Будапеща е чудесна дестинация за почивка през уикенда, не само защото е красива и има неща, които можеш да разгледаш, но и защото е също така евтино! Будапеща е един от най-достъпните европейски градове, има много безплатни забележителности, а цените на билетите са изключително изгодни!

Така че, за всички, които планират пътуване до там, ето някои от най-добрите безплатни места в Будапеща.

Разгледай Бастионa на рибарите

С великолепна комбинация от зашеметяваща гледка към града и красива нео-готическа архитектура, Бастионът на рибарите, разположен на брега на река Дунав, е задължителен при всяко пътуване до града.

Прекоси мостовете на Будапеща

Мост Будапеща

Мостовете на Будапеща са много повече от удобен път между двете половини на града. Всеки мост има интересна история и е добър начин да се запознаеш с историята на града. Не пропускайте Liberty Bridge, Elizabeth Bridge, Margaret Bridge и Chain Bridge.

Изкачи Castle Hill

Около километър разходка, която ще те изкачи над Дунав, е едно от най-добрите безплатни неща в Будапеща. Ще се насладиш и на още невероятни градски пейзажи от върха на този известен хълм. Най-горе ще откриеш замъка Буда, чиито градини са със свободен достъп за разглеждане.

 

Посети площад Heroes

36-метровата колона с издигаща се на върха статуя на ангел е посветена на онези, дали живота си за унгарската независимост и е едно от най-фотографираните и емблематични места в града.

Разходи се из еврейския квартал

Дом на най-голямата европейска синагога, представящ лабиринт от тесни и живописни улици, този исторически квартал си струва да му отделиш малко от времето и вниманието си.

Снимка със сградата на Парламента

Парламент Будапеща

Може би най-запомнящата се забележителност на брега на река Дунав, има уникална прилика с Парламента в Лондон – увери се сам и не забравяй да се снимаш там вечерта.

Опознай градския парк

Паркът е дом на градската зоологическа градина и една от най-известните „топли бани“. Трябва да платиш, за да влезеш в зоологическата градина и баните, но можеш да се разходиш и да разгледаш многото статуи, както и фасадата на замъка Vajdahunyad.

Разгледай църквите

Има няколко красиви храма, които са възхитителни, включително пещерната църква близо до хълма Gellert. Това е базиликата на Св. Стефан,  с две големи камбанарии и нео-класически елементи.

Наслади се на залеза от Gellert Hill

След като разгледаш пещерната църква, се отправи към върха на хълма Gellert за един от най-запомнящите се залези в Европа. Наслади се на гледката към река Дунав, моста и сградата на Парламента.

Направи си пикник на остров Маргарет

Ако искаш да избягаш от тълпите в центъра и търсиш място за отдих и релакс, отиди на остров Маргарет. Разположен в средата на река Дунав, на север от центъра на Будапеща, островът е чудесно място за тиха обходна разходка по пътеки с дървета и различни паметници, идеални за следобеден пикник.

Опитай вкусна храна на Големия пазар

Пазар Будапеща

Пазарът се намира срещу моста Liberty и предлага безброй вкуснотии, а местните продавачи са гостоприемни и с радост ще ти дадат да опиташ от деликатесите, които предлагат.

Направи безплатна пешеходна обиколка

Най-добрият начин да получиш обзорен поглед и впечатления за нов град, е една пешеходна обиколка из ключови и интересни места. А какво по-хубаво, ако това не струва нищо?  Безплатните екскурзии в Будапеща предлагат по две обиколки всеки ден, съответно в 10:30 и 14:30 часа.

Култура и история в музеите

Има няколко музея, които предлагат безплатен вход, но за повечето ще трябва да платиш. За щастие таксите са много евтини и достъпни. Унгарският национален музей предлага проницателно пътешествие през унгарската история, с над 3,5 милиона експоната.

Музеят на съвременното изкуство „Лудвиг“ е добър вариант за любителите на изкуството с ограничен бюджет. Можеш да влезеш в този комплекс на брега на река Дунав, плащайки няколко евро.

Най-накрая, но може би най-добрият музей в града, е Домът на терора. Този умен, интерактивен музей е посветен на разкриването на фашистките и комунистическите режими и се намира в самата сграда, в която се е помещавало нацисткото седалище през 40-те години.

Виж още: 16 безплатни места, които да посетиш в Барселона


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?