Едва ли някой свързва Швейцария с лятна ваканция, но истината е, че тя е повече от подходяща дестинация за топлите месеци! Тя е идеалното място за почивка, без значение дали кратка или дълга. В китните села край езерата с кристално чисти води можеш да видиш отражението на алпийските върхове, а приятното време, буйната зеленина, непокътнатата природа и културните забележителности ще направят пътуването ти още по-незабравимо! Какво обаче можеш да правиш по време на ваканцията си в Цюрих, Люцерн и Лугано? Виж нашите препоръки!

Повечето хора свързват Швейцария с банки от световна класа, часовници, джобни ножчета, сирене и шоколад. Страната не се асоциира особено често с ваканционна дестинация, въпреки че предлага всичко необходимо за една незабравима почивка. Можеш да се насладиш на прекрасна природа, приятелска атмосфера, добре развита туристическа инфраструктура, вкусна местна кухня и спиращи дъха пейзажи. В следващите редове ще научиш какви атракции те очакват в крайбрежните градове Цюрих, Люцерн и Лугано.

zurich the old town
В Стария град, Цюрих © iStock

Уикенд в Цюрих – богато културно приключение

Най-големият град в Швейцария е известен с многобройните си музеи и художествени галерии. Дори ако планираш да посетиш Цюрих само за 48 часа, трябва непременно да посетиш някой от тях. Препоръчваме Landesmuseum Zürich, Музея за часовници Beyer (Uhrenmuseum Beyer), художествената галерия Kunsthaus Zurich и разбира се – Музея на шоколада (Schokoladenmuseum der Schweiz), който отвори врати през 2020 г. В обиколката си включи непременно и Стария град.

zurich view from limmat river to the cathedral
Изглед от р. Лимат към историческите сгради и катедралата в Цюрих © iStock

За да се потопиш още повече в атмосферата и да усетиш автентичния местен дух, се разходи по очарователните улици и площади с общо над 1200 фонтана! Погледни нагоре към кулата на базиликата „Свети Петър“ и ще видиш часовника с циферблат с диаметър от цели 9 метра! Огледай и прозорците на църквата Fraumunster с витражи, дело на художника Марк Шагал. Докато се разхождаш по Bahnhofstrasse, главната улица на Цюрих, започваща от историческата жп гара, можеш да се насладиш както на бутици на местни творци, така и на едни от най-известните марки.

zurich rapperswil
Замъкът Rapperswil над брега на Цюрихското езеро © iStock

Ваканция в Цюрих – близо до природата

Тъй като Цюрих е разположен на Цюрихското езеро и на реките Лимат и Сил, той е чудесна дестинация за лятната почивка. Можеш да отидеш на круиз и да се насладиш на живописната природа. Ако предпочиташ активна почивка, то в Цюрих има естествени зони за къпане на открито, разпръснати по бреговете на водните басейни. Входът за най-стария от тях – Flussbad Unterer Letten или за плувния басейн Au-Höngg на река Лимат е безплатен! На изключително достъпна цена пък е входът за плажовете Tiefenbrunnen, Utoquai или Enge например. В случай че планираш пътуване до малък град, неминуемо посети очарователния град на розите Rapperswil, лозята Höcklistein или остров Ufenau. Панорамата в района пък можеш да видиш от планината Uetliberg.

lucerne old town and kapellbrucke
Старият град в Люцерн и мостът Kapellbrücke © iStock

Люцерн – цяла Швейцария на едно място

Люцерн несъмнено е туристическият скъпоценен камък на Швейцария. Разположен на Фирвалдщетското езеро, река Ройс и в подножието на планината Пилатус, той впечатлява с пейзажите си и необятните възможности за активно прекарване на времето. Струва си да дойдеш тук през лятото, за да се насладиш на естествените зони за къпане на езерото с кристално чиста вода. Най-популярни са Strandbad Lido, Seebad Lucerne и Ufschötti, но има и още много басейни и плажове. Всяко от тези места разполага с барове и ресторанти, както и с тревни площи, където да си направиш пикник и да се почувстваш като един от местните на Люцерн. Следобед пък можеш да направиш круиз по езерото с исторически гребен параход и да се полюбуваш на Люцерн, облян от лъчите на залязващото слънце. Само не забравяй камерата!

lucerne church of st leodegar
Църквата „Св. Леодегар” в Люцерн © iStock

Люцерн – Алпийски рай

Ако предпочиташ разходките в планината пред водните забавления, то имай предвид, че районът е пълен с маршрути за разходки и катерене със спиращи дъха гледки. Посети най-високия висящ мост TITLIS Cliff Walk и се зареди с адреналин, докато вървиш на 500 метра над земята на над 3000 метра надморска височина. Ако ти харесва да си в движение, можеш да изминеш някоя от отсечките от новия трекинг маршрут Tell-Trail. През летния сезон можеш да се качиш на кабинковия лифт до Stanserhorn и да вечеряш във въртящия се ресторант на върха на планината. Не забравяй обаче предварително да направиш резервация!

lucerne view from the trail to pilatus
Гледка от пътеката към Пилатус © iStock

В случай че пътуваш до Люцерн с деца, посетете въжения парк Fräkmüntegg в Пилатус, който е най-големият в Швейцария и е известен със своята просторна панорама. Можете също да се качите на най-стръмния фуникулярен влак в света до село Щоос. След това се разходите пеша или се качете на седалковия лифт до наблюдателната платформа Fronalpstock, от която се открива невероятна гледка към десетина езера и безброй алпийски върхове!

lugano panoramic view
Панорама в Лугано © iStock

Лугано – приказното езеро

Известен като град на парковете, цветята и вилите, Лугано е третият по големина финансов център в Швейцария. Нищо чудно, че многомилионните транзакции в множество банки, както и разходките по бреговете на зашеметяващото едноименно езеро са част от ежедневието тук.

Благодарение на забраната за движение на автомобили в историческият център на града, можеш необезпокоявано да се насладиш на ломбардската архитектура, след което да ти отдъхнеш от разходката в някое местно кафене. Други приятни места за отдих са многобройните паркове със субтропична растителност, като например Parco Civico или Gardens Belvedere до езерото. Сред пищната зеленина ще откриеш и модерни скулптури. Ако това не ти е достатъчно и искаш още изкуство, посети музея Cantonale d’Arte и се полюбувай на творбите на творци като Клее, Реноар и Дега.

park on the shore of lago di lugano
Паркът на брега на езерото Лугано © iStock

Лугано – неподозираното лице на Швейцария

Разположен точно на границата с Италия, Лугано се радва на приятни летни температури, които предразполагат не само за добра почивка под сянката на маслиновите дървета, но и за туризъм в планината. Дестинации за екскурзии също не липсват! Отиди до Monte San Salvatore, Monte San Giorgio, Monte Generoso или Monte Brè и виж отвисоко езерото, а и най-красивата панорама в тази част на Швейцария. По пътя се отбий през някое от традиционните алпийски села като Бре или Карона, за да видиш отблизо примери за характерната за района алпийска архитектура. Ако пък ти се иска да видиш града от водата, се качи на круизен кораб или наеми лодка. На панорамата можеш да се любуваш и като се включиш в някоя колоездачна обиколка на езерото Лугано – както от швейцарската, така и от италианската страна.

lago di lugano and monte san salvatore
Езерото Лугано и планината Сан Салваторе © iStock
Организирай своето пътуване до Швейцария!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?