Най-вероятно познаваш поне един човек, който се унася в мечтите си за далечно пътешествие до Мексико или е бил там поне веднъж, и няма търпение да се върне отново. Мексико е желана дестинация от много пътешественици, тъй като предлага богата смесица от щедро слънце, пленителна кухня, невероятна история и култура, красиви плажове и екзотични преживявания.

 

Канкун е всъщност мястото, където можеш да опиташ и видиш от всичко това. Въпреки огромното разстояние, което ни дели от слънчево Мексико, много хора избират точно това местенце, особено през по-студените месеци. Вероятно си мислиш, че екзотичните пътешествията биха ти стрували много? Но всъщност не е точно така. Като се има предвид, че ни делят малко повече от 10 000 километра и трябва да минеш през 8 часови зони, за да стигнеш до рая на Земята, оферта от 860 евро за двупосочен билет + 7 нощувки в Канкун изобщо не звучи зле. 

Ако все още се не знаеш дали Мексико заслужава твоето внимание, със сигурност ще се убедиш, прочитайки следващите няколко реда.

istock 1196941756 1
Мексико © iStock

1. Канкун съчетава бляскавите курортни преживявания и екзотичната природата

Канкун предлага за всекиго по нещо, независимо какви преживявания търсиш. Хотелската зона на плажа разполага с голямо разнообразие от места за настаняване за тези, които търсят лукс и блясък, докато в самия град се намират по-малки хотелчета и къщи за гости. Курортът се слави и с нощния си живот – Coco Bongo е клубът, който със сигурност трябва да посетиш, ако искаш да се забавляваш вечер. Веднага щом излезеш от града и тръгнеш на юг по бреговата ивица започва истинският рай за тези, които търсят приключения и по-екзотични плажове.

kankun 1
Канкун, Мексико © iStock

2. Едно от новите 7 чудеса на света – Чичен Ица

Разположен в Юкатан, Чичен Ица е едно от новите 7 чудеса на света. Големият град на маите, построен преди около 1500 г. и изпълнен със зашеметяващи руини, всъщност представлява впечатляващ прозорец към една древна и могъща култура. Археологическият обект показва колко знания са имали маите за астрономията, математиката, геометрията и акустиката, което ги определя като една от най-развитите древни цивилизации.

Ел Кастило е основната сграда, разположена в центъра на древния град, която представлява голяма стъпаловидна пирамида. Casa Colorada е една от най-запазените сгради, като в една от стаите има издълбани йероглифи, които споменават владетелите на Чичен Ица. Можеш още да видиш обсерваторията El Caracol, както и Main Ball Court – най-голямото игрище в града, където маите са практикували спорт с топка, наподобяващ футбола. Посещението на Чичен Ица е едно от най-вълнуващите преживявания, което ще те накара да се зачудиш как тази древна цивилизация е имала толкова богати познания за науката. Античният град се намира само на около 3 ч. от Канкун, като всекидневно се организират еднодневни екскурзии на доста добри цени.

[mpc_sh_slider speed=“26436″][mpc_sh_slide image=“26436″][mpc_sh_slide image=“26437″][mpc_sh_slide image=“26435″][mpc_sh_slide image=“26434″][mpc_sh_slide image=“26433″][/mpc_sh_slider]

3. Райските пясъчни плажове

Отивайки на другия край на света, няма как да не се събуди в теб желанието за разглеждане на забележителности, докосване до екзотичната природата и опознаване на културата, но… релаксът на плажа е задължителен и той трябва да бъде част от твоята програма. Районът на Канкун предлага уникални плажни ивици, които ще създадат в теб усещането, че наистина си в рая, който се намира на брега на Карибско море.

В сърцето на плажната зона на Канкун, ти препоръчваме Playa Delfines (където можеш да се снимаш и с известния надпис „Канкун“) и Playa Gaviota Azul. Ако си наемеш кола обаче (което би ти струвало само около 110 евро за цялата седмица), ще можеш да се разходиш и до по-далечните плажове, които ще те очароват със своята пленителност. Един от най-красивите в района е този на Тулум – тук ще намериш уютни къщички, вместо високи хотели на брега, а спокойствието и релакса под някоя палма са гарантирани. Можеш също да посетиш и Playacar Beach или някой от другите плажове на Ривиера Мая като Paamul beach.

[mpc_sh_slider speed=“26451″][mpc_sh_slide image=“26451″][mpc_sh_slide image=“26453″][mpc_sh_slide image=“26452″][/mpc_sh_slider]

4. Подводният музей в Канкун

Да, точно така! Един от най-големите, амбициозни и интересни проекти е реализаран точно в Канкун и представлява подводен съвременен музей на изкуството, наречен MUSA (Museo Subacuático de Arte). Тук можеш да видиш около 500 скулптури, които всъщност имат за цел да демонстрират взаимодействието между изкуството и науката в околната среда. Един от участниците на проекта разказва, че подводният музей играе съществена роля в насърчаването на грижите и разбирането на морските екологични системи, опазването на околната среда и способността да образова света за „здравето“ на океаните. Ако се чудиш обаче дали можеш да разгледаш музея без никакви умения в гмуркането – не се притеснявай, има организирани активности специално за хора без опит. 

[mpc_sh_slider speed=“3000″][mpc_sh_slide image=“17137″][mpc_sh_slide image=“17135″][mpc_sh_slide image=“17138″][mpc_sh_slide image=“17139″][mpc_sh_slide image=“17140″][mpc_sh_slide image=“17141″][/mpc_sh_slider]

5. Всъщност причините да посетиш Канкун са много повече 

Канкун е една от най-посещаваните дестинации в Мексико като притежава славата и на един от най-безопасните градове. В същото време местните са толкова гостоприемни и дружелюбни, че енергията, с която те зареждат, със сигурност ще бъде една от основните причини, поради коята ще искаш да се завърнеш в слънчевата страна.

Всичките вкусотийки, които можеш да пробваш из кътчетата на Мексико са поредната причина, поради която трябва да предприемеш своето приключение до Канкун. Неслучайно мексиканската кухня е обявена за нематериално наследство на ЮНЕСКО – перфектната комбинация от различните вкусове и подправки е направо пир за сетивата. Препоръчваме ти да не тръгваш от Мексико преди да пробваш факитас, гуакамоле, енчиладас и кесадилия.

istock 154934394 1
Мексиканска храна на плажа © iStock

Ако все пак ти остане и още време – можеш да посетиш резервата „Rio Lagartos“, където ще имаш възможността да наблюдаваш розови фламинго и да видиш розовата лагуна – невероятна гледка, която ще помниш дълго. До там също можеш да отидеш чрез организирана еднодневна екскурзия.

istock 1181278664 1
Rio Lagartos, Мексико © iStock

След всичко прочетено до тук, най-вероятно и ти се замечта за приключение до далечен Канкун. Хубаво е да знаеш, че най-подходящото време за посещение на Мексико е точно през зимата – чудесен начин да избягаш от студеното време и да се насладиш на слънце и летни емоции. Така че стягай куфара, приготви си паспорта и се отдай на незабравима и екзотична почивка в Мексико!

Не спирай да следиш нашия блог за още интересни дестинации и предложения.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?