Италия може да се похвали с изобилие от крайбрежни градове, всеки със собствена панорама на спиращи дъха гледки, сякаш гледаш перфектна пощенска картичка.

Избрахме 10 от най-красивите италиански крайбрежни градове, за да предизвикаме романтика в душата ти…

Манарола

Manarola 1

Част от националния парк Чинкуе тере в Лигурия, Манарола е известен като най-колоритният град в света. Той прилича на палитрата на художник със своите цветни сгради и уникална атмосфера. Не пропускай да посетиш църквата Сан Лоренцо, красива както отвътре, така и отвън, с изглед към Манарола и съседните градове.

Позитано

Positano 2

Позитано е считано за най-живописното градче в Италия. Завидното местоположение на града позволява на посетителите да пътуват с лодка до близките Капри, Ичия и пещерата Grotta dello Smeraldo. Можеш също така да избереш да прекарате един ден на плажа Spiaggia del Fornillo, по-малък и по-леснодостъпен от популярния Spiaggia Grande.

Соренто

Sorrento 1

Намира се там, където планината се среща с морето и където цитрусови насаждения се редуват с палми и екзотични цветя. Соренто предлага на посетителите си изключителен пейзаж. Разположен в провинция Неапол, този град е известен с производството на дантели и керамика. Изпий чаша вино Фалангина и се наслади на атмосферата на площад „Пиаца Тасо“. Града компенсира липсата на плаж с отлично си местоположение – в близост до Амалфи и Капри.

Портофино

Portofino 1

Портофино и отличителното пристанище във формата на полумесец се намират на брега на Лигурия, в провинция Генуа, на италианската Ривиера. След като стана все по-популярен през последните години, това градче е много посещавано от богати и известни личности и там можеш да видиш луксозни яхти, а защо не и някоя знаменитост. Разходи се до Castello Brown, замъкът на Портофино от 15-ти век, за да се полюбуваш на невероятни гледки.

Полиняно а маре

Polignano a Mare 2

В провинция Бари, Южна Италия, Полиняно а маре е кацнал на варовикови скали с изглед към лазурното море. Историческият стар град се смята за едно от най-важните древни населени места в Пулия и разполага с лабиринт от къщи и тесни улички, както и с много панорамни тераси с изглед към Адриатическо море. Заедно с богатата си история, Полиняно е известно и предпочитано място на любителите на гмуркането.

Риомаджоре

Riomaggiore 1

Риомаджоре е част от Чункуе тере и е най-голямото от петте селца. Разположен на непокътнатата, спокойна синя вода на Генуезкия залив, Риомаджоре е известен със сладкото си вино Sciacchetra, произведено от грозде Bosco, Fermentino и Albarola. От многоцветната клисура на Риомаджоре започва прочутият Sentiero Azzurro или синята пътека.

Амалфи

Amalfi 1

Заобиколен от драматични скали и крайбрежни пейзажи, Амалфи е скромен на размери и можеш да се разходиш от единия край на града до другия за 20 минути. Амалфи се гордее със слънчеви площади, малки плажове, пешеходни улички, обградени със сувенирни магазини. Също така не пропускай да посетиш Duomo di Sant’Andrea Apostolo – изкачи стъпалата и се възхищавай на красивите мозайки и великолепните детайли на тавана.

Атрани

Atrani 1

Разположен близо край Амалфи, Атрани става богата резиденция на най-могъщите семейства на Амалфи. Днес Атрани поддържа различна атмосфера от тази на рибарския град. Традиционните къщи се изкачват до долината от плажа, разделени от цветни градини и атмосфера от преплетени сгради и тесни стълбища. Като най-малкият град в Южна Италия, древната средновековна атмосфера на Атрани остава непокътната и до днес.

Санта Чесареа Терме

Santa Cesarea Terme 1

Санта Чесареа Терме се намира на върха на плато с изглед към морето, на „петата“ на Южна Италия. Градът се характеризира с типичната архитектура от началото на 20-ти век, а крайбрежието му е разположено в рамките на четири природни пещери. Това, че не е толкова туристически град като другите италиански крайбрежни градове, прави Санта Чесареа Терме още по-автентична. Пътека през гората води до по-високата част на града, която се гордее с красива гледка към брега на Саленто.

Каляри

Cagliari 1

Каляри е столицата на италианския остров Сардиния. Градът се гордее с най-доброто от двата свята – богата история и град, пълен с римски руини, заедно с оживената и младежка атмосфера на прекрасния плаж Поето.

 


Instagram

Търсиш конкретно място?