Никой град в света няма повече безплатни места за посещение от Лондон. В допълнение към музеите от световна класа - почти всички от които имат свободен достъп - градът е дом на красиви паркове, пазари, зашеметяващи църкви и феноменални гледки.

Тук са само 13 от стотиците безплатни атракции във Великобритания.

Националната галерия

Множество от художници, сред които Ван Гог, Реноар, Да Винчи и Микеланджело, Националната галерия е дом на една от най-впечатляващите колекции в света и всяка година е посещавана от над 6 милиона души. Избягай от навалицата като я посетиш в делнични дни или петък вечер. Който и ден да избереш, галерията винаги е безплатна.

Британският музей

Британският музей е една от най-добрите атракции в Лондон и е напълно безплатна. Той е пълен с увлекателни артефакти от цял ​​свят – от египетски мумии до самурайски брони и англосаксонски съкровища. Забележително е, че 80 000 експоната, които можеш да видиш, съставляват само 1% от осемте милиона, притежавани от музея.

Парламентът

Домът на най-известния часовник в света – Биг Бен, камарата на парламента е чудо, построено в средата на 19 век. Състои се от две сгради и ако резервираш напред във времето или просто имаш късмет, можеш да влезеш, за да видиш британската демокрация в действие.

Tate Modern © iStock

Tate Modern

Разположен в някогашната електростанция Bankside на южния бряг на Темза, Tate Modern е една от най-обичаните атракции в града. Можеш да се насладиш безплатно на постоянната колекция, която включва произведения на Pollock, Warhol, Matisse и Picasso. В горното кафене има прекрасни гледки към Темза, а самата сграда е невероятна. 

Гринуич Парк

Насочи се към върха на хълма в центъра на Гринуич Парк и ще можеш да се насладиш на прекрасна гледка към града. Това е идеалното място за пикник в столицата през летните дни, както за туристите, така и за местните.

Borough Market

След като отпразнува 1000-ия си рожден ден през 2014 г., честно е да се каже, че Borough Market е един от най-старите пазари. Разположен под лабиринт от викториански железопътни арки и отворен от понеделник до събота, Borough Market е пълен с прекрасни храни от всички краища на света. Той предлага всичко, от което се нуждаеш за една хубава закуска или обяд или просто за една интересна обиколка.

© iStock

Градините на Кенсингтън

В приятните градини в Кенсингтън се намират множество съкровища, включително Мемориал Албърт, Статуята на Питър Пан, Серпентиновата галерия и кръглото езеро. След като ги разгледаш, можеш да се разходиш по алеите, които пресичат целия парк. На изток и на север от него се намират други кралски паркове, които също не са за изпускане: Regent’s Park, Hyde Park, Green Park и St James’s Park.

Смяната на караула

Една от най-интересните церемонии в града, смяната на караула се провежда всеки понеделник, сряда, петък и неделя в 10.30 сутринта пред Бъкингамския дворец. Ако имаш възможност – не изпускай тази атракция!

Националната портретна галерия

Галерията е дом на най-голямата в света колекция на портрети – от крале и кралици до известни личности от миналото и днес. Не пропускай портретите на Шекспир и кралица Елизабет II.

Природонаучният музей

В музея ще откриеш невероятни изложби на всякакви животни, растения, вкаменелости, насекоми и скали. Можеш да видиш динозаври, сини китове и още стотици изчезнали и застрашени видове. Градината е отворена от март до ноември, а главната зала ще те посрещне с огромен скелет на син кит. 

Църквата „Св. Павел“ © iStock

Църквата „Св. Павел“

Не я бъркай с катедралата „Св. Павел“, която е голяма атракция, но има входна такса. Тази църква на западната страна на Ковънт Гардън  е известна още като църква на актьорите, защото има паметници на Чарли Чаплин и Вивиан Лий. 

Наученият музей

Високотехнологичен и забавен музей, той представлява седем етажа с интерактивни експонати. Първите парни локомотиви, които датират от началото на 19-ти век, горещи въздушни балони и летателни симулатори, са най-популярните сред децата. Но не се заблуждавай – този музей не е само за деца.

Транспортният музей

Както става ясно и от името му, музеят е посветен на транспорта в Лондон от началото на 19 век. В него можеш да видиш оригинала на първата карта на метрото, първият подземен парен влак, старите автобуси и много други транспортни експонати.


Instagram

Търсиш конкретно място?