно да бъде сътворена подобна красота, и то преди близо 800 години.

 

Сен Шапел 1 500x448

За достъп до църквата се налага да минете през две опашки. Първо за покупка на билети и проверка за оръжие, където Paris Museum Pass не ви дава право на влизане с предимство, и второ – опашката за влизане в самата църква, която можете да избегнете с пропуска.

 

Сен Шапел 500x426

Домът на Инвалида

Домът на инвалида е Парижкият музей на армията. Задължително място за всеки, който поне малко се интересува от военни униформи, оръжия, както и различните войни, в които Франция е участвала. Тук ще видите и гробницата на Наполеон, която си остава едно от най-посещаваните и почитани места от местните. Ще са ви нужни поне 3 часа, за да разгледате музея.

 

Дом на инвалида Париж 500x323

Версай

Версайският дворец се намира извън града и за да стигнете до него, ще трябва да хванете влак – т.нар. RER C. Билетът в двете посоки е около 7 евро. Самият дворец се намира на 10-тина минути пеша от гарата. Има и огромен паркинг, в случай че сте с автомобил.

 

Версай 500x468

Пристигнахме във Версай около 16:00 ч., което беше груба грешка. Дворецът е отворен за посетители до 18:00 ч., а за да разгледате хубаво това място, ви трябва поне ден. Ако се изключи невероятната блъсканица, която до голяма степен разваля хубавите впечатления, дворецът е прекрасен. За съжаление, обаче, на места просто се бориш да оцелееш и нямаш физическата възможност да разгледаш помещенията, през които минаваш.

Ако все пак успеете да влезете в двореца по-рано и имате късмет да няма прекалено много хора, препоръчвам да си платите за audio guide, тъй като табели с информация за различните части на двореца на английски няма!

Отделете си поне 2 часа да разгледате необятните Версайски градини, които и днес изглеждат така, сякаш сред тях се разхождат кралски особи. Хубавото е, че градините са отворени до 20:30 ч., така че просто се насладете на спокойствието и красотата на фонтаните, езерата и зелените площи.

 

Версайски градини 500x334

Парижките катакомби

Изненадващо, тук чакахме най-дълго, за да влезем – близо 4 часа. Нямаше обаче предреждащи се, изнервени и недоволни хора, а по едно време дори се появи музикант с бележка „Have a nice queue“ (Приятно чакане на опашката), който като че ли просто затвърди славата на парижани за тяхното отношение към живота – усмихвай се и бъди щастлив, независимо какво ти се случва. Ако не ви се чака 4 часа, имате 2 варианта – или отидете към 8 ч., т.е. 2 часа преди началото на работния ден на Катакомбите, или доплатете 4 евро за организирана група с екскурзовод. Такава обиколка има два пъти седмично в 12 ч.

 

Парижките катакомби 500x487

Катакомбите са място с изключително зловеща история, което препоръчвам на всеки фен на мистериите и необичайните забележителности. Тук се помещават останките на повече от 6 милиона души.

И тук завърши нашето посещение в Париж. Последва едно драматично придвижване до летище Бове и хващане на самолета буквално в последната минута. Но това вече нямаше значение, защото всеки, посетил града, се връща в някаква степен променен. Да, Париж не е най-чистият град и е доста скъпичък за нашите представи. Но невероятната архитектура, величествените сгради, културата от цял свят, множеството малки улички, изпъстрени със столчета, и животът, който никога не спира, компенсират тези малки недостатъци. Париж е изключително красив град, който трябва да бъде посетен от всеки и то бих казал повече от веднъж, за да може да го оцени според своя житейски опит.  

 

8 460x500

 

6 500x482

 

9 494x500

Автор: Златин Младенски
Редактор: Радослава Добрева


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?