5 sposobów na nieudany urlop

Какво му трябва на човек за една приятна почивка? Бански, слънцезащитен крем, очила, удобни обувки, няколко комплекта дрехи и зареден телефон. Често към всичко това добавяме и някои ненужни навици, които като нищо да пречат на почивката ни, вместо да я правят по-пълноценна. Кои са те? Научи в следващите редове и не забравяй да четеш с чувство за хумор. 😀

Отразяване на почивката в реално време

Що за почивка е, ако само ние си знаем за нея, нали? Ако не се похвалим във Facebook и Instagram, въобще били ли сме на почивка? Шегата и философските въпроси настрана – разбираме колко вълнуващо е човек да сподели за преживяванията си с приятелите си. Все пак днес голяма част от живота ни е онлайн. Когато обаче загубим половин часа в опит да направим най-добрия кадър, дали всъщност не губим ценно време, което никога повече няма да имаме? (Особено ако сме на city break и часовете ни са ограничени, а списъкът с посещения направо безкраен.)

Ако сме на концерт по време на почивката си, отново попадаме в капана на навика да предаваме всичко на живо. И така вместо да се наслаждаваме на може би единствения си в живота концерт на конкретния изпълнител, ние сме улисани в снимане и качване на кадрите в социалните ни мрежи. Знаем, че е доста успокояващо да знаеш, че имаш видеото на телефона си и можеш да го гледаш по всяко време, но колко често всъщност го правим? Сигурни сме, че галерията ти пази стотици записи от подобни събития, които даже и забравяш, че са там. Затова следващия опит просто опитай да си “тук и сега” – без значение дали си на концерт, в някой бележит музей или на някоя култова забележителност; за първи или за пореден път.

people staring at phones
© iStock

Купуване на сувенири

Да идеш в Париж и да не си купиш ключодържател с Айфеловата кула е същинско престъпление. Или пък да посетиш Рим и да не си вземеш тениска с надпис „I ♥️ Roma“, въпреки че струва 25 евро и опашката в магазина изглежда безкрайна. Дори няма да отваряме дума за колекционерите на магнити – те знаят какво значи да си обещал магнити на всички колеги и приятели от екзотичната дестинация, която посещават…

В нито едно от тези неща няма лошо, особено ако въпросният предмет ще ти носи наистина спомени, а няма да стои забравен в някой шкаф. Но ако ти коства губене на време по опашки или ти струва допълнителна такса за свръхбагаж на връщане, може би е по-добра идея да се измъкнеш от “оковите” на навика. Вместо обичайния сувенир, произведен в Китай, можеш да заложиш на изделие, което е местно производство, или пък на вълнуващо преживяване, за което да разказваш на роднините и колегите си. Със сигурност времето, прекарано с тях в приятен разговор за пътуването ти, ще бъде не по-малко ценно от това просто да им дадеш сувенир.

woman in the market
© iStock

Запазване на място на плажа или басейна на първа линия

Това е навик, който буквално ни коства съня. А когато сме недоспали, шансът да не можем да се насладим максимално на почивката е много голям. Обикновено този навик ни кара да ставаме в ранни зори, само и само да имаме най-доброто място на плажа или басейна. Някои пътешественици са толкова изобретателни, че отиват на плажа и после си доспиват, или пък се редуват на смени, за да може все пак да се наспят в част от нощите. Ако се замислим какво печелим, бидейки по-близо до водата, и какво губим – ценен и енергизиращ сън, всеки сам може да направи своята сметка от кое да се лиши.

overcrowded beach
© iStock

Правенето на селфи

Този навик е много сходен с предаването в реално време. Ако не смяташ да ставаш инфлуенсър, то значи спокойно можеш да си спестиш времето и усилията в търсене на най-добрия ъгъл или светлина. Защото не самият кадър е важен, а споменът, който е запечатан в него, нали? Дали ще публикуваш забавна снимка с Наклонената кула в Пиза във Facebook или не, няма толкова голямо значение. Но дали ще имаш време да се насладиш наистина на преживяването – ето това е ключовото. 

Понякога туристическите забележителности са толкова претъпкани, че буквално не се виждат от туристи. Такъв е примерът с Испанските стълби, където трудно можеш да си намериш място, в което в кадър да не влизат още поне двама туристи. (Винаги е добра идея да станеш много рано и да отидеш, когато останалите още спят, но това може да се счете и като противоречие с предишната ни точка). Знаем, че човек се изкушава да има най-добрите снимки от пътуванията си, затова опитай да намериш баланса. Ако осъзнаваш, че снимането понякога ти пречи, просто остави телефона си на дъното на чантата. В началото ще ти е малко странно, но бързо ще свикнеш с удоволствието от това да се наслаждаваш на момента.

tourist making selfie in front of the attraction
© iStock

Оплакване за дреболии

Твърде горещо е… Прекалено студено е… Твърде шумно е… Много е скъпо… На морето щеше да е по-добре… В Египет нямаше да вали… Следващия път по-добре да летим до Турция, вместо до тази скучна Испания? Ясно е, че винаги ще има нещо, което да не ни харесва и в това няма нищо лошо. Така опознаваме по-добре себе си и нуждите си. Но когато човек е на почивка, всяка секунда е ценна, и със сигурност е по-добре да я прекара в забавление и спокойствие, вместо в негативни мисли.

Затова преди пътуването се подготви добре, виж прогнозата, съобрази с нея дрехите и обувките си, проучи кои места да посетиш (много от тях ще откриеш в блога ни) и резервирай услуги, които ще направят почивката ти много по-приятна. За да избегнеш изнервящото чакане по опашки за някоя атракция например, можеш да си резервираш мястото предварително – в нашия раздел “Изживявания”. И не забравяй доброто си настроение и позитивната нагласа! 

tourist in London
© iStock

Вероятно към списъка можеш да добавиш още навици. Всеки си има по нещичко, което може да подобри. При всички случаи е полезно човек да излезе от рамките, особено когато това означава по-пълноценно прекарано време на така мечтаното пътешествие. Пожелаваме ти наистина незабравими изживявания и невероятни спомени!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?