Будапеща е рай за изследователите-приключенци. Когато се разхождаш из града, бъди винаги нащрек, защото на всеки ъгъл ще откриеш нещо, което ще те изненада и очарова. Градът е една от най-атрактивните дестинации за туристите от цял свят заради своята история, култура и не на последно място заради пистата за състезания на Формула 1.

Ето и нашите 10 огромни причина да посетиш Будапеща:

[mpc_sh_header size=“h5″]Историческият Castle Hill с пешеходна обиколка[/mpc_sh_header]
Fotolia 165478659 Subscription Monthly M 1

Можеш да достигнеш до върха с фуникуляр или да поемеш пеша по някоя многобройните пътеки. Започни разходката си от горната станция на фуникуляра. Замъкът Буда се извисява на най-стратегическото място в града, откъдето се откриват великолепни гледки към Дунав и монументалните сгради на Пеща.

 

[mpc_sh_header size=“h5″]Круиз по река Дунав за красиви панорамни гледки[/mpc_sh_header]

Budapest cruise

Има повече от един начин да се насладиш на красотата на река Дунав, великолепния живописен „разделител“ и „съединител“ на Буда и Пеща. Включи се в релаксиращо и лежерно разглеждане на забележителности през деня, което включва разходка из остров Маргарита или организирай романтичен вечерен круиз, придружен от вечеря и танци под звездите.

[mpc_sh_header size=“h5″]Наслади се на представление в световноизвестната опера[/mpc_sh_header]
Fotolia 176133726 Subscription Monthly M 1

Операта в Будапеща е една от най-красивите ренесансови сгради в Европа. Oткритa през 1884 г., строителството включва използването на мрамор и стенописи от някои от най-добрите занаятчии от онази епоха. Проектиран от Miklós Ybl, един от водещите европейски архитекти от средата на 19-ти век, oперата в Будапеща бързо се превръща в една от най-престижните музикални институции в Европа.

[mpc_sh_header size=“h5″]Пазарувай с местните жители на Централния пазар[/mpc_sh_header]
Fotolia 181842595 Subscription Monthly M 1

Построен в края на 19-ти век Централният пазар (официално наричан „Központi Vásárcsarnok“ на унгарски език) е най-големият пазар в Будапеща. Наред с другите неща, на приземния етаж ще откриеш голям избор от колбаси, меса, сирена, плодове и зеленчуци. На втория етаж има щандове за храна и много търговци, продаващи дрехи, бродерия, шахматни дъски и сувенири. В сутерена има рибен пазар, азиатски хранителен магазин и супермаркет. Фокусирайки се основно върху унгарски продукти, по време на Международните дни за гастрономията, Централният пазар включва и храни от други държави.

[mpc_sh_header size=“h5″]Потопи се и се отпусни в една от известните бани[/mpc_sh_header]
Fotolia 77282421 Subscription Monthly M 1

Будапеща не случайно е наричана „Градът на баните“. Унгария е земя на термални извори, а Будапеща остава единствената столица в света, богата на топли води с лечебни качества. Будапеща е едно от малкото места, където можеш да се насладиш на традиционни турски бани, датираща от 16-ти и 17-ти век. Ако искаш да се отпуснеш и релаксираш – това е мястото! Потопи се в една от многото известни минерални бани или се наслади на уникално СПА преживяване.

[mpc_sh_header size=“h5″]Разходи се по първия мост, свързващ Буда и Пеща[/mpc_sh_header]
Fotolia 79583406 Subscription Monthly M 1

Намиращ се между Clark Ádám tér (от страната на Буда) и Széchenyi István tér (от страната на Пеща), Chain bridge e първият мост, който свързва Буда и Пеща. Преди това, местните са имали интересен начин за минаване от едната до другата страна на града, аvименно през замръзналата река през зимата. Резките промени на времето обаче, водели до ситуации, в които при затопляне, хората оставали от едната страна и не можели да се придвижат до другата. През 1820 г. това се случва и с граф István Széchenyi, на когото се налага да изчака една седмица, за да отиде на погребението на баща си. Това води до решението за построяване на мост, а графът е основен защитник на проекта за изграждането му.

[mpc_sh_header size=“h5″]Посети сградата на парламента[/mpc_sh_header]
Fotolia 61570218 Subscription Monthly M budapesta budapest 1

Сградата на Парламента е великолепен пример за неоготическа архитектура (макар и с ренесансов и бароков оттенък). През 1880 г. се провежда открит търг за проектиране на сградата на Парламента, която с днешна дата е на повече от 100 години и е третата по големина сграда на Парламента в света. Разполага с 691 стаи, 20 километра стълбище и се извисява на 96 метра височина – същата като на базиликата „Свети Стефан“.

[mpc_sh_header size=“h5″]Разходи се по улица Andrássy до площад Heroes[/mpc_sh_header]
Fotolia 117422859 Subscription Monthly M 1

Улица Andrássy, обявена за обект на световното културно наследство, е построена, за да свързва центъра на града с градския парк (Városliget). Строителството започва през 1872 г., а булевардът е открит през 1885 г. Разположен в края на булевард Andrássy и в близост до градския парк, площад Heroes е една от най-посещаваните забележителности в Будапеща. Площадът на героите е най-големият площад в Будапеща, заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства и Kunsthalle.

[mpc_sh_header size=“h5″]Опитай автентично унгарско ястие[/mpc_sh_header]
Fotolia 98237256 Subscription Monthly M 1

Храненето в унгарската столица може да бъде невероятно кулинарно преживяване. Унгария е добре известна с виното и кухнята си, а ресторантната в Будапеща се увеличава постоянно. Нарастването на гурме ресторантите води до престижни международни признания, като звездите на Michelin и признанието на Bib Gourmand.

[mpc_sh_header size=“h5″]Магазините и ресторантите на улица Váci[/mpc_sh_header]
Fotolia 85872548 Subscription Monthly M 1

Улица Váci, разположена в центъра на града и обявена за пешеходна зона. Северната част е оживена и модерна търговска улица, докато южната част е наситена с множество ресторанти и магазинчета за сувенири. Дори да не планираш пазаруване и хранене в някой от ресторантите, не пропускай да се разходиш по улица Váci и да усетиш уникалната атмосфера.

Виж още: Пътешественикът, обиколил всички 193 държави по света

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?