Имаш ли вече планове за Нова година? Ако все още не, то тогава е добра идея да провериш как ще посрещнат Нова година жителите на Берлин, Виена, Будапеща, Истанбул и Амстердам. Напълно възможно е и на теб да ти се прииска да посрещнеш 2022 година в някой от тези градове, докато чуваш новогодишни пожелания на различни езици, наблюдаваш впечатляващи фойерверки и вдигаш звучни наздравици с приятели и непознати.

Новогодишните празненства могат да бъдат най-разнообразни. Някои предпочитат да се забавляват с любимите си хора, други харесват щурите партита на открито, а трети обичат да танцуват в клуб, докато останат без дъх. Как обаче жителите на Берлин, Виена, Будапеща, Истанбул и Амстердам изпращат старата година и посрещат новата? Въпреки че фойерверките и наздравиците са доста често срещани в навечерието на Нова година във всички тези градове, а и почти по целия свят, то всеки от тях си има свой собствен начин да отбележи идването на новата година. Нека да видим как точно.

berlin fireworks brandenburg gate
Фойерверки над Бранденбургската врата © iStock

Музика и светлини – Нова година в Берлин

Иска ли ти се да прекараш последните часове на годината в Германия? Ако да, тогава не се колебай да пътуваш до Берлин за едно от най-големите новогодишни партита на открито в света – „Celebrate at The Gate“. Както самите организатори на събитието казват – само Сидни, Ню Йорк, Париж и Лондон могат да се конкурират с Берлин. Тази година стотици хиляди хора ще се съберат в сърцето на града между Бранденбургската врата и Колоната на победата. Събитието е толкова популярно, че в предишни години събира на това място цял един милион празнуващи! Какви атракции те очакват там на 31 декември 2021 г.?

berlin gendarmenmarkt christmas market
Празничен пазар на площад „Гендарменмаркт“ в Берлин © iStock

Организаторите планират концерт с участието на изключително известната в Германия певица Адел Тавил. Сцената ще бъде разположена от страната на Tiergarten на площад „18 март“. Предвижда се и 15-минутно шоу с фойерверки, по време на което небето ще озарят близо 15 000 фойерверки, а самото шоу ще се излъчва в 100 страни по цял свят. Ако не искаш да пропуснеш абсолютно нищо, то бъди на Бранденбургската врата няколко часа преди полунощ. В предишни години входните врати за това иначе безплатно събитие са затваряни, заради твърде големия наплив от хора. Ако искаш да си прекараш още приятно време в Берлин, не пропускай първите новогодишни атракции, които ще очакват теб и приятелите ти пред Бранденбургската врата още на 30 декември. 

Организирай пътуване до Берлин!
vienna ratuhausplatz new years eve
Новогодишна нощ на площада пред кметството във Виена © iStock

В ритъма на валса – Нова година във Виена

Как ти звучи елегантен новогодишен бал в кметството на Виена? Ако идеята ти допада, то вероятно е добро решение да избереш именно австрийската столица за празника. Това е най-известният банкет в света, по време на който елегантно облечени гости танцуват в ритъма на виенския валс. Ако предпочиташ една идея по неофициално новогодишно парти, то със сигурност ще намериш това, което търсиш – Виена празнува Нова година по много начини. Избери Стария град, който на 31 декември се превръща в открита бална зала за танци под звездно небе. Тази година, поради пандемията от COVID-19, в града не са планирани официални концерти, но ще има множество атракции. Със сигурност в навечерието на Нова година небето над града ще бъде осветено от фойерверки и улиците ще са пълни с развеселени, празнуващи тълпи.

vienna prater ferris wheel
Виенско колело в Пратера, Виена © iStock

За да бъде в крак с традицията, известната камбана Пумерин на катедралата „Свети Стефан“ ще бие точно в полунощ. Тогава ще чуеш и „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус, така че си припомни предварително танцовите стъпки. Не се учудвай, ако видиш как виенчани, обвити в шалове и шапки, започнат да танцуват по паветата на старите улици! В случай, че искаш да изживееш нещо незабравимо, тогава се качи на Виенското колело и се любувай на озареното от фойерверки небе от цели 65 метра височина. Ако пък предпочиташ лудите партита до зори, тогава се отправи към най-големия виенски клуб Praterdome или към някой от другите нощни клубове в квартал Пратер. 

Организирай пътуване до Виена!
budapest fireworks on danube
Фойерверки над река Дунав в Будапеща © iStock

По вълните на Дунава – новогодишно парти в Будапеща

Ако за теб най-важна е страхотната атмосфера, то столицата на Унгария е идеалната дестинация за новогодишната нощ. Унгарците, както отдавна е известно, са изключително гостоприемни. Будапеща пък, според мнозина, изглежда най-красива именно през зимата, осветена от хиляди светлини. Няма по-добро място за посрещане на новата година в такава атмосфера от хълма Гелерт, остров Маргарет или булевард Андраши, които около Коледа не само се изпълват с развеселени тълпи, но и с миризмата на прясно изпечени кестени. В близост можеш да отскочиш за вкусно кафе или релаксираща вана в термалните басейни.

budapest winter view on st stephan cathedral
Зимен изглед към църквата „Свети Стефан“ в Будапеща © iStock

Последния ден на 2021 г. в Будапеща можеш да прекараш по всевъзможни начини. Можеш да отидеш например на круиз по река Дунав, с празнична вечеря и музика на живо. Повечето кораби в навечерието на Нова година тръгват от кея от страната на Пеща около 16 часа, превръщайки се в бална зала, носеща се върху водата. Представи си как се вдигат новогодишни наздравици в полунощ на борда на кораб! Ако си мечтаеш за елегантна новогодишна нощ, можеш да вземеш билет за новогодишния гала концерт в Дунавския дворец. Ако пък предпочиташ по-непринудената атмосфера на уличните партита, то в навечерието на Нова година местните и туристите празнуват и по улиците на града, като особено популярни са площад Vörösmarty и реновираният Западен площад. Можеш да усетиш невероятната атмосфера на тези места с термос с любима напитка, бутилка шампанско или унгарско вино в ръка

 

Организирай пътуване до Будапеща!
istanbul view form bosphorus
Изглед към Истанбул от Босфора © iStock

Забавление нависоко – Нова година в Истанбул

Иска ли ти се да съчетаеш разглеждането на забележителности с празнуването на Нова година на някое необичайно място? Тогава без съмнение трябва да избереш Истанбул! Градът е смесица от ориенталски и европейски влияния, създавайки уникална атмосфера. Въпреки че няма официални новогодишни партита, в най-известния град в Турция ще имаш много възможности да купонясваш до зори. Подобно на хората от Истанбул, първо можеш да се насладиш на страхотна вечеря с богато меню в един от хилядите ресторанти в града. След като заситиш глада си, със сигурност ще имаш повече енергия да се забавляваш. Не забравяй обаче, че турците няма да започнат да празнуват на открито до около час преди полунощ.

istanbul independence avenue
Алеята на независимостта в Истанбул © iStock

В случай че искаш да участваш в най-голямото новогодишно парти в Истанбул, се отправи към най-популярния площад Таксим в европейската част на града в квартал Beyoğlu. Можеш да празнуваш на улицата или в някой от местните клубове, където ще видиш гостите да се забавляват по терасите и покривите. Друг интересен начин да прекараш новогодишната нощ в Истанбул е като се качиш на круиз по Босфора. От палубата на кораба можеш да се любуваш не само на осветения Boğaz Köprüsü (Босфорския мост), но и на паметниците в района на Султанахмет. Представи си как небето е озарено от пищни фойерверки, отразяващи се по повърхността на водата. Ако искаш да празнуваш точно като турците, тогава си купи билет за турската национална лотария и изчакай резултатите около полунощ. Може би съдбата ще ти се усмихне и новата ти година ще започне с грандиозна печалба! 

Организирай пътуване до Истанбул!
amsterdam fireworks on amstel river
Фойерверки над река Амстел в Амстердам © iStock

Танци върху леда – Амстердам в новогодишната нощ

Ако искаш да обогатиш колекцията си от незабравими спомени, отиди в Амстердам за новогодишната нощ. Тази година в столицата на Нидерландия се организира страхотно новогодишно събитие на открито за всички желаещи. То ще се проведе в сърцето на град Амстердам, т.е. на атмосферния, осветен с хиляди светлини Музеен площад (Museumplein). Атракциите там са безброй. Със сигурност ще видиш най-пищното шоу с фойерверки в града, а на сцената те очаква концерт с някои от най-големите музикални звезди в страната. Не забравяй да се заредиш с провизии преди залез слънце, тъй като в момента, поради ограниченията, свързани с COVID пандемията, магазините в Нидерландия затварят в 19 часа.

amsterdam winter view
Зимна гледка към канала в центъра на Амстердам © iStock

Ако си сред почитателите на кънките на лед, то не забравяй, че най-голямата ледена пързалка на открито в Амстердам, намираща се на Музейния площад, в новогодишната нощ ще работи до 21 ч. Нейната площ е цели 3400 квадратни метра! Ако искаш повече време на леда, отиди на ледената пързалка на площад „Рембранд“, която ще работи до 23 ч. В случай че предпочиташ да се включиш в новогодишно парти на закрито, ще имаш безброй възможности и за това. В град, известен със страхотните си клубове, със сигурност ще намериш място, където да купонясваш до зори. Можеш да отидеш до закрития, но известен с горещата си атмосфера и ниска температура (-10 градуса по Целзий), Амстердамски леден бар. 

Организирай пътуване до Амстердам!

Е, след всичко казано дотук, вече реши ли къде ще посрещнеш Нова година 2022? Избираш ли оживения Берлин или предпочиташ традиционната Виена? Може би те привлича атмосферната Будапеща или пък ориенталският Истанбул? Или се впечатли от идеята за новогодишна нощ в Амстердам? Не чакай до последния момент и резервирай евтини полети до някой от тези градове сега. Те са идеалните дестинации за посрещане на новата 2022 година.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?